fbpx

MLT 735 – a Manitoutól: A fejlesztés új útjain

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 12.

A francia SIMA kiállításon, 2005 februárjában mutatkozott be a Manitou MLT 735 típusa, amelyből az év végén már Magyarországon is több darab dolgozott. Az MLT 735 típussal kezdődött el a Manitounál egy új MLT széria kidolgozása, fejlesztése. Az azóta eltelt idő és a számtalan munkaóra, amit a megelégedett vevők a gépekkel dolgoztak, bizonyította, hogy a Manitou jó utat választott.

Az újgenerációs MLT 735 két már meglévő gép keresztezéséből született. Az MLT 731 T és az MLT 741120 LSU modellek sorából hiányzott egy gyors hidraulikával rendelkező, s egyben gyors mozgású gép, amely a telepi munkáknál tudja segíteni a vásárlókat.

Ez okból született meg az MLT 735, amely az MLT 741 120 LSU alvázára épül, 100 és 120 LE-s PERKINS motor hajtja, és LSU hidraulika-rendszer dolgozik benne. A gémszerkezete és hidraulika munkahengerei viszont az MLT 731 T-ből érkeztek.

Felépítés

Az MLT 735 géppel a felhasználási terület jellegzetességeit szem előtt tartva egy kompakt gépet terveztek, amelynek alapja egy “monoblokk” alváz. A gépek alvázait a mai kor igényeit kielégítő hegesztőrobotok hegesztik, így egy robosztus, erős, a fokozott igénybevételnek is ellenálló egységet kapunk. A gépek méretei a jelenlegi szériánál megváltoztak, így a gép szélessége 2,4 m, magassága 2,3 m. A modell szélességének változása az új építési koncepciónak köszönhető, hisz a gép megfelel a traktorépítés szabványainak. A jövőben a honosítási eljárás után már a széria legtöbb tagjával hivatalosan is vontathatnak pótkocsit.

Motor

A Manitou a kezdetektől a PERKINS által gyártott motorokat használja gépeihez; jelenleg az EUR III /TIER III-as/ előírásoknak megfelelő közös nyomócsöves (common rail) PERKINS 1104 D-44 TA és 1104 D-E44 TA 100, illetve 120 LE motorjai hajtják az MLT 735 típusait. A munkákhoz nélkülözhetetlen rendkívül nagy nyomaték már alacsony, 1400 l/min fordulatszámon a rendelkezésünkre áll. A motorhoz opciósan hűtőtisztító rendszert (Clean fix) is rendelhető, amely egyedülállóan nem a ventilátor mozgásirányát változtatja meg, hanem a ventilátorlapátok lapátszögét. A rendszer teljesen automatikus, tehát a kezelőnek nem kell a motorfordulatszámot csökkenteni, és állandóan figyelni a működését. A rendszer egy billenőkapcsolóval aktiválható, s ezután 3 percenként 15 másodpercig megváltoztatja a lapátszöget, így a ventilátor nem szív, hanem fúj, majd ezután visszaáll az eredeti
állapotra.

Hidraulikus rendszer

A teleszkópos rakodógépeknél a hidraulikus rendszert a gépek szívének is nyugodtan nevezhetjük. Az MLT 735 típusainál axiáldugattyús szivattyúval ellátott hidraulika- (LSU) rendszer található, amelynek teljesítménye 110 és 150 l/min. Az LSU rendszernél egy Manitou-szabadalom, a JSM (Joystick Switch and Move) kezelőegységen keresztül elektromosan vezéreljük a gém mozgásait, így egy időben több művelet is végezhető, valamint a gém ki- és behúzása a JSM egységen található görgőkkel arányosan szabályozható.

Vezetőfülke

A vezetőfülke a szabványoknak megfelelő (ROPS/FOPS); körkörös

kilátást biztosít a munkaterületre. Az új szériában a vezetőfülkén végezték a legnagyobb alakításokat: az eddig is óriási fülkét még jobban megnövelték, ami így még 6 cm-rel szélesebb. Ez elengedhetetlen és szükséges változtatás volt, hisz az MLT széria így motorokhoz szükséges gázolajszűrőt és gázolajhűtőt áthelyezték, így a levegő beáramlása már teljesen akadálymentesen történik, amivel még nagyobb hűtési hatásfokot értek el.

Tarnai Bálint

termékmenedzser
Axiál Kft.

CÍMKÉK axiálmanitou