fbpx

„Monitorerdő” helyett átgondolt rendszer, vagyis KRONE körbálázók ISOBUS-elektronikával I. rész

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 15.

Elsősorban a precíziós gazdálkodás témájának meghatározóvá válásával kerültek fokozottan a figyelem középpontjába a különböző munkagépek kezelésére szolgáló terminálok, melyek száma a traktorfülkében az elmúlt időszakban igen megszaporodott; sokszor „monitorerdő” veszi körül a gépkezelőt. Pedig ez nem feltétlenül szükséges, mert még a kezelendő funkciók növekvő száma is ellátható lenne kevesebb terminállal. Ez nemcsak könnyebb áttekinthetőséget és jobb kilátást s ezzel együtt nyugodtabb munkavégzést jelent, hanem sok esetbena nem szükséges monitor árának megtakarítását is.

A KRONE bálázók (a legkisebb Bellimát leszámítva valamennyi körbálázó és szögletes nagybálázó) hosszú évek óta ISOBUS fedélzeti elektronikával vannak felszerelve, ennek megfelelően ISOBUS-os monitort használnak. Kiragadva példának a hazánkban legnépszerűbb bálázót, a Comprimát, elmondhatjuk, hogy 2007es bemutatása óta kizárólag ISOBUS-os elektronikával kerül a vevőkhöz. Ez azt jelenti, hogy akár saját terminál nélkül, az arra alkalmas traktor vagy esetleg más ISOBUS-os munkagép monitorjával is üzemeltethető lenne. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy a gazdák jelenleg még a mai napig megvásárolják a géppel együtt a monitort is, pedig ez több száz vagy akár több ezer eurós tétel is lehet, vagyis terminál nélkül akár ennyivel csökkenhetne a bálázó (vagy egyéb munkagép) ára. Persze érthető ez az óvatos hozzáállás, hiszen van több szempont, amivel érvelni lehet a terminál megvásárlása mellett:▪lehet, hogy több traktor üzemelteti majd a bálázót, és nem tudni előre, melyik milyen felszereltségű, „tudású”;▪még ma is előfordul, de régebben különösen jellemző volt, hogy a kompatibilitás nem 100%-os, csak részleges a traktormonitor és munkagép között;▪az is gondot okozhat, ha ugyan rendesen kommunikál a munkagép és traktormonitor, de nincs elég működtető gomb a monitoron, vagy egyszerűen csak kicsi a kijelző.

ISOBUS 11783

Kimondottan a mezőgazdaság számára kifejlesztett, gyártótól független kommunikációs protokoll a traktorok, munkagépek és központi számítóegység (ECU) között. Alapja a SAE J1939 protokoll, mely a CANBUS-t is magában foglalja.

ISOBUS-funkciók (AEF) elnevezései:

U T: univerzális terminál

TC-BAS (Tasc-Controller basic): dokumentáció ISO-XML formátumban történő importálása/exportálás

TC-GEO (Tasc-Controller geo-based): helyspecifikus adatok, kijuttatási térképek ISO-XML formátumban való átvétele

TC-SC (Tasc-Controller Section Control): automatikus szakaszolás, inkl. OptiPoint

TECU: traktor központi információinak (pl. sebességjel) átvétele

TIM (Tractor-Implement-Management): kétirányú kommunikáció a traktor és munkagép között, melynek használatával pl. munkagép képes a traktor vezérlésére

  • Ha elég nagy is a munkagéphez a kijelző, nem biztos, hogy elférnek rajta a munkagép és traktor szükséges adatai együtt;
  • amennyiben minden rendben van, még akkor is fel szokott merülni a kérdés, hogy mi lesz majd a használtgépként való értékesítésnél, nem fog-e hiányozni akkor a monitor. Ami ugyan pótolható, de új ára lehet, így aránytalanul növelné a használtgép árát

Két példa isobusos bálázó és traktor kapcsolatára:


Az ISOBUS-os CCI terminállal minden további nélkül lehetséges, hogy egy KRONE körbálázót egy
VALTRA traktorban RAUCH monitorral működtessünk…



