fbpx

AMAZONE ZA-M 1500 ProfiS ikerszórótárcsás műtrágyaszóró, bevált technika – javított formában

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 23.

Az Amazone már 1958-ban kifejlesztette első függesztett röpítőtárcsás műtrágyaszóróját. Az eltelt évek során a bevált géptípus több, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által arany- és ezüstéremmé kitüntetett részegysége is további javításokon esett át. Az 50. jubileum alkalmából most néhány újabb is társul ezekhez a fejlesztésekhez.Az Amazone a 2007-es Agritechnica szakkiállításon újdonságként mutatta be az 500 és 1000 literes tartályfelépítménnyel ellátott ZA-M 1500 profiS típusú műtrágyaszórót, amely így már akár 3,1 tonnányi hasznos teher befogadására is képes. Emellett ez az első olyan műtrágyaszóró, amelyet az új Safety-Set elnevezésű kiegészítő csomaggal is felszereltek. Az Amazoné fejlesztőmérnökei teljes mértékben örvényi előírásokat, és emellett modern külsővel ruházták fel a gépet. A tökéletes észrevehetőségről az oldalt elhelyezett, illetve a sarkokon a világítóberendezéssel közös műanyag ágyba integrált figyelmeztető táblák gondoskodnak. A három oldalon körbefutó, műanyaggal burkolt négyszögletes védőkengyel eleget tesz a balesetvédelmi előírásoknak. A munkagép elején a jobb és bal oldalon található, nemesacélból készült védőlemezek meggátolják azt, hogy a traktor kerekei által felvert föld a szórólapátokra kerüljön, illetve hogy a műtrágyaszemcsék a traktor irányába szóródjanak, és annak korrózióját okozzák.

A nagyobb hasznos teherbírás mellett azonban elmaradnak az olyan nagy volumenű technológiai fejlesztések, amelyek a munkagépet az elmúlt évtizedek során megrendezett Agritechnica kiállításokon már számos alkalommal érdemessé tették a DLG zsűrije által odaítélt díjak elnyerésére:1997-ben aranyérem a szenzorvezérlésű nitrogénműtrágyázás (SGN) technikájáért,1999-ben ezüstérem a távműködtetésű Limiter szóráshatárolóért,2003-ban ezüstérem az Amatron+ fedélzeti számítógépen keresztül végezhető műtrágyaszóró-beállításért,2005-ben ezüstérem az ASD automatikus területfüggő dokumentációs rendszerért és a munkagépek vezérlését végző pontos, GPS által támogatott, automatizált fedélzeti számítógépes rendszerért (GPS-Switch),2007-ben aranyérem az Argus elnevezésű kamerarendszerért.Az általunk tesztelt gép az imént felsorolt díjazott kiegészítők közül hárommal is büszkélkedhet, ezek: a Limiter szóráshatároló, az Amatron+ fedélzeti számítógép és az ASD-rendszer. A Limiter szóráshatároló lemezes tömbjének pozíciója hidraulikus úton, a vezetőfülkéből szabályozható, a táblaszélek optimális beszórása érdekében a műtrágya egy része elterelhető, majd – az Amatron+ terminállal való együttműködés eredményeként – automatikusan csökken az adott oldalon kijuttatandó műtrágya mennyisége. A Limiter határ- vagy mezsgyeszóráshoz történő beállítása manuálisan, a gépen feltüntetett szórási táblázat alapján lehetséges. Az átállítás aztán szerszám nélkül, a mozdítható nemesfém keret odébb tolásával oldható meg. Az Amatron+ terminálhoz egy másik funkció is kapcsolódik, mégpedig a kijuttatott mennyiség sebességfüggő szabályozása. A haladási sebesség megállapítása a traktor jeladó csatlakozóján keresztül, vagy az Amazoné szenzortechnikájának segítségével történhet.

A kieresztő nyílásoknál található kettős tolózárrendszer jóvoltából a nyitás és zárás az adagoló tolózár pozíciójától független. Az elzáró tolózárat egy kettős működésű hidraulikus munkahenger működteti. Az adagoló tolózárat elektromos segédmotorok vezérlik, de a manuális szabályozású üzemmód igénybevétele is mindenkor lehetséges. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a teljes gép (a keverőcsigával ellátott garatcsúcstól kezdve, a tolózárakat is magában foglaló fenékrészen át egészen a röpítő tárcsákig és a védőlemezekig) kiváló minőségű nemesacélból készült. Az Amazoné ZA-M profiS általunk tesztelt két szórótárcsás, függesztett, 3,1 t hasznos teherbírású műtrágyaszórója a közepes teljesítményosztályba tartozó hathengeres traktorokhoz készült. A tartály nagy befogadóképességének köszönhetően nincs szükség azokra a gyakori utántöltésekre, ami különösen a felaprózott táblaszerkezetű térségekben gazdálkodóknak okoz fejtörést. Az integrált online súlymérő szerkezet (az Amatron+ közreműködésével) a műtrágya szórási tulajdonságainak megfelelően szabályozza, a kijutatott mennyiséget. A Comfort-verziónál gombnyomással, félautomata módon változtathatjuk a kiadott mennyiséget. A teljesen önműködő vezérlés megvalósításához az online-N szenzortechnika áll a rendelkezésünkre. A sebességfüggő mennyiségszabályozás jóvoltából a beállított mennyiség a munka során végig állandó marad.

Forgalmazási InformációkAz Amazone ZA-M sorozata összesen hat alaptípust foglal magában, amelyek leginkább a tartályméret tekintetében különböznek. Az eltérés a típusnévből is kiolvasható: ZA-M 900, ZA-M 1200, ZA-M 1500, ZA-M 3000 ultra és a tesztelt ZA-M 1500 profiS. A tartályokra különféle felépítmények szerelhetőek, pl. a ZA-M 7200-ra egy vagy két darab S 500-as, illetve egy L 1000-es illeszthető, így a gép 1200, 1700, 2200 és 2700 literes tartálytérfogattal is megrendelhető. Az Amazoné műtrágyaszóró-kínálata azonban itt még korántsem ért véget, hiszen hét további gyártási sorozat is ide sorolható: az 500 literes, két szórótárcsás ZA-XW Perfect; a 600-1200 literes, két szórótárcsás ZA-X Perfect; az 5500-8200 literes, nagyteljesítményű ZG-6 Special, Super Drive vagy Precis; az 5500 vagy 8200 literes ZG-6 ultra Hydro; valamint a 300-1000 literes E+S. A vásárlók mindegyik sorozathoz kiegészítők széles skálája közül válogathatnak.Amazone ZA-M műtrágyaszórók főbb műszaki adatai:Munkaszélesség: 10-36 mKijuttatott mennyiség: 2-400 kg/haTartálytérfogat felépítmény nélkül/felépítménnyel: 1500/2000-3000 lBetöltési magasság/szélesség felépítménnyel: 1,12-1,54/2,15-2,75 mA szerkezet szélessége/hosszúsága: 2,3-2,93/1,35 mÜres tömeg (súlymérő berendezéssel): 486 kg-tólTeljesítményigény: 130-160 PSSzükséges hidraulikus csatlakozók: 1-3 kettős működésű (A német Agrartechnik magazin cikke alapján)[m3 id="megjelent-gm" ev="2009" ho="01" honev="januári"]>