fbpx

Trimble 2012-es újdonságai

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 21.

A vezető mezőgazdasági GPS-forgalmazók évről évre igyekeznek újabb és újabb termékekkel vagy szoftverekkel biztosítani a felhasználók elégedettségét. A 2012-es Trimble-újdonságok a szokásos, évi viszonteladói találkozón Denverben kerültek bemutatásra. Az újdonságok között a járműszinkronizáció, az új Field-IQ vetés-ellenőrzési funkciók CFX-750 kezelőfelületre, a meliorizációs feladatok elvégzésére alkalmas WM-Drain termék továbbfejlesztése, valamint a régóta várt ISOBUS-os megoldás is megtalálható.

Jármű-szinkronizáció FmX integrált kijelzővel

A Trimble Connected Farm megoldása lehetővé teszi, hogy akár 5-600 méteren belül mozgó járművek is vezeték nélkül továbbítsák az adataikat (zárt wifi-hálózaton, amely nem igényel gsm-hálózatot, így nincsenek további költségei). A szolgáltatás az FmX integrált kijelzővel és a DCM-300-as modemmel felszerelt gépek esetén engedélyezhető. Használatával jelentős időmegtakarítás érhető el, ami különösen jól jön a kritikus főszezonban, mert ez a megoldás kiváltja az USB-meghajtón keresztüli adatcserét, és az információk egyik gépről a másikra azonnali frissítéssel átkerülnek. A jármű-szinkronizáció kiválóan használható, ha egy időben több gép végzi ugyanazon a táblán a vetést, a betakarítást vagy bármilyen egyéb feladaton több erőgép dolgozik a táblán belül. A képernyőn nemcsak a táblában haladó másik jármű ikonja fog megjelenni, hanem megosztásra kerül az is, hogy a másik jármű milyen nyomvonalon halad vagy haladt, és melyik az a területen, amin már végzett. Az automatikus szakaszolással felszerelt munkagépek kikapcsolják azokat a szakaszokat, amelyeken valamelyik másik gép már elvégezte a munkát.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban, például vetés során? Vegyünk egy A és B traktort, amelyek kukoricavetést végeznek ugyanazon a táblán belül. Az A traktor elkezdi a vetést, felveszi az AB egyenest, beszegi a táblát. Mindeközben az A traktor folyamatosan szinkronizál a B traktorral a szántóföldön a vezeték nélküli hálózatot használva. A szinkronizáció eredményeképpen a B traktor megkapja a lefedési mintát és a már elvetetett terület térképét. A B traktor ugyanazt az AB egyenest használva elindul. Mindkét vetőgép rendelkezik Tru Count kuplunggal és Field IQ vetőgépvezérlővel, így alkalmasak az automatikus szakaszolásra. B traktor vetőgépe automatikusan kikapcsolja a vetést azokon a szakaszokon is, amelyek átfedésben lennének az A traktor által már elvetett területekkel. Az A és B traktor folyamatosan kommunikál egymással, és szinkronban tartja az adatokat, egészen addig, amíg teljesen el nem végzik a munkát a táblán.

Új Field-IQ vetés-ellenőrzési funkciók CFX-750 kezelőfelületre

A CFX-750 kezelőfelülettel a Field-IQ munkagépvezérlés már eddig is alkalmas volt arra, hogy a vetés során automatikusan szakaszoljuk vagy terv szerint jutassuk ki a vetőmagokat. A vetésellenőrző funkció azonban korábban csak a felsőkategóriás FmX-kijelzővel rendelkező gazdálkodóknak volt elérhető. 2012-től viszont a Trimble a megoldását a CFX-750 kezelőfelületre is kiterjesztette.

A vetésellenőrző funkció használatával akár a szemenkénti vetőgép vagy a gabonavetőgép munkájának minőségéről is valós képet kapunk. A vetésellenőrzőbe beépítésre kerülő szenzorok olyan érzékenyek, hogy szinte egyből észreveszik, ha egyetlen mag nem jut ki vetőgépből. Feloldókód megvásárlásával (csak CFX-750-re szükséges, az FmX alapszoftvere már tartalmazza) a vetésellenőrző funkció a vetőgép beállításainak és munka minőségének ellenőrzésével is kibővíthető. Nemcsak arról kapunk információ szemenkénti vetőgép esetén, hogy vetett vagy nem vetett a gép, hanem százalékosan megmutatja a CFX-750 kezelőfelület, azt, hogy mennyi kimaradás és mennyi duplázás történt.

További újítás, hogy egyszerre akár két különböző anyag kijuttatását is felügyelhetjük a CFX-750-en keresztül. Például egy időben külön kontrollálhatjuk a vetést és a műtrágya-kijuttatást, akár manuálisan vagy egy előre elkészített terv alapján is.

WM-Drain, a Trimble dréncsőfektető-gépvezérlése

A GépMax 2011. októberi számában már bemutattuk a Trimble WM-Drain vízkezelési megoldását, sőt azóta élesben is teszteltük hazánkban. Nem kellett sokat várni, hogy az amúgy komplett megoldást egy újabb, a felhasználók számára még kényelmesebb és pontosabb megoldással egészítsék ki. A WM-Drain dréncsőfektetés közben RTK-korrekciót használva biztosította centiméteres pontossággal, hogy milyen mélyre kerüljön a dréncső. 2012-től a vontatott munkagépek esetén a fektetőgép függőlegességének vezérlése is automatizálható. Az EZ-Pilot dőléskompenzáló moduljánk (T3) segítésével az egység automatikusan az optimális szögben tartja a fektetőgép vágóélét.

ISOBUS-kompatibilitás FmX-kijelzőkre

Az ISOBUS a 21. század mezőgazdasági találmánya, amely arra szolgál, hogy szabványosítsák a kommunikációt a munkagép és a kezelőfelület között. Ez a szabvány lehetővé teszi, hogy bármilyen márkájú munkagépet, bármilyen márkájú kezelőfelülettel használhassunk.

Az ISOBUS-kommunikációnak két szintje van. Az első lépcső a virtuális terminál; az ISOBUS-os kommunikációval rendelkező traktorok a legtöbb esetben csak eddig a szintig jutnak el, így a munkagép funkcióinak megjelenítésére, használatára alkalmasak, de automatikus beavatkozásra nem. A második szint az úgynevezett „task controll”; az ezt a szintet elérő kezelőfelületek vagy munkagépek már az automatikus beavatkozásra is képesek: például terv szerinti kijuttatás vezérlésre vagy automatikus szakaszolásra.

A Trimble, mint vezető GPS-gyártó felismerte, hogy követnie kell ezt a szabványos kommunikációt. Ennek megfelelően a 2012-es év során az FmX integrált kijelzőben nemcsak a virtuális terminál szintet, hanem egyből a „task controll” funkcionalitást is elérhetővé teszik a felhasználók számára. Ez nemcsak a jövőbeni FmX-tulajdonosok esetében lesz elérhető funkció, hanem a már eddig megvásárolt FmX-ekhez is megvásárolható és alkalmazható lesz. A rendszeresen és ingyenesen elérhető szoftverfrissítésekkel hozzá lehet majd jutni az ISOBUS-kompatibilitáshoz.

Nagy Bence

Agromatic
Automatizálási Kft.