fbpx

Sikeres gyakorlati Dammann-bemutató Oszkón

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

A Starcz Kft., a Dammann GmbH magyarországi képviselője bemutatta a “Highlander” becenevű önjáró permetező továbbfejlesztett változatát. A bemutatót Balázs István vállalkozó oszkói telephelyén, illetve a mellette elhelyezkedő dimbes-dombos szántóföldön rendezték meg.

 

A Dammann DT 2000H Plus típusú gépen mindazon újdonságok láthatók voltak, amiért a gyártó az elmúlt év őszén ezüstérmet kapott Hannoverben, az Agritechnica 2009 kiállításon.

Az önjáró permetező automatikusan szintezi magát, így 10-15% lejtőnél is teljesen függőlegesen állnak a járókerekek, az alváz pedig a felépítménnyel vízszintes marad. A szórókeret is újdonság ennél a kivitelnél, mivel ez 36 m munkaszélességű, és természetesen a jól bevált ultrahangos vezérlésnek köszönhetően párhuzamosan halad a talajfelszínnel. Ezzel a megoldással a gép stabilitása felemelt helyzetben, lejtőn sem változik, valamint a mindig függőlegesen növő kukoricában és napraforgóban sem tesz kárt a gép járószerkezete.

A másik újdonság a gépen az új bekeverő központ, amelyik hengeres, tölcsérszerű kialakítású, így a vegyszer bekeverése sokkal gyorsabb és hatásosabb. Ez az egység egy tárolórekesszel is rendelkezik, ahol a személyes munkavédelmi eszközök és mérőedény is elhelyezhető.

A permetlétartályban egy új kialakítású rotoros keverő és egyben kimosóegység található. Ez a műszaki újdonság a JKI intézet mérései szerint sokkal alaposabban tudja kimosni a permetlétartály belsejét, mint a hagyományos megoldások, ami rendkívül fontos pl. a vegyszerváltáskor.

A gép a “HD-Nightlux” fúvókán-kénti LED világítással is rendelhető. Magyarországon a meleg és száraz klíma miatt mindig problémás a délelőtt 10-től délután 18 óráig végzett permetezés, így ideális lenne a hűvösebb, párás reggeli, esti és éjszakai órákban végzett permetezés, amikor viszont nem látható a fúvókák szórásképe, illetve annak hibája. A most ajánlott LED-es megoldással azonban sötétedés után is kiválóan látható minden fúvóka szórásképe.

További újdonság a GPS-vezérlésű fúvókánkénti szakaszolás, amely az eddigi 3-4 m-es szakaszolással szemben nagyobb pontosságot, valamint vegyszer-megtakarítást jelent.

A fenti rendezvényen is bemutatott fejlesztések igazolják, hogy a Dammann cég a permetezéstechnikában mindig az élvonalat képviseli.

Starcz Tamás