fbpx

Hatékony szalmaaprító, tehenészetben

Írta: Kristóf Imre - 2022 január 14.

Ezzel az újítással a tetemes alomigényt a felére sikerült csökkenteni. Apróra vágják, és egy nagyteljesítményű géppel fújják a szalmát az állatok alá a Zsellér Kft. kiskunhalasi szarvasmarhatelepén.

 

 

Esős időjárásban 25 szalmabálát is felhasználnak az állatok almozására egy hét alatt, és 1500 bálát egy szezonban a Kiskunhalasi Zsellér Kft. szarvasmarhatelepén. Ősztől-tavaszig hetente friss szalmaaprítékkal terítik be a tehenek téli karámját.  A dolgozók korábban egészben tették le a bálákat az állatok elé, és azok taposták szét a területen, de ez kétszer annyi almot igényelt a mostanihoz képest, és a tavaszi kitrágyázást is nehezítette a hosszabb szálak miatt.

 

Pente János bemutatja a KUHN gyártmányú szalmaaprító gépet
Pente János bemutatja a KUHN gyártmányú szalmaaprító gépet (Fotó: Horizont Média, Kristóf Imre)

 

Pente János, a cég műszaki vezetője elégedett a tavalyi évben először kipróbált KUHN gyártmányú szalmaaprítógéppel, mert egy 3 és fél mázsás bálát néhány perc alatt nagy területen ki lehet szórni. Ezzel a technológiával megoldható az állatok almozása úgy, hogy nem kell közéjük menni, ezáltal nem zavarják őket, ami különösen az ellési időszakban nagyon fontos.

– A bálaaprító egy függesztett gép, a bálabontó kések meghajtása a TLT-ről kardánhajtással megy át 540-es fordulaton. Hidromotoros hajtású a belső lánc, ami adagolja a bálát, és hidromotoros meghajtású a kifújó toronyszerkezet is. A gép hatékony működtetéséhez legalább 120 lóerős traktor szükséges a tapasztalatunk szerint. (Egy másik cikkünkben a KUHN tarlóápoló gépét mutatjuk be.)