…de külön monitor sem kell, ha a VALTRA SmartTouch-os

Az elmúlt években azonban jelentős fejlődés történt ezen a téren is, és a kompatibilitás is sokat javult, ezért érdemes összefoglalni, hogy jelenleg milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha bálázónkat a traktorral összekapcsoljuk. ISOBUS-os fedélzeti elektronikával szerelt gépek esetén maga a gép kezelésére szolgáló monitor is ISOBUS-os. Ez azonban mégis lehet gépspecifikus, mely csak az adott géppel tud együttműködni és lehet univerzális, amely más ISOBUS-os gépeket is ki tud szolgálni. Maradva a fenti példánál nézzük, milyen esetek lehetségesek egy Comprima bálázó traktorhoz való csatlakoztatásakor:

  • Nem ISOBUS-os traktorral üzemeltetjük (pl. MTZ): ehhez szükséges egyrészt egy átalakító kábel, ami a nem ISOBUS-os traktoron kialakít ISOBUS-os csatlakozási lehetőséget (innen csupán a tápfeszültséget kapja a monitor). Ez a kábel a KRONE gépekhez alapáron jár, tehát nem kell külön megvásárolni. Ha nem szükséges, mert ISOBUS-os a traktor, ez is csökkentheti a bálázó vételárát. Fontos megjegyezni, hogy ettől a traktor nem válik „ISOBUS-ossá”! Természetesen szükséges egy terminál is, ami lehet a KRONE valamelyik saját terminálja, de más gyártó kompatibilis terminálja is használható.
  • Ha ugyan ISOBUS-os a traktor, de monitorja nem alkalmas a bálázó működtetésére (nem kompatibilis vele), akkor szükségünk van egy terminálra.
  • Szükség lehet akkor is monitorra, ha ugyan a traktor alkalmas lenne a munkagép működtetésére, de egyszerűen túl kevés gomb van a monitoron, vagy túl kicsi a kijelzője. Az is elképzelhető, hogy a bálázót ugyan látjuk, de a traktoradatok már nem férnek rá a kijelzőre.
  • Végül, ha ISOBUS-os a traktor, és valóban alkalmas önmagában a bálázó működtetésére (pl. Valtra SmartTouch), akkor semmilyen más terminálra nincs szükségünk, a bálázó a VALTRA SmartTouch-ról működtethető.

BETA II

DELTA

CC1 1200

A Comprima estében az ún. BETA kezelőterminál gépspecifikus, tehát csak a Comprimához jó, viszont bármely másik Comprima monitorja is használható. A valamivel drágább DELTA és a legkorszerűbb CCI1200 viszont már univerzális terminálok, tetszőlegesen használhatók bármely más gépnél, mely ezt a szabványt támogatja. Például egy CCI 1200-zal probléma nélkül, teljes körűen működtethetjük a KRONE BigPack bálázónkat vagy ZX rendfelszedőkocsinkat, de akár ISOBUS-os RAUCH műtrágyaszórónkat is.

A CCI TERMINÁL 2009-ben hat mezőgépgyártó (köztük pl. a KRONE és a RAUCH) összefogott, és létrehozta a „Competence Center ISO-Bus e.V.” szövetséget, ezt hívjuk egyszerűen CCI-nek. A német céghez időközben már kb. 20 mezőgazdasági gépgyártó csatlakozott. Első termékük a 2010-ben bemutatott CCI 100 és CCI 200 terminál volt, melyre számos alkalmazást is fejlesztettek. 2013ban kezdték el a CCI 1200 kifejlesztését, mely a 2017-es Agritechnica kiállításon mutatkozott be. A piac jelenlegi legmodernebb és leguniverzálisabban használható terminálja sok tekintetben eltér elődjeitől és más monitoroktól is:


CCI – a tényleg univerzálisan használható terminál

  • 12,1 collos, nagy fényerejű érintőképernyő, fizikai gombok nélkül;
  • egyszerre akár két ISOBUS-os gép kezelésére is alkalmas;
  • többféle megjelenítési forma választható akár fekvő, akár álló helyzetben;
  • több bemenet is megjeleníthető egyszerre (pl. bálázó működése és kamera vagy GPS képe stb.);
  • integrált súgóval rendelkezik;
  • az okostelefonokhoz hasonlóan különböző alkalmazások telepíthetők, melyekkel tudása tovább bővíthető. Ilyen pl. a SectionControl (szakaszolás), Paralell Tracking (párhuzamvezetés) stb. Ezeknek az alkalmazásoknak a működtetéséhez természetesen GPS-jelre van szükség, ami származhat külső forrásból (pl. traktorba épített GPS), de a monitorhoz is rendelhető DGPS antenna.

(Cikkünket a következő számban folytatjuk…)

dobos