fbpx

A Dunántúlon először lesz növényvédelmi drónpilótaképzés

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 04.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone közös növényvédelmi drónpilótaképzése a MATE keszthelyi Georgikon Campusán is elindul.

Intenzív képzés

Az új jogi szabályozások által előírt, kibővített tematikával indul június 5-től a Szarvas után immár Keszthelyen is elérhető növényvédelmi drónpilótaképzés. A tanfolyam tematikája kiterjed a kapcsolódó tudományos, műszaki, üzleti és jogszabályi ismeretekre. A bizonyítvány megszerzéséhez repülési gyakorlat is szükséges. A résztvevők intenzív térinformatikai képzést is kapnak annak érdekében, hogy a monitoringdrónokkal kapott adatokat a mezőgazdaságban és egyéb területeken is önállóan fel tudják használni. A képzéssel kapcsolatos óriási érdeklődésre és a kapcsolódó jogszabályi változásokra való tekintettel az ABZ Drone Kft. egy ingyenes webináriumot is hirdet, melynek címe „Mi az igazság? – Minden, amit tudnod kell a drónozás jogszabályairól!”.

Sokan keresik, van piaci értéke

Hogy a képzésen szerezhető tudás piaci értéke mennyire jelentős, azt az is jól mutatja, hogy a néhány héttel ezelőtt Szarvason végzett növényvédelmi drónpilóták már munkába is állhattak” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba. A MATE rektora örömének adott hangot amiatt, hogy „a mezőgazdaságban használható high-tech drónokkal és a gazdálkodást segítő legújabb szoftverekkel kapcsolatos ismeretekre a Dunántúlon is rendkívüli igény van”, s a Tiszántúl után immár a MATE Georgikon Campusán is elindulhat a növényvédelmi drónpilótaképzés.