fbpx

Új bálagyűjtő kocsi a Fliegl-től

Írta: Farkas Imre - 2020 március 11.

Kíméletes bálagyűjtést és mozgatást valósít meg, a Fliegl új fejlesztésű bálagyűjtő kocsija

A szokásos bálagyűjtő kocsik gyenge pontja a bálafelvétel. Ha a bála tengelye és a menetirány nem pontosan párhuzamos, az emelendő bála eltérő szögben kerül felvételre. A nem megfelelő érintkező felületek ugyanazon bálatesteknél nagy nyomást eredményeznek, egymásnak feszülnek és a szállítás, illetve a rakfelületen történő további mozgatás, ürítés során a bálafólia megnyúlásához, sérüléséhez vezet.

Az új PICKER bálagyűjtő kocsi – fotó: fliegl-agrartechnik.de

A fólia nyúlása viszont a bálában levegővel töltött üregek kialakulásához, vagy a fólia szakadásához vezet, és ez veszteségeket okozhat, hiszen a sérült csomagolású bálában nem mennek végbe optimálisan az erjedési folyamatok és nem lesz alkalmas végül minőségi takarmányozásra. A bálafólia integritása tehát döntő jelentőségű és elsődleges szempont, a bálagyűjtőkocsira való emelés és mozgatás során.

A görgőkkel szerelt bálakar, oldalról fordul be a bála alá – fotó: fliegl-agrartechnik.de

A Fliegl, az új PICKER bálagyűjtő kocsi kifejlesztésével, megvalósítja a csomagolt bálák sérülésmentes, kíméletes begyűjtését. Az új fejlesztésű PICKER bálagyűjtő kocsijuk a más konkurens hasonló rendeltetésű eszközöktől eltérő megoldást alkalmaz. Az „L” alakú bálaemelőkarja a bálázó haladási irányával megegyezően, a bála hossztengelyére merőlegesen fogja meg és emeli fel a rakfelületre a bálákat. A kocsi vonórúdja elfordítható, így a vontató traktor melletti nyomvonalon halad munkahelyzetben. Lényegében a bálázóval megegyező nyomon haladhat a bálagyűjtő, nincs szükség a konkurens bálagyűjtőknél tapasztalt báláról bálára történő kanyargásra.

A kocsi ürítésé végtelenített hevederes rendszerrel, lenyitható hátsó görgős zárókeret segítségével történik – fotó: fliegl-agrartechnik.de

A kocsi hidraulikus mozgatású emelőkarja oldalról fordul alá a bálának, emelőkarja pedig teleszkópos így, 120 cm-től 180 cm-ig bármilyen bálaátmérőhöz igazítható. Mivel az emelőkar görgők segítségével érintkezik, így a mozgatás során a sérülést minimalizálja. A bálákat, a rakfelület teljes szélességében futó, végtelenített heveder szállítja hátra felé, a rakodás folyamata során. Az ürítést is a heveder segíti. A hátsó, görgőkkel összekötött zárókereten legurulva kerülnek a bálák ürítésre a gyűjtőtérből.

CÍMKÉK Flieglpótkocsi