fbpx

Terrion – orosz traktor, európai elemekből

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 március 21.

A Terrion traktormárka már az európai felhasználók számára sem ismeretlen. Ha máshol nem is, de a hannoveri szakvásáron többször találkozhattak velük.

Az 1997-ben alapított ATM (AgroTechMash) Groupot a saját traktor fejlesztéséig döntően a Kirovec traktorok értékesítésével és alkatrészeinek gyártásával foglalkozott orosz területen és külföldön egyaránt. A Kirovec mellett olyan nagy nyugat-európai gyártók termékeit forgalmazta az orosz régiókban, mint a Rabe, a Lemken, az Amazone, a Grimme és a Pöttinger. Többek között Németországban – ATM United Technologies GmbH néven – is képviseletet nyitottak 2001-ben.

 

terrion atm 5280
Terrion ATM 5280 –
fotó: terrion.ru

terrion atm 7360 agritechnica
Terrion ATM 7360 traktor, a 2015-ös AGRITECHNICA kiállításon

 

TRAKTORFEJLESZTÉS A NÉMETEKKEL KARÖLTVE

Egy évvel később ezzel a képviselettel karöltve kezdték meg egy hagyományos, nehézuniverzális traktorcsalád fejlesztését. A széria első tagja döntően európai részegységgyártók termékeiből épült fel, és Kirovec ATM K-3000 típusjelzéssel került sorozatgyártásra, illetve piaci bevezetésre 2004-ben. A következő év augusztusában át is adták, az új széria gyártásának otthont adó első összeszerelő-üzemet. Ezzel majdnem egy időben bemutatták a 180 lóerős, ATM K-3000 nagyobb testvérét, a 280 LE teljesítményű ATM K-5000-est. 2007-től változott a két traktor típusjelzése azzal, hogy belekerült a teljesítmény, így K-3180-ra és K-5280-ra keresztelték át őket. 2007 októberében bevezették az új márkát, függetlenítették a Kirovec márkától a traktorszériákat, és új, narancssárga színben Terrion név alatt folytatódott a traktorcsalád története. Egy hónappal később a hannoveri Agritechnica kiállításon a nemzetközi nagyközönség előtt is bemutatkoztak a Terrion traktorok. A nyugat-európai premiert követően bejelentették a traktorcsalád új, 380 LE-s modellel való bővítésének szándékát, amelyet 2011-ben be is mutattak a nagyközönségnek. Új helyre, az oroszországi Tambovba költözött a gyártás, egy teljesen új üzembe. 2012 óta innen gördülnek ki a Terrion erőgépek. A korszerű főegységek összeszereléséhez szükséges eszközöket Oroszország különböző régióiból, 17 gyártól szerezték be. A moduláris építésű traktorok komponenseit 12 európai ország szállítja.

A traktorok prospektusában a következő szöveggel vezetik fel az erőgépcsalád bemutatását: „Erőgépeink a ZF sebességváltójával (Németország), a Bosch hidraulikájával (Németország), modern Carraro vagy DANA első tengellyel (Olaszország) vannak felszerelve, így ötvözve a korszerű traktorgyártás napjainkban alkalmazott megoldásait.”

 

terrion atm 7360
Terrion ATM 7360 –
fotó: terrion.ru

terrion atm vezetőfülke
A Terrion ATM 5280 traktor vezetőfülkéje –  
fotó: terrion.ru

Terrion ATM traktorcsalád jelenlegi tagjainak főbb műszaki adatai

 

12 EURÓPAI ORSZÁGBÓL ÉRKEZNEK A KOMPONENSEK

Rátérve a traktorcsalád konstrukciós kialakítására, az oroszok a német képviselet szakembereivel karöltve a nyugat-európai gyártóknál bevált receptet követték.

