fbpx

Átléptük az 500 millió eurós határt

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 20.

Az Amazonen-Werke a 2013-as gazdasági évben forgalmát egyértelműen növelni tudta, és első ízben lépte át a 500 millió eurós értékesítési határt. Az 515 milliós rekordérték 12%-kal magasabb mint az előző évi 2012-es (460 millió) adat.

Az értékesítési növekedéssel párhuzamosan az állandó alkalmazott Amazone-dolgozók száma is emelkedett 1800 főre. Az export aránya továbbra is 80%, a kutatás-fejlesztés kiadásai a forgalom több mint 5%-a. Az értékesítés szempontjából a legértékesebb piacok Németország, Franciaország, Oroszország, Lengyelország, Anglia és Skandinávia. A német piacon az Amazone az előző év magas értékesítési szintjét tovább tudta növelni. Komoly erősödést értünk el többek között a Baltikum országaiban, Spanyolországban és Romániában.

Az egész világra kiterjedő értékesítés különösen az Amazone növényvédő-permetezőgépek szegmensben emelkedett átlagon felül. De további területeken is növekedtek az értékesítés számai, mint például a műtrágya-technika, talajművelőgépek, vetés- és kommunális technika.

„Rendkívül örülünk annak a ténynek, hogy a nagyon jó 2012-es év után képesek voltunk a forgalmunkat tovább növelni és ezzel a szakma átlaga fellett teljesítettünk“ – így értékelték az Amazone ügyvezetői, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer a 2013-as gazdasági évet. Ez egyrészt az általános piaci helyzetre, másrészt arra is visszavezethető, hogy az Amazone csoport folyamatosan az üzemek kiépítésébe és az új munkagépek fejlesztésébe fektetett be.

Így a 2013-as üzleti évben kereken 25 millió euró összeg került a további kapacitás-növelésbe. A legnagyobb tervek közé tartozik a 120 munkahelyes, az Amazone mérnököknek létrehozott technikai-műszaki központ felépítése Hasbergen-Gasteban, melyet 2014 február közepén avatunk fel. Hasbergen-Gasteban 2013-ban ezenkívül kiépült a 1,75 hektáros, 570 állású dolgozói parkoló. Lipcsében jelenleg folyik az eketermelés részére az új gyártócsarnok építése, a leedeni telephelyen zajlik a logisztika részére 3000 m2-en a bővítés.

Az Amazone bővítette a szerviz- és vevőszolgálati kapacitásait is. Nem csak a dolgozók számát növeltük, hanem az Amazone értékesítő partnerek számára is bővítettük az oktatási ajánlatokat. Újdonságként vezette be az Amazone ezen a területen az E-Learning-et. Az E-Learning lehetőséget biztosít arra, hogy személyi számítógépen vagy táblagépen interaktív tréning segítségével komplex munkagépek használatát lehessen gyakorolni üzemidőn kívül is.

Az oroszországi Samara GAG Eurotechnika gyártóüzemben az Amazone-csoport a részesedést teljes mértékben átvette, és egyedüli tulajdonossá vált. Ebben a gyárban az Amazone ezenkívül egy új vállalati központi épületet épített fel. További intézkedésként Saratovban egy új Amazone-Eurotechnika képviselet nyílt. A GAG Eurotechnikával, mely időközben a nem önálló agrártechnika legnagyobb belföldi gyártójának számít Oroszországban, az Amazone-csoport ügyvezetői nagyon jó pozíciót látnak elsősorban a közép- és hosszútávú perspektívákban Kelet-Európában.

Új üzleti terület és termékfejlesztés

Termékoldalról az Amazone a 2013-as Agritechnika szakkiállításon, mely a világon a mezőgazdasági technika vezető kiállítása, ismét újdonságok sokaságával lépett a piacra. Nagyon komoly volt az érdeklődés az újonnan fejlesztett Cayron váltvaforgató eke iránt. Az új ekének nagy a stratégiai jelentősége, mert így az Amazone a forgatásos talajművelés részére is kínál technikát, ezzel pedig teljes programmal rendelkezik a professzionális növénytermesztéshez. Ugyanakkor az Amazone ezzel a programbővítéssel – pontosan 150 évvel a Rud. Sack cég alapítását követően – tovább folytatja a talajművelési technika hosszú és sikeres hagyományát a lipcsei telephelyen.

A 7 m fogásszélességig kínált Cenius TX-kultivátorok és a Cirrus 03 vetőgépek új sorozatával az Amazone 2014-ben új termékprogrammal jelenik meg a kultivátorok és nagy területteljesítményű vetőgépek szegmensben. További fontos újítások voltak a nagyobb és továbbfejlesztett Pantera 4502 típusú növényvédő önjáró munkagép valamint a XTill-VT Strip Till eszköz mint a sávos talajművelés professzionális megoldása. Már az év elején bemutatta az Amazone Párizsban a Sima 2013 mezőgazdasági kiállításon az új ZA-TS műtrágyaszóró sorozatát. Az Amazone ZA-TS típussal az Amazone kibővítette termékpalettáját az új, akár 52 m fogásszélességű ISOBUS-szórógéppel, mely a precizitás, pontosság, átütőerő és kezelési komfort tekintetében új dimenziókat nyit.

Számos újdonságot mutat be az Amazone az érdeklődők számára a 2014-es Amatechnica házi-vásáron, gyakorlati használat közben. Ez a gazdáknak, bérvállalkozóknak és értékesítő partnereknek szóló rendezvény 2014. május 22-én lesz a hasbergen-gastei gyárterület körül.

Prognózis és tervek 2014-re

2014-es üzleti évre vonatkozó értékesítési prognózis tekintetében az Amazone ügyvezetői a jelenleg ismeretes piaci alakulás miatt óvatosak. Tekintettel erre kis mértékű piaci csökkenés várható. Ezzel egyidőben bizakodóak is, hogy az Amazone-csoport további növekedése nem csak az általános piaci alakulástól függ, hanem az új termékekbe történő befektetésektől is, mely a gyártást és az új piacokat élénkíteni fogja.

Legfőbb célként az Amazone ügyvezetői a tartós növekedési pályát határozták meg. A hagyományos piacokon sok potenciál van még ahhoz, hogy a forgalmat új termékekkel mint például ekével tovább lehessen fokozni. Az értékesítés növekedésének további lehetőségei kínálkoznak elsősorban az export területén új piacok nyitásával pl. Afrikában vagy Kínában. Ezzel párhuzamosan a gyártási kapacitásokat valamint a szerviz és vevőszolgálati területeket 2014-ben is tovább kell fejleszteni. A tervek között szerepel többek között egy új festőberendezés kiépítése a hude-altmoorhauseni telephelyen – a kétszámjegyű milliós befektetés az eddigi legnagyobb mértékű egyedi beruházás a vállalat történetében. Lipcsében el fog kezdődni a Cayron-ekék gyártása, Hasbergen-Gasteban a ZA-TS műtrágyaszórók gyártási kapacitását fogjuk kiépíteni.

www.amazone.hu