fbpx

Az ALEX KFT. saját gyártmányú szállítószalagjai: A termények gyorsabb, egyszerűbb be- és kitárolásáért

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 20.

Cégünket 1991-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy a mezőgazdaság számára olyan anyagmozgató berendezéseket gyártsunk, amelyek a termények anyagmozgatása során jelentős előnyhöz juttatják felhasználóikat.

A siker kulcsát a szállítószalagok gyártásában láttuk, és a volt “NDK-s” néven emlegetett szállítószalag licencének megvásárlását követően, átfogó műszaki fejlesztések után bevezettük a piacon az első, T-428A típusú mobil szállítószalagunkat, amelyet gumós és szemes termények kocsira rakodásához, tárolóépület feltöltéséhez ajánlottunk. Azóta sok szállítószalag hagyta el gyártócsarnokunkat, és számos géptípust vezettünk be a piacra, amelyek közül szeretnénk néhányat az alábbiakban bemutatni:

A T-428-2 típusú kétrészes mobil szállítószalagunkat gabona magtári betárolásához fejlesztettük ki. A szállítószalag rendelkezik egy motorosán forgatható röpítőegységgel, amely 45 fokban jobbra-balra egyenletesen teríti a gabonát, és magas halmokat képez, anélkül, hogy a gép a kerekét betemetné. Ez a szalag a T-300 mozgatható garattal összekapcsolva kiváló betárolóláncot alkot, mivel így a terményszállító gépjármű leborítás után a területet elhagyhatja, és a szállítószalag fölé tolt garat egy kanalas rakodógép segítségével folyamatosan tölthető. A garat űrtartalma 4 m3, az anyag áramlása mechanikus sú-bernyílással szabályozható. A garat csavarorsók segítségével letalpalható, rögzíthető, majd ezek feloldásával igény szerint továbbmozgatható.

A T-428-2 típusú gabonabetároló szalagjaink 10, 12,5, 15, 17,5, 20 m hosszú kivitelben készülnek, 100 t/h, illetve 150 t/h termelékenységgel, motoros szögállítással, igény szerint önjáró kivitelben is.

E mobil anyagbetárolási technológia előnye, hogy a több magtárépülettel rendelkező telephelyek esetében csak egyszeri beruházást igényel megvásárlásuk, és az összes tárolóépület feltölthető velük. Meg kell említenünk a 100 t/h termelékenységű T-206 típusú mobil garatot is, amely szintén a mobil gabonabetárolás anyagmozgató gépe, és teherautóról tudja fogadni az anyagot. A szemszóródás minimális, mivel a vízszintes és a ferde részben egy heveder fut. Az egység 6, 8 és 10 m hosszú garatrésszel rendelhető. E típus legújabb változata a 150 t/h termelékenységű T-207 modell, amelynek kifejlesztését a megnövekedett kapacitásigény indokolta.

Nagy befogadóképességű épületek és szárítóberendezéssel rendelkező telephelyek ideális anyagmozgató berendezése a magtár mennyezetére telepített ledobókocsis ALEX típusú betárolószalagunk. A gép váza alumíniumból készül, így kis önsúllyal rendelkezik, ezért a tetőszerkezetet csekély mértékben terheli meg. Két alaptípust különböztetünk meg, a gabona magtárba érkezési helyének alapján. A tároló végpontján beérkező anyag továbbítására az ALEX felsőpályás szalagunk a megfelelő. Ez a berendezés rendelkezik egy motoros mozgatású ledobókocsival, amely a szalagpályán halad, és két oldalra adja le a gabonát, így töltve fel egyenletesen a magtárépületet. 400, 500, 650 mm hevederszélességgel készül, a termelékenységi igénynek megfelelően, tetszőleges szalagpályahosszal. Azokba a tárolóépületekbe, ahol az anyag az épület gerincközéppontján érkezik be, egy olyan konstrukciót fejlesztettünk ki, amely a tetőszerkezethez rögzített sínpályán két irányban mozgatható, így töltve fel a magtárat. A betárolási technológia tervezése során azokra az épületekre is gondoltunk, amelyek eredetileg nem gabonaraktárnak készültek, így geometriájuk nem ideális az optimális feltöltés eléréséhez. Ezekben az épületekben az ALEX szállítószalagokat egy keresztszalaggal egészítjük ki, amely a két oldalra történő anyagkiadással jelentősen javítja a magtár feltöltését. Jelenleg egy harmadik, az ALEX felsőpályás betárolószalaghoz építhető, egyelőre “C-típusú” szalagnak elnevezett terítőszalag irányába folynak fejlesztéseink, amely egység alkalmazásával — a szokásos kúpos elrendezéssel szemben — a magtár teljes szélességében egyenletes terménybetárolási magasságot érhetünk el, lehetővé téve ezzel az optimális gabonaszellőztetést. Ezek a beépített berendezések gyorsan, egyszerűen töltik fel a gabonatárolókat, minimális kezelést igényelnek.

A gabona betárolása mellett természetesen a kitárolás anyagmozgató berendezéseiről sem feledkezhetünk meg. A fentiekben ajánlott T-300 típusú mozgatható garat T-428A típusú mobil szállítószalag kombináció remekül használható kitároláshoz, közúti jármű feltöltéséhez. Továbbá kitároláshoz ajánljuk a 2009-ben kifejlesztett Skorpió gabonafelszedőgép modellünket, amely a padozatról veszi fel a gabonát, és azt serlegkanalak segítségével továbbítja mobil szállítószalagra. Ez egy kíméletes kitárolási módszer, amelynél a gabona sem sérül, és a magtárban esetlegesen elhelyezett szellőztető idomok sem gyűrődnek meg.

Vevői jelzések, melyek szerint sok esetben kisebb termelékenységű és méretű szállítószalagok is kiszolgálnák partnereinket, valamint az alumínium alapanyag kínálta lehetőségek kihasználása eredményezte a T-100 típusú gépcsaládunk kifejlesztését mezőgazdaságban tevékenykedő kisgazdaságok számára. Ezek a futóműves szállítószalagok termény, csöves kukorica és zsák szállítására, teherkocsira rakodására alkalmasak. Könnyű kivitelűek, így mozgatásuk sem igényel nagy gépeket, és a kisebb alapanyagigény miatt kedvező árral kerültek bevezetésre.

Az utóbbi évek tervezési munkájának és tesztelésének eredményeképpen született meg a T-265V típusú vagonkirakodó berendezésünk, amely napjainkra az egyik legkeresettebb termékünkké vált. Kimondottan alacsony ürítésű vagonokhoz terveztük, a Magyarországra vasúton érkező szójabab vagy szójadara kirakodásához. A szállítószalag egy vízszintes és egy ferde részből áll, amelyekben egy 1200 mm széles, 15 mm magas bordákkal ellátott heveder fut. A vagon-kirakodószalag mintegy 1000 mm magasságban adja le az anyagot, amely egy mobil szállítószalag segítségével tehergépkocsira rakodható. Vasúti kocsik feltöltésére a T-501 ki-berakodó rendszerünket ajánljuk, amely egy mobil serleges felvonóból, alumíniumvázas szállítószalagból és T-206 vagy T-207 mobil garatból áll. Ezzel a géplánccal hatékonyan oldható meg a beérkező vagonok ürítése, kocsira rakodása és a tehergépkocsiról a vagonok feltöltése.

Gépeinket megtekintheti a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon 2010. szeptember 8-11. között. Számítunk megtisztelő látogatására!

Kiss Sándor ügyvezető

ALEX Kft.

www.alexkft.hu

[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="08" honev="augusztusi"]>

 
CÍMKÉK