fbpx

Az APV aprómagszórók ismertetése

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 28.

Hazánkban az elmúlt években főleg az AKG-program előírásai miatt erőre kapott a zöldtrágyázási technológia. A termesztett zöldtrágyanövények legfontosabb előnyei, hogy hozzájárulnak a talaj szervesanyag-mennyiségének növeléséhez, javítják a fizikai és biológiai állapotát és védik a felszínt az eróziótól és deflációtól.

A zöldtrágyanövények vetése elvégezhető hagyományos vetőgéppel, de a költségkímélés érdekében egyre jobban terjed a tarlóápolással, illetve egyéb talajmunkával egy menetben történő vetés. Az osztrák központú APV cég erre a technológiára ajánl különböző felépítésű és működési elvű aprómagszóró-egységeket, amelyekkel speciális körülmények között akár a műtrágya kiszórása is megvalósítható. A hazánkban leginkább alkalmazott ES 100 típusú aprómagszóró-tartály térfogata 105 liter, amely megfelelő mennyiségű vetőmag tárolásáraalkalmas, de mérete és súlya miatt még nem okoz gondot a felszerelése függesztett vagy összecsukódó gépekre.A mechanikus magelosztás elvén dolgozó ES100-on az elektromos hajtású szórótárcsák fordulatszám-változtatásával fokozatmentesen, 2-24 méter között állíthatjuk a kívánt szórási munkaszélességet. Az elérhető kis szórási szélességnek köszönhetően a szőlészetekben és gyümölcsösben a sorok között műtrágyaszórás is megvalósítható. Az ES100 Special Plus kivitelnél a táblavégi fordulóknál automatikusan leáll a szórás, és csak a hidraulikakar leengedésnél nyit újra a súber. A kiadagolni kívánt mennyiséget fokozatmentesen, a súber állításával változtathatjuk. A munkagép egy magyar nyelvű menürendszerrel ellátott vezérlőegységgel kerül leszállításra, amellyel a traktorfülkéből menet közben állíthatjuk a szórási szélességet és a munkakezdést. A vezérlőegység ezen felül hektár- és időszámlálóval is rendelkezik. Az új típusú boltozódásgátló akár a nehezen kiszórható magok, pl. fűmag biztonságos adagolását is lehetővé teszi. A táblaszéleken a határszóró lapátok alkalmazásával elkerülhető a felesleges átfedés. A tartályban megmaradt mennyiség egy gyorsürítőn a munka végeztével leereszthető. A még pontosabb adagolásra az APV a duplatárcsás ZS200 egységet ajánlja.

A 200 literes tartállyal rendelkező ZS200 működési elve hasonló a fent ismertetettel, ám ezen a gépen a kettő röpítőtárcsának és az állítható lapátoknak köszönhetően még pontosabb magkiszórás valósítható meg.A ZS200 vezérlő elektronikájával már menet közben is állítható a kiszórt magmennyiség. A pontos mennyiséget pedig a munka előtt egy leforgatási próbával ellenőrizhetjük. Az elérhető munkaszélesség a kéttárcsás változattal akár 30 méter is lehet. A pontos helyreszórás, amely például sorközművelésnél elengedhetetlen műtrágyaszórásnál, a PS típusú pneumatikus magtovábbítású szóróegységgel megvalósítható. Ez a típus is mind aprómag, mind a műtrágya kiszórására alkalmas.A tartályméret 200, 300, 500 és 800 liter lehet. A pneumatikus aprómagszórónál ajánlott 5.2 típusú vezérlőegységgel megvalósítható a sebességarányos mennyiségadagolás is, az opcióban elérhető radar, meghajtókerék vagy GPS-egységgel kombinálva. A PS egységen a ventilátor elektromos vagy hidraulikus hajtású lehet.Az 5.2 típusú vezérlőegység legfontosabb funkciói: a tartály szintjelzése, a munkavégzés közbeni mennyiségállítás, hektár- és időszámláló, az automatikus leforgatási próba és a magyar nyelvű opció. Az APV kommunális célokra ajánlja a WD típusú sószóróegységet, amely 40, 105 és 250 literes tartállyal rendelhető. A munkaszélesség 1-6 méter között fokozatmenetesen állítható. A fent ismertetett aprómagszórókhoz hasonló felépítésű WD típuson a sóval érintkező minden részegység rozsdamentes anyagból készül. A vezérlőmonitorral itt is állítható a szórási szélesség és mennyiség.Gazsi Zsoltwww.vogel-noot.info[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="03" honev="márciusi"]>

 
CÍMKÉK gazsi zsolt