Csak a repüléstől félek kicsit (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 június 25.

Egy év múlva Shanghaiban képviselheti hazánkat Hambalgó Ferenc Ádám, ugyanis megnyerte a WorldSkills – Shanghai 2022 nehézgépszerelő-verseny előválogatóját. A szakmáját szerető, fiatal mezőgazdasági gépszerelő a világversenyen való szerepléstől nem tart, csak – mint azt az eredményhirdetésen készült interjúnkban elárulta – a repüléstől fél egy kicsit.

 

 

Shanghai a tét

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében rendezték meg a WorldSkills – Shanghai 2022 Nehézgépszerelő versenyszám előválogatóját Gödöllőn, melynek szakmai koordinátora a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) volt. A verseny helyszínét a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem biztosította a Mérnökinformatikai Központban, melynek szakmai támogatója idén is az Axiál Kft. volt. Az előválogató idén az egyetlen lépcsőfoka volt a nemzetközi versenybe való bekerülésnek, hiszen aki az előválogatón az első helyen végez, képviselheti hazánkat a WorldSkills – Shanghai 2022. versenyen Nehézgépszerelő (Heavy Vehicle Maintenance) versenyszámban.

 

Heten a megmérettetésen

 

Megnyitó a nehézgépszerelő-verseny előválogatóján
Megnyitó a nehézgépszerelő-verseny előválogatóján

 

A versenyt Viczián Ágnes, a MEGFOSZ projektfelelőse nyitotta meg, majd Karagity István szakmai szakértő ismertette a versenynap menetét. A versenyfelhívásra 7 tehetséges fiatal jelentkezett, akik 4 versenyszámban, több fordulóban mérték össze tudásukat. A feladatok elvégzésére a versenyzőknek 40 perc állt rendelkezésükre, melyet a szakmai zsűri tagjai felügyeltek.

 

A 2021 – es előválogatóra jelentkező versenyzők:

 • Bozó Péter Tamás
 • Cseszkó Zsolt
 • Gazdag Ákos
 • Hambalgó Ferenc
 • Jerkó Bálint
 • Licskai Áron
 • Rácskai Zoltán Valentin

A szakmai zsűri tagjai:

 • Kis Pál (Auditker Kft.) zsűrielnök
 • Dr. Bense László (MATE) zsűritag
 • Dr. Gárdonyi Péter (MATE) zsűritag
 • Karagity István feladatíró

 

A nyertesek

Az előválogató verseny eredményhirdetésére a MEGFOSZ szakmai rendezvényén, június 23-án Gödöllőn, a Magyar Eszköz – és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum Tudástranszfer Központjában került sor. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a MEGFOSZ, a MATE és az Axiál Kft. képviselői gratuláltak a verseny győztesének, Hambalgó Ferenc Ádámnak, Cseszkó Zsoltnak a második, illetve Licskai Áronnak a harmadik helyezett eredményéhez és minden résztvevőnek, hiszen remek teljesítményt nyújtottak ők is a versenyben.

 

A győztes: Hambalgó Ferenc Ádám
A győztes: Hambalgó Ferenc Ádám

 

Az a fránya relé…

 

Amivel a munkám során is a leggyakrabban foglalkozom, a Claas traktor javítása szorított meg a legjobban, egy hibás relét felejtettem el kicserélni. De szerencsére a többi feladat nagyon jól ment. Édesapám szintén ilyen márkájú géppel dolgozik, így a GPS beállítása rutin feladatnak bizonyult – idézi fel a versenyt Hambalgó Ferenc Ádám a díjátadó után adott interjúban, már mosolyogva.

 

Hosszú lesz a repülőút

A Székesfehérváron, az Axiál Kft-nél mobilszerviz-szerelőként dolgozó fiatalemberre most több hónapos szakmai és mentális felkészítés vár, hogy eredményesen képviselhesse hazánkat a szakmai világversenyen 2022-ben Shanghaiban. A megmérettetéstől nem is tart annyira Ádám, hiszen évek óta végzi a nehéz gépszerelők munkáját. Repülőn viszont még nem ült, ezért ettől most fél még egy kicsit.

 

Keresik a mezőgazdasági gépszerelőket

 

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke
Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke

 

Számunkra azért fontos ez a verseny, mert azt szeretnénk, ha minél több fiatalember jönne el hozzánk mezőgazdasági gépészetet tanulni, hogy agrárgépészekké válhassanak a következő években, mert szükségünk van az utánpótlásra. Azt a sok-sok gépet, amelyet importból behozunk, valamint hazai gyártásban forgalomba hozunk az országban, beüzemelni, karbantartani, és alkalomadtán javítani kell. Ehhez pedig a szakmáját magasfokon elsajátított szakemberekre van szükségünk – indokolta a verseny támogatását Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

 

Forrás: Viczián Ágnes – MEGFOSZ
Képek: Kereki Dávid – MEGFOSZ, Kristóf Imre