fbpx

Veterán traktorok gyűjteménye az Újpetrei Múzeumban

Írta: Sándor Ildikó - 2021 március 21.

Országosan is egyedinek számító, a mezőgazdasági erőgépek fejlődésének korai szakaszát bemutató magángyűjteményt hozott létre Palotai Ottó Újpetrén.

 

Veterán traktor múzeum Újpetre mezőgazdaság
Palotai Zoltán folytatta édesapja szenvedélyes munkáját

 

Palotai Ottó a hajdani „gépállomás” egykori dolgozójaként kezdett a gyűjtésbe, a megvásárolt gépeket feljavította és kiállította (kezdetben saját örömére), aztán a folyamatos felkutató munka mellett megkeresések is érkeztek. Ma már több mint 50 traktor és 10 munkagép áll az újpetrei múzeumban, többségük működőképes, kipróbálható. A gyűjtemény legidősebb darabja egy 1917-es tervezésű, 1923-ban gyártott Fordson traktor, de az érdeklődők számtalan kuriózumot láthatnak a 30-as évektől a 60-as évek hazai gyártmányú Dutráig.

 

Veterán traktor múzeum Újpetre mezőgazdaság
A fényezések már korszerű technikával készülnek, az eredeti állapotot gyakran túlragyogva.

 

Veterán traktor múzeum Újpetre mezőgazdaság
Számos veterán traktor áll az újpetrei múzeumban működőképesen ráadásul

 

Az ötletgazda, helyi gazdálkodó halálával fia, Palotai Zoltán lépett a nyomdokába, a múzeum azóta is várja a traktorok szerelmeseit. Nemcsak az újpetreiek gyönyörködnek a gyűjteményben, 2020-ban ellátogatott a múzeumba Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije is, mivel a gyűjtemény és a teljes gazdálkodás döntőse volt a neves versenynek, talán nemcsak a sors iróniája, hogy precíziós kategóriában. Tehát az időutazás nem túlzás: jól megfér a veterán és a precízió egymás mellett.

 

Veterán traktor múzeum Újpetre mezőgazdaság
U-28-assal még ritkán, de találkozhatunk munka közben is, egy-egy szerencsésebb gazda megőrizhette egykori traktorát.

 

Veterán traktor múzeum Újpetre mezőgazdaság
Az egykori cséplés elengedhetetlen része volt a gőzgép. Palotai Zoltán büszke a kiállított gőzgépére.

 

Veterán mezőgazdasági gépeket persze nemcsak Újpetrén találunk, számtalan hangár vagy csak pajta rejt hasonló kincseket, és mindig lesznek megszállottak, akik maguk és az utókor örömére összegyűjtik, felújítják az egykori gépcsodákat. Itt is hasonlóról írtunk, akkoriban egy Claas Columbus kombájnt jártunk körbe közelebbről.