fbpx

VOGEL-NOOT On-Land ekék, avagy élet a barázdán kívül?

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 02.

A modern traktorok prospektusaiban egyre nagyobb teljesítményekről olvashatunk. Ezek a teljesítmények csak alternatív megoldásokkal aknázhatók ki a szántóföldön. Vagy hevederes technológiával, vagy törzscsuklós, ikerkerekes behemótként. Aki szántani akar, egyik esetben sem maradhat a hagyományos barázdában közlekedő traktor szisztémánál. De mit szólnak ehhez az ekegyártók? A piac szereplői egyre dominánsabbak, egyre erősebbek. A VOGEL NOOT-nak is követnie kell ezt a tendenciát, hisz az egyike az öreg kontinens vezető ekegyártóinak. A válaszként konstruált gépeink az egész szezont a szántóföldön töltötték.

A VN C PLUS HEROS ON-LAND sorozat 12 ekefejpárral rótta az idei demós szezon köreit. A család legkisebb tagja 9, a legnagyobb 13 vasú kivitelben létezik. Ekéink királya, hiszen a középső szállítókocsi előtt 200x200x16 mm-es főtartóval, míg a farok részen – amely voltaképpen egy függesztett eke szisztémájával bír – 200×100 mm teherviselő elem keresztmetszettel rendelkezik. Hogy a szerkezet teljes biztonságban legyen ezért a fő-, valamint a segédvázat is különleges erősítőprofil borítja, csavarkötésekkel rögzítve. A gerendelyek elöl és hátul is egyaránt toldható kivitelűek.

A gép közel 6,5 tonnás öntömegével két darab 1080 átmérőjű, 420 mm széles kerék birkózik. A precíz szintezést elől és hátul is kerekek segítik. Átfordításnál automatikus vázbehúzás gondoskodik a kolosszus egyenletes mozgatásáról, így szinte észrevétlenül válthatunk a forgatási irányok között. A farok rész szériában rendelkezik az úgynevezett AUTO FLOAT üzemmóddal, amely arról gondoskodik, hogy eme hátsó traktus, a szántás közben szabadon mozoghasson. Ám ha szükséges, manuálisan is vezérelhető, amely nagyon hasznos lehet egy-egy keményebb területen, vagy határszántáskor, hiszen ez esetben kiemelhető. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor a farok egyszerűen leszerelhető az ekéről, így nagyon extrém viszonyok között kevesebb ekefejjel szánthatunk, vagy egyszerűen az erőgép műszaki hibája esetén kisebb traktorhoz is alkalmazhatóvá tehetjük a gépet.

Természetesen az ekefejeket itt is PRO szárak tartják, növelt fizikai keresztmetszetekkel, és kioldóerővel, igazodva ezáltal az extrém igénybevételekhez. A jól ismert, bevált és elismert VOGEL-NOOT opciókat természetesen itt is kompromisszumok nélkül alkalmazhatjuk. Az 1 méteres ekefejosztás, és a 82 cm-es vázmagasság által biztosított keresztmetszetben segíthetik a leforgatást a beforgató lemezek, előhántók, gazterelők. Növelhetik az élettartamot a különféle hagyományos és keményfémes valamint élfelrakott kopóalkalmatosságok, és csökkenthetik a vonóerőt réselt ekefejek, esztétikusabbá tehetik a szántást a késes ekenádak, csoroszlyák. Ez már a vevőink jó ízlésén múlik.

A demók során ekénk részt vett egy szántóföldi elemzésen a KITE ZRt. tesztjében, ahol cég szakemberei a traktorkategóriák alkalmazhatóságát, határait elemezték, változó kötöttségű talajviszonyok között. A törzscsuklós nagytraktorok partnere cégünk HEROS ON-LAND ekéje volt. A vizsgálatot október 2.-án egy remekbe szabott szántóföldi bemutató zárta és ékesítette Horton, ahol 12 vasú ekénk szintén szerephez jutott. Előtte és utána azonban hazai vállalkozások tábláin végezte dolgát, ahol megmutatatta, hogy a barázdán kívül a traktorok mire képesek szántás alkalmával.

És egy kis ráadás. Mi azokra is gondolunk, aki nem rendelkeznek 400 LE körüli erőgéppel, mégis szeretnének barázda taposás nélkül, kis talajnyomással, ikerkerékkel a tarlón járva szántani. A szerencsések egy prototípus ekével is találkozhattak ebben a szezonban, és a VOGEL-NOOT szakembereivel együtt ott lehettek az első lépéseinél, kiszántott hektárjainál. Részletekről később, mert ez a szerkezet a nagysikerű HEKTOR ekénk ON LAND verziója, amely még a tökéletesítés stádiumában jár.
Addig is, ha még nem tette meg, ismerje meg a szántást a VOGEL-NOOT módjára, keresse gépeinket, demólehetőségeinket országos partnereinknél, illetve a cég területi képviselőinél.

Gondolkodjon előre! Mi azt tesszük. Az Ön érdekében…

A fotók 2013. október 2-án, a KITE Zrt. horti bemutatóján készültek