fbpx

Tudósítás a Trimble 2011. évi viszonteladói találkozójáról

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 29.

A Trimble, mint az egyik legnagyobb mezőgazdasági GPS-gyártó cég, mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megfeleljen az ügyfelei által támasztott elvárásoknak.

A mai világban alapkövetelmény, hogy a GPS alapú mezőgazdasági eszközök növeljék a termelékenységet és a hatékonyságot. Ezek a fő szempontok vezérlik a Trimble-újdonságok fejlesztését. 2011. január végén, mint minden évben, Denverben (Colorado, USA) gyűlnek össze a Trimble termékek mezőgazdasági viszonteladói a világ minden pontjáról.

Érdekes információ volt a találkozón, hogy a korábbi évekkel ellentétben újabban az Egyesült Államokon kívüli országok kezdik utolérni az amerikai mezőgazdasági GPS-piacot. Utolérni ebben az esetben annyit tesz, hogy már körülbelül 50-50%-ban értékesítenek ilyen technológiát Észak-Amerikában és a világ többi országában. A találkozó résztvevőjeként most elhoztam Önöknek a négy nap alatt bemutatásra és kipróbálásra kerülő újdonságokat — lássuk csokorba szedve azokat az eszközöket és szoftvereket, amelyek a legfrissebb technológiát képviselik.

Trimble Ez-Remote Joystick

a még komfortosabb munkavégzéshez

A Trimble sorvezetőkhöz, monitorokhoz csatlakoztatható joystick könnyen beszerelhető bármelyik traktorba. Használatával a vezető hatékonyabban, gyorsabban tudja elvégezni a feladatát, kevesebb hibát vét. Egyre több az olyan kezelőfelület, amelyet nem gombokkal, hanem az érintőképernyővel lehet vezérelni; az ilyen érintőképernyős monitorok praktikus kiegészítője ez az újdonság. A gombok programozhatósága és megvilágítása elősegíti, hogy bárki bármilyen időszakban hatékonyan kihasználja a joystick nyújtotta lehetőségeket. Például mennyivel egyszerűbb permetezés során a dózist változtatni, vagy az automatikus szakaszolást ki-be kapcsolni, ha minden funkció elérhető közelségben van. De a joystickot lehet akár a legegyszerűbb feladatra is programozni: egyetlen gombnyomás, és máris új táblát kezdhetünk. Az eszköz az Ez-Guide 250-es, 500-as sorvezetőkhöz, valamint a CFX-750-es és az FmX monitorhoz egyaránt kompatibilis.

Trimble Field IQ

— kijuttatásvezérlő rendszer kiterjesztett funkcionalitással

A Field-IQt kijuttatásvezérlő rendszer, moduláris felépítésének köszönhetően, igen széleskörűen továbbfejleszthető, a szakaszkezeléstől a terv szerinti műtrágyaszórásig. A Field-IQ kompatibilis az Ez-Guide 500-as, a CFX-750t sorvezetővel és az FmX® integrált kijelzővel. A legutóbbi viszonteladói találkozón az eszköz idei évi fejlesztéseit mutatták be.

Az idei év újdonsága, hogy a korábbi 12 szakasz helyett már 48 szakasz kezelésére képes az eszköz, legyen szó permetezésről vagy vetésről. A permetezés és a vetés során az átfedések és a kimaradt területek könnyen megszüntethetők a Field-IQ szakaszvezérléssel, amely szakaszolószelepekkel és Tru Count LiquiBlockt szórófejekkel egyaránt használható. A TruCount LiquiBlockt olyan speciális szórófej, amelyik sűrített levegő segítségével zárja el a megfelelő helyen (dupla szórás elkerülésének érdekében) a kiáramló permetszert. Az akár 48 szakaszra bővíthető eszközzel pedig lehetővé válik, hogy a permetezőkeretet tetszőleges számú szakaszra oszthassuk fel. A Trimble Field IQ a permetezőgép szakaszolószelepeihez közvetlenül csatlakozik, így nincs szükség plusz kábelekre. A termék további jellemzője a sebességfüggetlen kijuttatásvezérlés, a manuálisan beállított dózis, illetve az előre meghatározott terv alapján történő munkavégzés. Egyszerű kalibrálási rutin segíti a feladat könnyű és pontos végrehajtását.

A korábbi években még be kellett építeni a rendszerbe egy Rawson hidromort, ha terv szerint változó tő-számmal kívántunk vetni. 2011-től viszont a legtöbb gyárilag felszerelt (PWM és Servo vezérléssel meghajtott) hidromotorral rendelkező vetőgépet közvetlenül csatlakoztathatjuk a Field IQ rendszerhez.

2011-től a beruházásokból akár el is lehet hagyni a Trimble saját kapcsolósorát, mert a fejlesztéseket követően a Field IQ alkalmassá vált arra, hogy a gyári, kézi szakaszolókapcsolókat használja. Az új fejlesztés előnye, hogy az automatikus szakaszkezelés beépítésénél nem kerül be újabb kapcsolósor a kabinba, ám az új funkciókat mégis elérhetjük.

Connected Farm

kapcsolat a szántóföld és az iroda között

A Trimble legújabb szolgáltatása, a Connected Farm páratlan lehetőséget kínál a gazdáknak; azt, hogy az irodából közvetlenül a traktorban elvégezett munkára láthatnak rá. Korábban USB pendrive-ra kimentett adatokat lehetett feldolgozni a munka végeztével az irodai szoftveren. Mostantól viszont az online kapcsolat révén az elvégezett munka azonnal látható lesz. Például egy új tábla kezdésekor az éppen befejezett tábla adatai automatikusan (mobiltelefonos internet csatlakozás révén) betöltődnek az irodai gépre, ahonnan egyetlen mozdulattal láthatóvá válik az elvégzett tábla összes adata. A kapcsolat nem csak visszafelé működik, hanem akár kényelmesen, bentről is ki lehet küldeni például a kijuttatási tervet. A kényelemnek azonban ára van, mert a Connected Farm-ért éves előfizetési díjat kell fizetni, valamint szükség lesz a mobiltelefonos internet előfizetésre és a FarmWorks szoftverére is.

DCM 300-es modem

több funkció egyetlen modemben

2011 márciusától lesz elérhető a Trimble új GSM/GPRS modemé, a DCM300-as. A modem újdonsága, hogy egyszerre képes venni az RTK korrekciót a FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatás révén, valamint biztosítani a kapcsolatot a Connected Farm-mai. A FÖMI GNSSnet.hu korrekció vételére akkor lehet szükség, ha valaki saját bázisállomás beruházása nélkül akarja elérni a 2 cm-es pontosságot. Előfizetési díj ellenében a 2 cm-es pontossághoz szükséges RTK korrekciós jeleket hazánkban országos lefedettséggel a FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatása nyújtja, a traktor márkájától függetlenül. A modem érdekessége, hogy mindezen funkciók mellett arra is alkalmas, hogy adatokat szolgáltasson a flottakövetéshez. A modem önmagában is tartalmaz GPS vevőt, így ha nincsen hozzácsatlakoztatva egy Trimble GPS vevő (mert például éppen egy másik traktorba van átszerelve), akkor is kaphatunk adatokat a traktor helyzetéről, mozgásáról.

Nagy Bence

Agromatic Automatizálási Kft.

CÍMKÉK agromaticgps