fbpx

Kivételes tarlóápolóhoz méltó minőségi munka

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 május 26.

A megfelelő időben, jó minőségben elvégzett tarlóhántás jelentősen befolyásolja a magágyelőkészítés és a vetés eredményességét. Ezt Molnár Antal gazdálkodó is így gondolja, ezért is választotta a KUHN OPTIMER+ független tárcsás tarlóápolót. Azonban korántsem ez az egyetlen piros színű munkaeszközük…

 

NEM CSUPÁN MUNKAESZKÖZKÉNT TEKINT A GÉPEKRE

A Molnár családi gazdasághoz érkezve azonnal feltűnt, hogy a görbeházi gazda számára nemcsak a minőségi gépek és munkaeszközök fontosak, de nagyon szereti és rendkívüli becsben is tartja azokat: mind tisztán pihen, s legtöbbjük szín alatt áll.

Molnár Antal 2002-ben, szüleivel kezdett bele a gazdálkodásba 30 hektár szántóval, 40 hektár legelővel és 150 juhhal. A birtok méretét folyamatosan növelték, és a gépesítésre is nagy hangsúlyt fektettek. Antal idővel átvette a gazdaságot szüleitől, s jelenleg feleségével közösen gazdálkodik. 260 hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést, amiből 100 hektáron ökológiai gazdálkodást folytatnak. A birtokhoz tartozik továbbá 110 hektár legelő, illetve 550 anyajuh és azok szaporulata is.

 

kuhn optimer tarlóápoló mezőgazdaság
Molnár Antal feleségével, Melindával közösen gazdálkodik. A másfél éves Vivien kislányuk már most érdeklődik a mezőgazdaság iránt

 

AMI ITT BIZONYÍT, AZ MÁSHOL IS MEGÁLLJA A HELYÉT

A görbeházi gazdálkodót beszélgetésünk során először arról kérdeztük, mit tartanak leginkább szem előtt a gépbeszerzések alkalmával:

– Görbeháza környékén jól meg kell gondolni, hogy milyen munkaeszközt vásárolunk, ugyanis a talajaink rendkívül kötöttek (55-60 Arany-féle kötöttségi szám). Ezen kívül agyagosak, és sokat küzdünk a belvízzel is. Egy hajdúböszörményi gazdálkodó a környékünkön is bérel egy területet. Ő azt mondta, hogy amennyiben talajművelő munkaeszköz vásárlása előtt gépet kap kipróbálásra egy kereskedőtől vagy képviselettől, azt mindig itt teszteli. Azt vallja, hogy ami itt bizonyít, az minden más területén is megállja a helyét.

 

– Sok piros színű munkaeszköz áll a telephelyen. Ezek közül mikor vásárolták az első KUHN munkaeszközt, és akkor miért döntöttek mellette?

– Kialakult bennem egy úgynevezett „piros betegség”, ami a gépeket illeti. 6 évvel ezelőtt szemenkénti vetőgépet akartunk vásárolni.

 

kuhn vetőgép permetezőgép tarlóápoló mezőgazdaság
A MAXIMA vetőgéppel kezdődött, amit sorra követett a többi KUHN munkaeszköz

 

Az akkori, számunkra érdekes felhozatalból a KUHN Maxima bizonyult a legszimpatikusabbnak, így meg is vásároltuk. Mivel az a legnagyobb megelégedésünkre dolgozott, sorra érkezett a többi piros munkaeszköz is hozzánk. Jelenleg már hét KUHN munkaeszköz dolgozik gazdaságunkban: 3 fejes váltvaforgató eke, AXIS műtrágyaszóró, 4,5 méteres forgóborona, LEXIS 3000 szántóföldi permetezőgép, illetve a kettő darab OPTIMER+ tarlóápoló. A 303-as függesztett változatot 2017ben, a vontatott 6003-ast pedig tavaly vásároltuk.

 

„A MI KÖRÜLMÉNYEINKHEZ AZ OPTIMER+ BIZONYULT A LEGJOBBNAK”

– Mivel a függesztett OPTIMER+ munkaeszközzel kapcsolatban jóval nagyobb a tapasztalatuk, ezért főként arról kérdezem. Annak beszerzésekor is már több KUHN munkaeszköz dolgozott a gazdaságukban. Vásárlás előtt már nem is nézték meg más márka hasonló munkaeszközeit?

– Természetesen azért körbejártuk a hazai piacot, sőt kipróbálásra is megkaptuk egy másik márka tarlóápolóját. Azzal 100 hektárt dolgoztunk, s azt tapasztaltuk, hogy a mi körülményeinkre nem az a legalkalmasabb. Azt követően kerestem fel a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.-t, s hamarosan kaptam is tőlük demóra egy OPTIMER+ 303-ast. Kipróbáltuk, bizonyított, itt is maradt.

 

kuhn optimer+ tarlóápoló mezőgazdaság
Kipróbálásra kaptuk az OPTIMER+ 303-ast, de meggyőző munkája miatt meg is vásároltuk.

 

Általában azokat a munkaeszközöket, amiket a KUHN-tól kapunk kipróbálásra, meg is vásároljuk. A feleségem azt szokta mondani, hogy KUHN munkaeszközt már „nem kérünk” demóra, mert azok úgyis mindig itt maradnak.

 

– Miért esett először a 3 méter munkaszélességűre a választásuk?

– Az akkori gépbeszerzésünk fő célja volt, hogy nagy munkasebességgel aprómorzsás talajt készíthessünk. Azért a 3 méteresre esett a választásunk, mert akkor még a legnagyobb teljesítményű traktorunk 120 lóerős volt. Később vásároltunk egy 290 lóerős erőgépet is, azóta gépkombinációban használjuk a függesztett tarlóápolót: egy előtétlazító után kapcsoljuk, így készítünk magágyat az őszi kalászosok számára.

