fbpx

A VOGEL-NOOT talajlazítók áttekintése

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 20.

A VOGEL-NOOT 2009 óta már kettő üzemmel, több mint 15.000 m2 nagyságú szerelőcsarnokkal és mintegy 300 fővel van jelen a hazai mezőgépiparban. Ezek a számok is jelzik, hogy Magyarország immár legnagyobb mezőgazdaságimunkagép-gyártója meghatározó szinten képviseli magát hazánkban, és ennek megfelelően kiemelten kezeli a magyar gazdálkodók igényeit, miközben közelről ismeri a nyugat-európai viszonyoktól sok tekintetben eltérő gazdasági-termelési körülményeket.

A tavaly óta termelő törökszentmiklósi üzemben a VOGEL-NOOT a legmodernebb technológiával, jól képzett munkaerő segítségével állítja elő a rövidtárcsákat, szántóföldi kul-tivátorokat és az alábbiakban ismertetésre kerülő talajlazítókat.

A VOGEL-NOOT lazítókat a talajművelési rendszer, a talajtípus, a munkamélység és a helyi viszonyok függvényében két csoportra oszthatjuk:

— 40-50 cm mélységű középmély lazítás: SSD, SS és SCD típusok;

— 50-70 cm mélységű altalaj lazítás: TerraDig XS és XXS típusok.

Az SS/SSD/SCD lazítók kifejlesztésekor a szakemberek a talajt kevésbé bolygató, közepes mélységű munkavégzésre alkalmas eszközt kívántak kialakítani. A lazító 200x100x10 mm-es, “V” alakú főtartóból áll, és 90 cm-es talaj feletti szabad magassággal rendelkezik, amely lehetővé teszi az 50 cm mélységű lazítást, megfelelő átömlési keresztmetszet mellett. Erre a keretre szerelik az SSD esetében a speciális kialakítású és hőkezelésű, keskeny lazítókéseket, amelyek oldalra hajlítottak, így a talajszerkezetben a lehető legkisebb kárt okozva emelik meg, levegőztetik a talaj szelvényt, és törik át a tömör talajréteget. Ez a késkialakítás még enyhén nedves talajviszonyok között sem gyúrja a földet. A késszárak alaphelyzetben nyírócsa-varos biztosításúak, de igény esetén a hidraulikus kőbiztosítás is rendelkezésre áll. A 15 mm vastagságú lazító késszár és a lazító orrbetét cserélhető kopólemezzel szerelt, a hosszabb élettartam érdekében. A késszár esetében a kopólemez 8 mm vastag, míg az orrbetétnél a cserélhető kopólemez 20 mm vastagságú és 70 mm szélességű. A 3-8 késsel szerelhető eszközt a hazai körülmények között, a talajnedvesség megőrzése érdekében érdemes lezáró hengerrel kombinálni. A VOGEL-NOOT az új típusú munkagépeinek tervezésénél külön figyelmet fordít a lezáró hengerekre és azok kombinálhatóságára. Így gyakorlatilag ugyanazok a lezáró hengerek alkalmazhatóak a lázítóhoz, mint a szántóföldi kultivátorokhoz vagy a rövidtárcsákhoz. A hazai viszonyok között a tarajos henger, a gumi-ékgyűrűs henger és a TerraPak henger a legkeresettebb a VOGEL-NOOT munkagépekre. A hengerek helyzete az SSD lazítón mechanikus vagy hidraulikus módon, fokozatmentesen állítható. A teljes szélességben egyenletes mélységű munkavégzést még a fokozatmentes állítású, fúvott mellső támasztókerék is garantálja.

A fent ismertetett lazítók KAT II. és KAT III. függesztőkialakítással is megrendelhetőek.

A függesztett kialakítás mellett az SSD/SS típus 12-14 késes vontatott kivitelben is a felhasználók rendelkezésére áll, a legnagyobb erőgépek mögé.

A Törökszentmiklóson gyártott másik típusú lazítócsaládba a TerraDig XS/XXS középmély, illetve mélylazítók tartoznak.

A TerraDig XS típusú lazítónál a keretmagasság 95 cm, így ezzel elérhető a 60 cm munkamélység, míg a nagyobbik testvér XXS a piacon egyedülálló 110 cm magas vázzal rendelkezik, amivel akár a 70 cm mélységű munkavégzés is megvalósítható. A lazító robosztusságát az XS esetében a 120x120x12 mm-es főváz növeli, amely főtartó az XXS esetében már 140x140x12 mm! Az XS a 200-300 LE-s traktorkategóriához ajánlott, míg az XXS a 300 LE feletti erőgépek alapgépe lehet.

A TerraDig lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására különösen alkalmasak. Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása 2, illetve az XXS esetében 3 helyzetbe állítható. A TerraDig XS 5, 7, 9 késes, a nagyobbik XXS kialakítás pedig 5, 7, 9,11 késes kivitelben áll rendelkezésre. A késszárak az XS esetében 35 mm vastagok, míg az XXS-nél ez az érték 40 mm. A késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva, a munkaintenzitás és az élettartam növelése érdekében. Fontos kiemelni, hogy ezek a kopólemezek úgy vannak a késszárra szerelve, hogy a rögzítő hasított szeg fedve van a kopólemez alatt, ami bár esetleg apróságnak tűnik, ám nem minden gyártó ügyel erre a részletre. A lazító betét 70 mm széles, 530 mm hosszú és 25 mm vastag. Ezek meggyőző méretek, de ennél sokkal fontosabb a felszerelése a késszárra; szintén apróságnak tűnik, de a TerraDig esetében ez a lazító betét úgy van szerelve, hogy 120 mm-rel túlnyúlik a késszáron, így a betét sokkal később kopik a késszárig (mert ezután már cserélni vagy fordítani kell!), illetve a konkurens típusok lazítóinál tovább használható betétcsere nélkül. Természetesen ha a lazító betét elkopott, először még megfordítható, és csak utána kell cserélni.

A TerraDig lazítók felépítésének másik fontos előnye a vázszerkezet kialakítása, amely nemcsak igen robosztus, de fontos tudni róla, hogy a VOGEL-NOOT csak a késtartókat rögzíti csavarkötéssel; a vázrészek és főtartók egymáshoz rögzítése hegesztéssel van megoldva, amely kötés a munka során fellépő igénybevétel esetén sem lazul fel.

A megfelelő végső talajállapotot a TerraDig lazítócsaládnál is lezáró henger segítségével érjük el. Ennél szintén fontos kiemelni, hogy a lazító nemcsak a kétsoros tüskés hengerrel, hanem a többi munkagépnél már megszokott kialakítású egyéb hengertípusokkal is szerelhető. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen talajtípuson, milyen mélységben és munkára használjuk a munkagépet. A hengerek helyzete az SSD-hez hasonlóan mechanikusan vagy hidraulikusan állítható. A végső, tiszta talajfelszínről, a bakhátmentes munkáról a TerraDig esetében oldalsó terelőlemez gondoskodik.

A VOGEL-NOOT lazítók gyártása kapcsán fontos tény, hogy ezek az eszközök hazánkban készülnek, így az egész gyártási művelet bármikor megtekinthető, másrészt a VOGEL-NOOT lazító vásárlásával Ön a hazai munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárul.

Gazsi Zsolt

 

[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="05" honev="májusi"]>