fbpx

Amazone Catros rövidtárcsa – a tarlóhántás bajnoka!

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 21.

Az időben és jó minőségben elvégzett tarlóhántás jelentősen befolyásolja a magágykészítés és a vetés eredményességét. A Catros megfelelő megoldás a tarlóhántás minőségének javítására, és alkalmas eszköz az egyre égetőbb üzemanyagköltségek csökkentésére!

Sokan gondolhatják, hogy a talajművelés és a magágy elkészítése a tarlóhántással kezdődik, azonban a betakarítás során végzett száraprítás és különösen annak egyenletes szétterítése még a vetés minőségére is hatással van. A rosszul elterített szármaradvány nehezíti és akadályozza a jó minőségű talajmunkát, és a sávokban változó intenzitású talaj munka a vetéskor is gondokat okozhat. Az első lépés tehát miden esetben a szármaradvány megfelelő felaprítása és egyenletes terítése a tarlón. Az egyenletesen elterülő szármaradvány árnyékol, és 2-3 napig megőrzi a talaj nedvességét. A tarlóhántást addig célszerű elvégezni, míg tart a tarló beárnyékolási érettsége, amely nem biológiai eredetű, ezért nem is tartós. A szakszerű tarlóhántáshoz megfelelő eszközökre van szükségünk.

Erre a célra fejlesztette ki az Amazoné a Catros 7501 rövidtárcsát. A 7,5 m széles rövidtárcsa hidraulikusan felhajtható gerendellyel szerelt. A talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében az első tárcsasor mintegy 200 mm-re oldalra tolható. Az eltolást a már jól ismert excentercsap elforgatásával vagy másik furatba történő helyezésével lehet elérni, így a 200 mm állítási lehetőség 24 fokozatban érhető el. Az excentercsap előfeszítésének megszüntetéséhez a géppel munkahelyzetben tolatni kell néhány métert, így a csap könnyen kivehető és elforgatható. A szélső tárcsatagok szárának hossza állítható, így hatékonyan csökkenthető a bakhátképződés. A gép munkamélységét a hidraulikus kiemelő munkahengereken levő klipszekkel vagy teljesen hidraulikusan, memória munkahengerekkel szabályozhatjuk. A munkamélység-mutató skála jól látható helyen, a gép szélén mutatja a gép relatív munkamélységét.

A tárcsalapok csapágyai óriási igénybevételnek vannak kitéve. A munkagép ugyanis szinte mindig 10 km/h fölötti sebességgel halad, sokszor rögös vagy köves területeken, és a csapágyazás nem sokkal van a föld felszíne fölött. Az Amazoné a Catros tárcsaleveleit kétsoros kúpgörgős csapágyazással látta el, amit filctömítés és magas minőségű csú-szógyűrűs tömítés is véd, ami így dupla biztonságot eredményez. A csapágyházba 40 cm3 SAE olaj kerül, amely a csapágy teljes élettartamára biztosítja a kenést. A tárcsalapok tartókarjain nem találunk zsírzósze-met. A két, egymás mögött 82 cm távolságban levő sorban elhelyezett 0 460 mm tárcsalevelek szerszámtartó szárai egyenként 4 db 0 40 mm gu-mituskós biztosítással csatlakoznak a gerendelyhez. A tárcsaszögek nem állíthatók (elöl 17°, hátul 14°’, a két sor azonban egymáshoz képest eltolható. A tárcsalapok húzástávolsága 250 mm. Ez a felépítési mód teljesen gondozásmentessé teszi a szerkezetet, sőt a tárcsalapok extrém esetben enyhén oldalra is kitérhetnek köves talajon. A tárcsalapok egyenként kb. 50 kg nyomással dolgoznak. A műveletet 0 800 mm, sávosan tömörítő keréksor zárja, amely egyben a tárcsasor mélységtartásáért is felel.

Abban a pillanatban, ahogy az Amazoné Catros 7501 rövidtárcsa munkasebessége eléri a 10 km/h-t, a rögaprító és porhanyító hatás hirtelen felfokozódik. A szármaradvány normális mennyisége nem zavarja a gép tökéletes működését, természetesen elsősorban kalászos után, azonban lezúzott kukorica esetén is sikerrel próbálkozhatunk. A tárcsa a rövid felépítése miatt kiválóan tartja a beállított mélységet. Kemény, kötött, kiszáradt talajon mégis előfordulhat, hogy a tárcsa mintegy 720 kg/m-es súlya nem elég a kívánt munkamélység eléréséhez. Ebben az esetben az Amazoné pótsúlyokat kínál a géphez, összesen maximum 400 kg tömegig.

A Catros 7501 rövidtárcsa 280-320 LE teljesítményű erőgéppel használható a legoptimálisabban.

Kovács Tamás
Amazone-Werke Kft.

[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="06" honev="június-júliusi"]>