A nagy erőgépünk beszerzése után vásároltuk meg a vontatott OPTIMER+-t. Az a traktor már fronthidraulikával is felszerelt: arra kapcsoljuk a száraprító hengert, hátulra pedig az OPTIMER+ 6003-ast, s ezzel a kapcsolattal munkáljuk meg a napraforgó tarlót.

A KUHN tarlóápolók kiválóan látják el a tarlókezelési feladatot. Mivel a zöldítés miatt gyakran végzünk másodvetést, a 6003-ast aprómagvető egységgel is felszereltük, amivel a tarlóhántással egy menetben el is vetjük a másodvetéseket.

 

kuhn optimer+ tarlóápoló mezőgazdaság
A vontatott OPTIMER+ 6003-as tarlóápolóhoz aprómagvetőegységet is vásároltunk

 

KIVÁLÓ APRÍTÁSI KÉPESSÉG, ELTÖMŐDÉS NÉLKÜL

– A munkaeszköz aprítóképességét megfelelőnek találják?

– Az OPTIMER+ tartókarjai kedvezően nagy távolságot biztosítanak a kerettől, ezért nagy a munkaeszköz áteresztőképessége. Még az igen nagy mennyiségű szármaradványos területen is tökéletesen megállja a helyét, eltömődés nélkül. Tavaly, aratás előtt 150 mm csapadék esett. Rengeteg hely belvizessé vált, s csak hevederes kombájnnal arathattunk. A területek foltokban még betakarítás után is nedvesek maradtak, de még így sem ragadtak be egyszer sem a KUHN gép tárcsái, akárhol is húztuk át. Sárral ugyan megtelt, de kiforogta, s kitisztította magát.

 

– Az OPTIMER+ választható 510 mm-es durván vagy enyhén csipkézett tárcsával. Önök melyiket választották?

– A mi körülményeinkhez a durván csipkézett tárcsát tartjuk a megfelelő választásnak. Az jobban a talajba hatol, nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására képes. Az olyan kötött talajokhoz, mint a mieink is, mindenképp a durván csipkézett tárcsát javaslom.

 

– A területeik próbára teszik a gépeket. Mennyit bírnak ki a tárcsalapok?

– Az OPTIMER+ tárcsalapjai is jól vizsgáztak nálunk: még a 6 éves KUHN tarlóápolón sem látszik jóformán kopás.

 

– Milyen típusú hengert választottak?

– A 303-as tarlóápolót a 600 mm átmérőjű T-Liner hengerrel vásároltuk, aminek a porhanyító-, tömörítő- és rögtörőképessége is kiváló, ráadásul jól tisztán tartja magát.

Egy gumihengerrel itt semmire sem mennénk. A vontatott OPTIMER+ pedig szintén 600 mm átmérőjű, de T-Ring gyűrűs hengerrel felszerelt, ami tökéletes az agyagos és rögös talaj porhanyósítására.

 

kuhn tarlóápoló optimer+ mezőgazdaság
Még a legnehezebb körülmények között sem tömődik el

 

SZERSZÁM NÉLKÜL ÁLLÍTHATÓ MUNKAMÉLYSÉG

– Mekkora munkamélységgel használják a KUHN tarlóápolót?

– Tarlóhoz 8-10 cm mélységet állítunk be, 10-13 km/h munkasebesség mellett. A mélység értéke gyorsan, pontosan, szerszám használata nélkül beállítható a távtartókkal. A beállított értéket precízen tartja, eddig még nem tapasztaltam, hogy bármikor is megemelkedett, vagy bepattogott volna a gép. A 6003-as esetében ezt a szállítókerekek elhelyezkedése is pozitívan befolyásolja: azok ugyanis a tárcsák és a hengersor között helyezkednek el. Ennek köszönhetően igen könnyen fordul a vontatott kivitel is: ahol a nagytraktor elfér, ott a 6003-as is.

 

kuhn tarlóápoló t-liner henger mezőgazdaság
A T-Liner hengernek kiváló a porhanyító-, tömörítő- és rögtörőképessége

 

„ALKATRÉSZELLÁTÁS TEKINTETÉBEN KEVÉS A TAPASZTALATUNK”

– Szervizigény tekintetében hogyan értékelik a KUHN tarlóápolóit?

– Eddig még egyik OPTIMER+ sem hibásodott meg. Csak a traktor után kapcsoljuk, s mehetünk velük dolgozni. A karbantartási igényük is csekély, köszönhetően például a tárcsák gondozásmentes csapágyazásának. Ezen kívül a vontatott kivitelt szükséges még néhány helyen zsírozni, de ezek a pontok jól hozzáférhető helyen találhatók. Többek között azért is szeretem a KUHN gépeket, mert a karbantartási igényük igen csekély.

A gépbeszerzések alkalmával az is fontos szempont számunkra, hogy a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. nagyon rugalmas. Szeretjük a saját területeinken kipróbálni a gépeket, mielőtt megvásároljuk, amire a KUHN lehetőséget biztosít. Hiába nézzük meg egy kiállításon, kérdezünk meg referenciákat, minden terület eltérő adottságú. A KUHN alkatrészellátása is megfelelő, az igény jelzése utáni következő napon kiszállítják: habár e tekintetben nem rendelkezünk nagy tapasztalattal, szerencsére.

Ahogy a többi KUHN munkaeszközünk, az OPTIMER+ tarlóápolók is legnagyobb megelégedésünkre szolgálják a gazdaságunkat. Olyan munkát végeznek, amire számítottunk, és amit elvárunk azoktól.

 

Csomor Zsolt