fbpx

Talajművelés: új védelem a túlterhelés ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 27.

Számos más cég mellett két vezető német gyártó, a Lemken és az Amazone is új ajánlatokkal állt elő a túlterhelés-védelem terén. Az Lemken ekék új túlterhelésvédelmi eleme akár 37 centiméterrel is felfelé és 20 centiméterrel tér el oldalra: biztosítja a zavartalan munkát mélyszántás esetén is. Az Amazone új kaparendszerének hidraulikus munkahengerei automatikus túlterhelés elleni védelemmel bírnak, még intenzív üzemelési feltételek mellett is.

 

Lemken

 

Magasra és oldalra is kitér

A Lemken piacra dobja az új OptiStone automatikus túlterhelés elleni védelmet Juwel, Diamant és Titan ekéihez. Az OptiStone középpontjában egy rendkívül stabil táskalemezekből álló zárt rendszer áll, ami megbízhatóan véd a szennyeződések és az idegen tárgyak ellen. Az újonnan tervezett táskalemezek, és konzol nagy oldalirányú kioldási erőket és optimális ekekezelést biztosít köves talajon. Ha akadályba ütközik, az új Lemken túlterhelő elem egyidejűleg felfelé akár 37, oldalra 20 centiméterrel tér el. Ez kellő tartományt biztosít a zavartalan munkához még mélyszántáskor is. A kioldási erők a vezetőülés kényelméből folyamatosan állíthatók, hogy alkalmazkodjanak a változó talajviszonyokhoz. Ha a rendszer egy kőbe vagy gyökérbe akad, az eke károsodásának elkerülése érdekében dupla vágású nyírócsavarral védi. Az OptiStone túlterhelés elleni védelme nagy szilárdságú, sugárirányú siklócsapágyakkal rendelkezik, hogy az eketestek stabilak maradjanak, még akkor is amikor a rendszer mozgásban van. Az eketestek közvetlen kapcsolódnak a háromdimenziós csapágyazott bekötési ponthoz, és ezért nem tudnak felakadni – ez egyértelmű előny a négypontos felfüggesztésű túlterhelés-védelmi rendszerekhez képest.

 

Amazone

 

Üzemeltetési biztonság

Az Amazone is bővíti a szerszámok opcionális lehetőségeit. Az új C-Mix-Ultra kapával a Cenius-2TX vontatott kultivátor sorozathoz 4 és 8 m közti munkaszélességekben és a Ceus-2TX vontatott tárcsásborona-kultivátor kombinációhoz, mely 4 és 7 m közti munkaszélességekben érhető el. Az új kaparendszer hidraulikus munkahengerek révén automatikus túlterhelés elleni védelemmel rendelkezik, és különösen intenzív üzemelési feltételek mellett kínál megbízhatóságot és tartósságot.

A C-Mix-Ultra kapa különösen kötött talajviszonyok és rendszeres túlterhelés mellett mutatja meg az erejét. A kioldóerő ennél az új hidraulikus változatnál az adottságokhoz igazítható, és fokozatmentesen állítható akár 800 kg-ra. Ez magas szintű üzemelési biztonságot garantál, mivel a gép az egyes kapák nagy kiemelési útvonalai révén a legkeményebb feltételek között is optimálisan tartja a kívánt, akár 30 cm-es munkamélységet. Az Ultra túlterhelés elleni védelem máshogy is védi a kultivátort. A kapákra szerelt hidraulikus munkahengerekből és a központi hidroakkumulátorokból álló rendszer a kioldás után rendkívül jól csillapítja a C-Mix-Ultra kapát. Egyidejűleg több túlterhelés elleni védelem is kioldásra kerülhet, ezért a kisebb nyomáskülönbség érdekében a hidroakkumulátorok száma a kapák számához van igazítva.

 

Forrás: Lemken, Amazone