fbpx

Amazone világrekord növényvédelemben: 1032 hektár 24 óra alatt

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 05.

El lehet végezni 1 000 hektár növényvédelmi munkát egy géppel 24 óra alatt? Ezt a kérdést most már igennel lehet megválaszolni: 1 032 megművelt hektárterülettel az Amazone UX 11200 típusú növényvédő permetezőgépe új világrekordot állított fel – mindezt 24 óra alatt.

Átszámítva az átlagos területteljesítményre az UX 11200 típus óránként 43 hektárteljesítménnyel új rekordszintet ért el a mai modern növényvédő-technika teljesítőképességét tekintve.

A 12 000 literes tartálytérfogattal és a tandem futóművel ez a típus jelenleg a legnagyobb vontatott permetezőgép az Amazone-programban. Felszereléséhez tartozik a 40 m széles Super-L-szórókeret, amelyet egy 330 LE-s Fendt traktor vontatott – a világrekord elérése során az időjárási és szántóföldi viszonyoktól függően napközben 13-15 km/h sebességgel, éjszaka – a szélcsendnek és a növényeken képződött harmatnak köszönhetően – 17 km/h sebességgel lehetett haladni. A permetező feltöltése a szántóföldön zajlott, az Annaburger cég 21 m3-es vízszállító kocsijával, valamint a vontatójárművön – Mercedes Unimog típus – elhelyezett 1 000 literes, növényvédő szerrel feltöltött tartályával.

Az indulásra a pontosan 24 órára tervezett világrekord felé 2014. 09. 03-án 12 óra 12 perckor került sor a brandenburgi Golzowban található Golzow mezőgazdasági üzemben. Az üzem összesen 6 490 hektáron gazdálkodik, ezzel olyan európai gyakorlati feltételeket biztosít, ahol az UX 11200 a teljesítményét teljes mértékben ki tudja használni.

A konkrét feladat így hangzott: a repcebetakarítást követően 15 különböző területen az újból kikelt repcét glifozáttal és 100 liter/ha vízmennyiséggel kell lekezelni. Valamennyi intézkedés folyamatos megbeszélés mellett zajlott az üzem növénytermesztési vezetőjével. Fúvókaként az Agrotop TurboDrop High Speed fúvókáit használták, különböző méretekben (025, 03, 04). A teljes időtartam alatt a 03 típusú fúvókával lehetett legjobban haladni.

A különbözően kaszált tarlók és az újra – különböző mértékben – kikelt repcemaradványok következtében a területek nem voltak homogének, ami külön igénybevételt jelentett a permetezőgép szórókeret megvezetésének. Ezenkívül a munkát jelentősen nehezítették a villanyoszlopok és az öntöző-csatlakozók. Valamennyi akadályt és kizárt zónát ezért a rekordkísérlet előtt a traktorterminálban rögzítették, annak érdekében, hogy a helyet nem ismerő traktorvezetőket figyelmeztetni lehessen. A traktort ezenkívül automata kormányzórendszerrel szerelték fel, amelyet a mobil állomáson keresztül RTK-korrekciós jelzéssel láttak el.

A permetezési technika kezelése az Amazone Amatron 3 fedélzeti számítógépével történt, az automatikus forduló- és szakaszolókapcsolás pedig a vontató-terminál Section Control-Technik egységén keresztül.

Majdnem 30% állásidő

A világrekord alatti időmennyiség eloszlása egyértelműen megmutatja, hogy mekkora befolyással bír a szántóföld mérete és alakja a tényleges területteljesítményre: a 40-124 ha közötti táblaméretek és kb. 0,5-1,5 km táblahossz esetén ez az érték 38 ha/h volt a nem megfelelő területen, és 45 ha/h a legjobb földterületen. Ez 18% területteljesítmény-különbséget jelent.

Még nagyobb volt a jelentősége az elkerülhetetlen állásidőknek. Erre vonatkozóan az elméleti 60 ha/óra területteljesítményt összehasonlítva 28% állásidő-arány jött ki. Emellett – az UX 11200 nagy tartálytérfogatának köszönhetően – csak 8% állásidő jutott a permetezőgép feltöltésére. Így az összesen 103 200 liter kijuttatandó permetlémennyiség ellenére a permetezőgépet a világcsúcskísérlet ideje alatt csak tízszer kellett feltölteni. Az időráfordítás, a tartályban található maradékmennyiségtől függően, 10,55 perc és 13,45 perc között volt feltöltésenként, így összesen két órára jött ki az érték.

Kereken 1,5 órát és ezzel kb. 6% állásidőt vett igénybe a permetező áthelyezése a különböző területek között. Ehhez a „fogatnak” összesen közel 20 km kellett megtennie. A legtöbb állásidő a villanyoszlopok és az öntözőcsatlakozások megkerülésére, valamint a 40 m széles fordulóban történő fordulási folyamatra jutott. A kedvező területi szerkezet ellenére ez összesen 3,5 órát, ezzel majdnem 15% állásidőt vett igénybe.

Részletes dokumentáció

A világrekord szervezéséért és végrehajtásáért az Amazone értékesítő munkatársai voltak a felelősek. Így a 24 órás világrekordot három műszakban három különböző permetezőgép-vezetőre osztották fel, egy Fendt 933 vezetőülésében. A felkapcsolt Annaburger-víztartályokkal szerelt Unimog vízellátásért és feltöltésért felelős traktorvezetők is műszakonként dolgoztak.

A világrekord-kísérlet alatt az egykor a golzowi üzemben felállított időjárás állomáson számos adat, mint például a szélsebesség, hőmérséklet, légnedvesség, stb. került feljegyzésre. Emellett közvetlenül a szántóföld mellett is rendelkezésre állt egy mobil mérőműszer a szélsebesség, hőmérséklet és a légnedvesség szántóföldi mérésére, annak érdekében, hogy a megváltozott időjárási helyzetre – adott esetben a kijuttatandó mennyiség megváltoztatásával vagy permetezési szünet elrendelésével – reagálni lehessen. Ám a feltételek szinte végig azonosak maradtak. A szélsebesség napközben 2-3 m/sec, éjjel 0 m/sec értéket mutatott.

A világrekord-kísérlet semleges megfigyelőjeként végig a helyszínen tartózkodott a Traction című szaklap szerkesztője is. Ezenkívül a tudományos megfigyelést a soesti főiskola két hallgatója is folytatta. A golzowi üzem növényvédős vezetőjével együtt ők is pontos dokumentációt vezettek valamennyi intézkedésről a különböző szántóföldeken. Így valamennyi állományt bonitálták a kezelés előtt és után, valamint meghatározták a legkülönbözőbb paramétereket, mint például permetlé-felhasználás, feltöltési és kijuttatási időket.

Ezzel egy időben a Gläser filmes csapata mozgóképeken is rögzítette a világrekord-kísérletet. A film letölthető a www.amazone.tv oldalról.