fbpx

EDX szemenkénti vetőgépek – most átfogó programmal!

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 11.

Az Amazone az EDX szemenkéntivetőgép-programját három új függesztett munkagéppel bővítette. Így ezentúl a nagyteljesítményű munkagépeknek összesen öt típusa áll rendelkezésre, a jelenleg mértékadó üzemi követelményeket a megfelelő gépméretekben teljesítve.

EDX 6000-2, EDX 6000-2C és EDX 6000-2FC a típuselnevezése az új EDX szemenkénti vetőgépek modelljeinek, amelyeket a traktor hátsó hidraulikájára lehet felszerelni. Valamennyi típus 6 m fogásszélességgel 400-700 ha/ szezon területre van tervezve, de kisebb és szűkebb rajzolatú területeken is nagyon jól használhatók. A 9, illetve 6 m fogásszélességű EDX 9000-TC és EDX 6000-TC vontatott szemenkénti vetőgépek, amelyekkel az Amazone már 2007-ben, illetve 2009-ben megjelent a piacon, a nagyobb területeken dolgoznak hatékonyan: az EDX 9000-TC 1500 ha/szezonig, a 6000-TC típus kb. 900 ha/szezonig használható.

Az EDX-technológia az új, felső teljesítményosztályba történő besorolását az Amazone egyrészt az új Xpress-szemelosztó- és vetőrendszerrel valósítja meg, mivel ez a rendszer teszi lehetővé az akár 15 km/h munkasebesség elérését. A rendszer különböző, konstruktív újításokkal is rendelkezik, amelyek segítségével az átszerelési és állásidőket jelentősen csökkenteni lehet. A hagyományos szemenkénti vetőgépekkel összehasonlítva az EDX-osztály így olyan területteljesítményre képes, ami ugyanolyan minőségi munka mellett 30-50%-kal több. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy EDX 9000-TC típussal 10 nap alatt 1100 ha területteljesítmény érhető el.

Az EDX-program lefedi a kukorica, napraforgó és repce vetését; mindegy, hogy hagyományos vagy konzerváló talajművelés után, illetve direktvetés esetén. A megszokott 75 cm sortávolságú alapkivitel mellett sűrűbb sortávolság is kérhető, így az eróziós sáv aktuális (sortávolság 45 cm alatt) követelményeit, illetve a növénytermesztésileg fontos sűrűvetést is teljesíteni lehet. Az adott esetben szükséges művelőút-kapcsolások is rendelkezésre állnak.

Az új függesztett munkagépek — részletesen

Valamennyi új függesztett munkagépet speciális használatra fejlesztettek ki. Így az Amazone a műtrágya-kijuttatás nélküli vetéshez az EDX 6000-2 típust kínálja, a műtrágyázással történő kukoricavetéshez pedig a beépített műtrágyatartállyal szerelt EDX 6000-2C vagy a mellső tartályos 6000-2FC típust.

A beépített műtrágyatartállyal szerelt, kompakt felépítésű EDX 6000-2C típus esetén, amelyet 70, 75 vagy 80 cm-es sortávolsággal lehet felszerelni, valamennyi munkavégző egység közel egymás mellett, a traktor hátsó részén található. A beépített tartály befogadóképessége 1100 liter, a központi vetőmagtartályé 360 liter. Az EDX 6000-2FC típus esetén a mellső tartály egyben mellső súlyként is funkcionál a traktoron, így a munkagépet gond nélkül lehet sűrűvetéshez 37,5 cm, 44,9 cm (45 cm), 50 cm vagy 55 cm-es sortávolsággal felszerelni. Ekkor a központi vetőmagtartály befogadóképessége 400 liter. A mellső műtrágyatartály, amely választható módon függesztőkerettel vagy tartó keréksorral áll rendelkezésre, majdnem 1500 literes, illetve a magasítóval 2000 literes. Az előszériás munkagépekkel végzett gyakorlati tapasztalatok szerint az új függesztett munkagépek területteljesítménye kb. 4ha/h.

