fbpx

VI. Zimányi Precíziós Növénytermesztési Tanácskozás és Bemutató – Főszerepben a GPS-alapú technológiák

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 31.

A többéves hagyományokat folytatva 2011-ben is otthont adott a somogy megyei Farkas Kft. zimányi telephelye a VI. precíziós növénytermesztési tanácskozásnak.

A gazdaság egyik épületében Dr. Pálmai Ottó, a Fejér megyei MGSzH igazgatója vezette le a tanácskozást, amelynek délelőttjén rövid előadások formájában ismerkedhettek meg a résztvevők az aktuális újdonságokkal és trendekkel.A tanácskozáson neves hazai cégek képviseltették magukat: Agro.bio Hungary, Agromatic Auto-matizálási Kft., Syngenta Kft., Szabó Agrokémiai Kft., Timac Agro Hungary, Tomelilla Kft. Jordán László, az MGSZH elnök-helyettese a növényvédelemben szereplő új kihívásokról beszélt. Érdekes statisztikákat mutatott be arról, hogy az elmúlt 60 évben hogyan alakult a génszenzorral megmérik a növény ér-tékeit, amely így se több, se kevesebb nitrogén műtrágyát nem kap, mint amire éppen szüksége van. Az eszköz hazai adaptációját ebben a gazdaságban végezték el a tavalyi év során a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer tudományi Karával, valamint az importőrrel, az Agromatic Automatizálási Kft.-vel közösen. A tavalyi év eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy érdemes ezzel a technológiával foglalkozni; még az itteni, igen heterogén somogyi területen is sikerült az őszi búza minőségét egységesebbé és ezáltal magasabb szintre emelni, kizánövényvédőszer-felhasználás. Prezentációjában ismertette, hogy a 80-as évek után 5,6 kg/ha-ról 2 kg/ha-ra esett vissza a felhasználás, azonban az elmúlt 12 évben a technika fejlődé-se mellett sem csökkent tovább ez az érték. Ezen adatok után érdekes volt látni, hogy például az olyan minta-gazdaságok, mint a Farkas Kft., az új technológiák felhasználásával csökkenteni és pontosítani tudják a növényvédőszer kijuttatását. Farkas László, a rendezvény házigazdája saját gazdasága példáján mutatta be a precíziós növénytermesztés újdonságait. A résztvevők így a gyakorlatban láthatták, ahogy egy nitrogénszenzorral megmérik a növény értékeit, amely így se több, se kevesebb nitrogén műtrágyát nem kap, mint amire éppen szüksége van. Az eszköz hazai adaptációját ebben a gazdaságban végezték el a tavalyi év során a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Karával, valamint az importőrrel, az Agromatic automatizálási Kft.-vel közösen. A tavalyi év eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy érdemes ezzel a technológiával foglalkozni; még az itteni, igen heterogén somogyi területen is sikerült az őszi búza minőségét egységesebbé és ezáltal magasabb szintre emelni, kizárólag a rendelkezésre álló műtrágya optimális elosztásával a táblákon belül.

Nagy Bence térinformatikai szakmérnök, az Agromatic Automatizálási Kft. ügyvezetője idén nem a legújabb, műhold vezérelte eszközöket mutatta be, hanem a GNSSnet.hu korrekciós szolgáltatásról beszélt. Ennek lényege, hogy olyan korrekciós szolgáltatást kínálnak, amely éves díj ellenében az egész országban elérhető, és bár-mely mezőgazdasági gépen felhasználható. A korrekciós jelek a mobiltelefonos hálózatokon keresztül jutnak el a felhasználókhoz.A korrekciós szolgáltatás segítségével 2 cm-es ab-szolút pontossággal tudja a robotpilóta a mezőgazdasági gépeket vezetni. Ezzel a megoldással nemcsak azok juthatnak hozzá ehhez a lehetőséghez, akik saját bázisállomásokba ruháznak be, hanem azok a gazdák is élvezhetik az előnyöket, akik csak egy-egy traktorba, kombájnba szereltetnek be robotpilóta-rendszere-ket. A GNSSnet. hu szolgáltatás további előnye, hogy a GNSSnet.hu korrekció a földmérési alaphálózat is egyben, így aki ezt a korrekciót használja, 100%-ig biztos lehet benne, hogy a saját területét műveli (a táblahatárok megvásárolhatók a FÖMI térképtári osztályán). Nagy Bence ráirányította a figyelmet arra, hogy a legújabb eszközök mellett ma már ez a szolgáltatás is nélkülözhetetlen a precí-ziós növénytermesztésben, hiszen „csak kézzel” vezetve nem tudjuk folyamatosan ezt a pontosságot biztosítani. Dr. Szabó Balázs, a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. ügy-vezetője arról beszélt, hogy a megfelelő, gazdaságra szabott GPS-technológiák (GPS-rendszerek) zökkenőmentes elérhetősége, azok szakmai információs és szervizháttere mellett a precíziós-helyspecifikus mezőgazdaság gyakorlati megvalósításához az agrotechnikai és térinformatikai szolgáltatási háttér is nélkülözhetetlen. Hiába szereljük fel a legmodernebb technikával gépeinket, hiába fektetünk be milliókat a GPS-rendszerekbe, ha nincs olyan megbízható cég, amelyik a talajminta-vételezéstől a helyspecifikus tápanyag-utánpótlási szak-tanácsadáson keresztül a digitális precíziós műtrágya kijuttatási és gyomirtási térképek előállításáig, illetve akár a tápanyagok (még a mikroelemeket is beleértve) differenciált kijuttatásáig ne tudná folyamatosan, precízen és határidőre biztosítani a gazdaságra szabott precíziós szolgáltatásokat. Ezt a hátteret biztosítják ők a Jó Gazda Program ® keretén belül.[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="08" honev="augusztusi"]>

 
CÍMKÉK gps