fbpx

Elfojtani a tüzet, már a keletkezéskor

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 17.

A Fogmaker tűzelfojtó rendszer a tűzháromszög mindhárom alkotóelemét egyszerre hatástalanítja. Robusztus és megbízható, célja az életmentés és a vagyonvédelem.

Évente egyre több traktor, önjáró betakarító-, illetve bálázógép válik tűz áldozatává. Több tízezer tűzeset keletkezik betakarítás során. A kombájn- és bálázótüzek esetében a kigyulladt gépek majdnem egynegyede megsemmisül a tűzben. A nagy értékű traktorokra, bálázókra, kombájnokra és hasonló gépekre világszerte számos biztosító írja elő, hogy rendelkezzenek valamilyen tűzvédelmi rendszerrel, és előfordulhat, hogy katasztrófa esetén nem térítik meg a kárt, ha az eszközökön nem volt védelem.

Tíz másodpercen belül kiszorítja az oxigént, és lehűti a környezetet

A gépeken a tűz gyakran olyan helyen kezdődik, ahol észrevétlen maradhat egészen addig, amíg a lángokat már majdnem lehetetlen kézi tűzoltó készülékkel eloltani. A nagyobb oltási kapacitású tűzoltóegységek pedig, mire kiérnek a tűzesethez, tehetetlenül kell végignézzék, hogyan válik gépünk a lángok martalékává. A leghatékonyabb módszer a nagyobb tűzkárok megelőzésére a terjedésének megakadályozása, a keletkezéskor történő elfojtás.

170 °C LÉGKÖZEG-HŐMÉRSÉKLET AKTIVÁLJA

A Fogmaker tűzelfojtó rendszer a tűzháromszög mindhárom alkotóelemét egyszerre hatástalanítja. A rendszer egy speciálisan összeállított vízbázisú oltófolyadékból magas nyomás segítségével finomszemcsés vízpárát hoz létre, mely védi a motorteret, a hidraulikus elemeket és a hasonlóan magas kockázatú területeket. A rendszer mindig aktív, működése teljesen automatikus, áramellátástól független. Az elnyújtott kiürítés kiváló hűtőhatást eredményez, ami megakadályozza az újragyulladást.

A nagyobb rugalmasság érdekében különböző méretű dugattyús energiatárolók közül választhat a megrendelő

A berendezés megközelítőleg 170 °C légközeg-hőmérséklet észlelésének hatására lép működésbe, ekkor juttat finomszemcsés, vízbázisú párát a védendő területbe. A rendkívül magas térkitöltő hatásnak köszönhetően (1 liter oltófolyadékból 1700 liter párát képezve) tíz másodpercen belül kiszorítja az oxigént, és lehűti a környezetet, egyéb tanúsított rendszerekhez képest kétszer magasabb hatásfokkal. Aktiválódást követően az oltófolyadékban található filmképző adalék megakadályozza a visszagyulladást.

UTÓLAG IS TELEPÍTHETŐ

A rendszer minden típusú mezőgazdasági berendezés egyedi igényeire szabható, könnyen, utólagosan is telepíthető, és minimális karbantartási igénnyel rendelkezik. A lehető legalacsonyabb állásidő érdekében az újratöltés gyorsan végrehajtható.

A rendszer minden típusú mezőgazdasági berendezés egyedi igényeire szabható

A nagyobb rugalmasság érdekében különböző méretű dugattyús energiatárolók közül választhat a megrendelő. A szervizidőszak a gép típusától függően változhat, de a legtöbb rendszer éves, ötéves, és egy átfogóbb tízéves szervizt igényel. A nagy igénybevételnek kitett munkagépek esetén gyakoribb szervizelés elvégzése szükséges. A szervizintervallumok szigorú betartása elengedhetetlen, mivel tűz esetén sok biztosító nem fizeti a kárt, ha a tűzelfojtó rendszer nem volt karbantartva. A Fogmaker a gyártási időtől számított kétéves garanciát biztosít, azonban a garancia érvénytelenné válik, ha a rendszer nem volt szervizelve. Teljes életútköltsége alacsony, és a szervizre vonatkozó útmutatás betartása biztosítja a rendszer megbízható működését további hosszú éveken keresztül.

FOGMAKER™ standunk a „B” pavilonban lesz, a B8. számú stand helyen. Akik ellátogatnak hozzánk, azokkal szívesen beszélgetünk a gépek és berendezések tűzbiztonságáról és az új és 100%-ban PFAS-mentes folyadékunkról, az Eco 1-ről.

Minden nap élő tűzoltási bemutatót tartunk, ahol közelebbről is megismerhető a FOGMAKER™ rendszerünk működés közben. A bemutatók a „D” pavilonnal szemben lesznek minden nap.

délelőtt 11:00-tól, „D” csarnokkal szemben;

délután 14:00-tól, „D” csarnokkal szemben.

Színpadi előadásokat is fogunk tartani a mezőgazdaság tűzbiztonságáról. Az előadásaink az alábbi időpontokban és helyszíneken lesznek látogathatóak. Előadó neve: Schmalbach József, Fogmaker™ üzletág vezető, illetve Juhász Csaba ügyvezető. Előadások címe: Munkagépek tűzvédelme a mezőgazdaságban.

2024. január 24. H pavilon: 12.30-13.00;
2024. január 26. B pavilon: 10.15-10.45.

J&J (PSV) Kft.
1165 Budapest, Bökényföldi út 70.
Tel.: +36 1 898 39 05
fogmaker@fogmaker.hu
www.fogmaker.hu