Így működik az Xpress-magelosztó-és vetőrendszer

Az Xpress-magelosztó- és kijuttatórendszer esetén a magok elosztása már nem soronként, hanem egy sűrített levegős rendszerrel, valamint egy vagy két központi elosztódobbal történik. Az elosztást követően a vetőmag csöveken keresztül jut a térben elkülönített vetési területre, a barázdaformázó és magfogókerékkel ellátott úgynevezett Xpress-kijuttató rendszerbe. A barázdaformázó a két előtte dolgozó nyitótárcsa nyomában húz egy szögletes keresztmetszetű barázdát. Az utána következő magfogókerék alul és az oldalfalak mentén ezzel a barázdával alakzáróan zár le. Ezért a szemek még kedvezőtlen talajviszonyok esetén sem tudnak elgurulni, hanem azokat a barázdaformázó mögött elhelyezett magfogókerék belenyomja a magárokba. Így biztosítható még nagy munkasebességek mellett is az optimális vetési minőség.

Azt, hogy ez nem csak elmélet, egyrészt a gyakorlati eredmények, tapasztalatok, másrészt azok a pontos vetési kísérletek is alátámasztják, amelyeket az Amazone a 2010-es kukoricavetés során hajtott végre. Ennek során az EDX-szemenkénti vetőgép különböző hagyományos munkagépekkel került összehasonlításra. Mind a sorban található magtávolságot, mind pedig az előirányzott helyek számát tekintve azt igazolják a kísérleti eredmények, hogy az EDX-tech-nológiával még nagy haladási sebességek mellett is pontos vetési mélység és sortávolság tartható be.

Csökkentett átszerelési és állásidők

A már csak egy vagy két nagy, központi magtartálynak köszönhetően a feltöltés, a kiürítés és a vetőmag cseréje az EDX típusú szemenkénti vetőgépek esetén jelentősen felgyorsult. Ezzel párhuzamosan a vetőmag- és műtrágyatartályok befogadóképessége az utántöltési időt is csökkenti. Az EDX 9000-TC típus esetében például a feltöltési volumen kereken 25 ha területre elegendő.

A maglesodrókat már nem kell minden egyes vetőkocsin beállítani, a központi elosztó dobok egyidejűleg több sor részére állítják be azokat. Opcióként az Amazone az Amatron+ fedélzeti számítógépen keresztül elektromos távvezérlést kínál a maglesodró-beállításhoz. Ennek segítségével a vezető a maglesodrók helyzetét kényelmesen és egyszerűen, a vezetőfülkéből tudja ellenőrizni és beállítani anélkül, hogy meg kellene állnia és le kellene szállnia a traktorról. A műtrágya- vagy vető-csoroszlyákra ható nyomást szintén két egymástól függetlenül működő hidraulikus nyomásrendszerrel lehet állítani. Itt is rendelkezésre áll opcióként az elektromos távvezérlés.

Kiegészítő kezelési kényelem

Az EDX szemenkénti vetőgépek valamennyi funkcióját az Amatron+ terminál irányítja. Ez az egység egyidejűleg felügyeli a munkagép fordulatszámait és a töltöttségi szinteket, valamint tájékoztatja a vezetőt a pillanatnyi teljesítményadatokról. Harmadsorban pedig az Amatron+ az egyszerűen kezelhető feladatvezérlést is lehetővé teszi. Ez a magasfokú kényelem tehermentesíti a vezetőt, ezzel is hozzájárulva a teljesítmény növeléséhez.

“Speed-Seeding” a felső teljesítményosztályban

Az EDX szemenkéntivetőgép-programnak a három függesztett munkagéppel történő bővítésével mostantól az Amazone valamennyi üzemi követelmény számára kínálja a megfelelő munkagépet. A nagyobb munkasebességeknek, a csökkentett átszerelési és állásidőknek, valamint a nagyobb kezelési kényelemnek köszönhetően olyan területteljesítmények realizálhatók, amelyek lényegesen nagyobbak, mint amit a hagyományos szemenkénti vetőgépekkel el lehet érni. Erre a teljesítménynövekedésre az Amazone a “Speed-Seeding” fogalmat hozta létre, és az EDX-programot mint új kategóriát, felső teljesítményosztálynak nevezte el. A munkagépek gyorsabbak, hatékonyabbak és költségkímélőbbek, ezzel kielégítik az Amazone mottójában megfogalmazott “Nagyobb teljesítmény kisebb ráfordítással”igényt.