Összevásárolták a nagynevű részegységgyártók termékeit, és 122 orosz beszállító termékeivel együtt moduláris építési elv alapján összeállították a nyugati mintákat követő traktorszériákat. A nyomaték előállításához hathengeres Deutz dízelmotorokat alkalmaznak, szériától függően 7,14 és 6,05 literes változatban. Erőátvitelhez ZF váltókat választottak. A legtöbb modellnél 4 tartományos Power Shift váltóműveket, a legfelső 360 lóerős modellnél pedig ZF ECCOM 5.0 fokozatmentes CVT váltót építenek be. A mellső hajtott tengely a legfelső modellben DANA, míg a többi szériában Carraro gyártású. A traktorok félig önhordó vázszerkezetűek. A hidraulikarendszer Bosch EHR vezérlésű, a hátsó hárompont-függesztés és egyéb munkagép-csatlakozási egységek is nyugat-európai gyártók (Walterscheid, stb) termékei. Rendelkeznek állítható magasságú, automata kapcsolású pótkocsi vonófejjel, és szintén állítható gömbfejes vonóberendezéssel. Opcióban mellső függesztés is rendelkezésre áll, amely a Zuidbergtől érkezik. A vezetőfülke hazánkból származik, az Agrikon Kabin és Agrártechnika Művek Kft. gyártmánya. A felszereltségét, illetve a kezelőszerveket egyszerűség jellemzi, de a korszerű traktorokkal szemben támasztott alapvető ergonómiai igényeket kielégíti. Légrugós lengéscsillapítású vezetőülés, utasülés, állítható magasságú és dőlésszögű kormányoszlop, CD+MP3+rádió mind-mind rendelkezésre áll. A fülke légkondicionáló berendezése a német Konvekta AG-tól származik. Kezdetben széles választékban, 180-360 LE teljesítmény tartományban, 10 modellt kínáltak a felhasználóknak, de az eltelt évek alatt ezt már megfogyatkozott, és az orosz felhasználói igényekhez igazítva már csak három típust kínálnak a gazdaságokszámára.

 

terrion gyár
A Terrion traktorok szerelősora–
fotó: terrion.ru

terrion atm hárompont
2012 óta az oroszországi Tambovban, egy teljesen új üzemben készülnek a Terrion traktorok –
fotó: terrion.ru

 

AZ OROSZ PIACON VAN INKÁBB LÉTJOGOSULTSÁGA

Kezdetben a nyugat-európai piac meghódítása volt a cél, de nehéz egy idegen, pláne orosz erőgéppel betörni a szűken felosztott európai traktorpiacra. Bár a megbízhatóságba vethető hitet erősítve a gyártó 2 év teljeskörű garanciát vállalt a nyugati piacon értékesített gépekre, de ma már ez sem vevőcsalogató tényező, hiszen ma már a nagy márkák sok esetben még ettől is nagyobb jótállási intervallumot kínálnak. Ma már a realitások talajára érkezve belátta a gyártó, hogy az erőgépcsalád leginkább a saját hazájában, a beföldi gyártású, orosz erőgépekkel szemben számít versenyképes konkurenciának. A moduláris építésű Terrion traktorok Oroszországban méltán népszerűek a mezőgazdasági felhasználók körében, és kedvező ár/érték arányuk miatt jó alternatívának számítanak a nyugatról importált társaikkal szemben. A vezérlés egyszerűsége és a traktorok megbízható működése vitathatatlan előnyük. A nyugatról beszerzett komponensekből történő összeszerelés miatt a széria modelljei megbízhatóbbak és hosszabb élettartamúak, mint más belföldi gyártású konkurenseik. Üzemeltetési költség szempontjából is kedvezők az eddigi felhasználók tapasztalatai. A legnagyobb, ATM 7360 modell üzemanyag fogyasztása, pl. 6 méteres nehézkultivátorral 10,5 l/ha. A közeljövőben a teljesítménylépcsőt felfelé bővítve, a Terrion 7400-nak a kiadását tervezik.

 

terrion atm 7360 vezetőfülke
A Terrion 7360 traktor hátsó hárompont-függesztése –
fotó: terrion.ru

terrion traktorok
A Terrion 7360 traktor jobb oldali kezelőpanelje –
fotó: terrion.ru

Terrion
A traktorcsalád középső tagja–
fotó: terrion.ru

 

Szerző: Farkas Imre