fbpx

Traktor, ami hátrafele báláz, rakodik, és univerzális

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 27.

A gazdák könnyebb munkavégzése érdekében egy török gyártó ha nem is példátlan, de szokatlan megoldást alkalmaz, és Európa máris érdeklődik…

 

Traktor

 

Körbálák, zsákok, magasságok, súlyok

A Novatar nevű török ​​komoly piaci sikerben bízik leginkább szokatlan termékeivel: a hátsó függesztőműre szerelt traktorrakodóival. Mivel Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában már léteznek importőrök, a vállalat most az Egyesült Királyságban és Írországban tör új piacokra a három modellhez (KT-2000, KT-3000 és KT-5000). A hátulra szerelt traktorrakodók népszerűek a körbálák és a nagy zsákok kezelésében. A 60 lóerős traktorokhoz alkalmas KT-2000 egykaros kialakítása jobb láthatóságot biztosít, mint a nagyobb modellek kétkaros kialakítása. A maximális emelési kapacitás 1-4 m (maximális kirakási magassága 3 m), és a rakodó súlya mindössze 300 kg. Az 1 tonnát 4,2 m magasságig emelő, 390 kg-os KT-3000-hez minimum 65 LE-s traktor szükséges. A trágya, körbála és gyökérnövények kezelésére alkalmas KT-5000 maximális emelési kapacitása szintén 1 tonna, de a magassága 5 méter, míg a rakodó súlya 415 kg, és a minimális traktorteljesítménynek 75 lóerősnek kell lennie – írta a Profi.

 

Traktor

 

Univerzális, praktikus

A Novatar homlokrakodókat is gyárt, de meggyőződésük, hogy a hátulra szerelt változat költségei megfizethetőbbek egyes gazdák számára. Salih Yigit exportmenedzser szerint az is előny, hogy ennek felszereléséhez – mint például a homlokrakodóknál – nem kell szervizbe vinni a traktort. A hátulra szerelt traktorrakodók univerzálisak, és könnyen felszerelhetők minden traktormárkához. A török ​​gyár egyébként darut is készít a hátsó függesztőműhöz. A hátsó kerekek, amelyek ezt a súlyt eltartják, 360 fokban forognak.

 

Fotók: Novatar/Tarim Makinalari