fbpx

SENSOSAFE szenzorokkal a jobb takarmányért és a vadvilágért

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 október 03.

A PÖTTINGER a legjobb minőségű takarmány biztosítására törekszik, ezt helyezi a termékfejlesztés fókuszába is. A mezőgazdasági gépgyártó kaszái a SENSOSAFE rendszernek köszönhetően gyorsan képesek reagálni a vadakra, megóvva az épségüket. Az optikai szenzorok közvetlenül a kasza előtti sávot pásztázzák. Ha egy nyúl vagy lapuló őzgida kerül a hatósugarukba, akkor a frontkasza automatikusan kiemelkedik. A 2020-as szezonban néhány prototípus intenzív tesztelésen esik át. Az eddigi tapasztalatok szerint nagy számú vadat képes megmenteni a szenzor.

 


A 2017-ben az Agritechnica-n ezüstéremmel díjazott fejlesztés a kaszagerendelyen, a pengék előtt helyezkedik el

 

NEM KERÜLHET A TAKARMÁNYBA

A kiváló tömegtakarmányon múlik a tehenek egészsége és teljesítménye, lényegében ezen alapul az üzemi működés eredménye. A kaszálás minősége, a széna földmentes rendre rakása és veszteségmentes begyűjtése ennek alapfeltétele. A vadak védelme a széna minőségének megóvása szempontjából is kulcsfontosságú: a takarmányba keveredett tetem feletetése botulizmust okozhat a haszonállatokban. (A Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin idegméreg, halálos izombénulásokat is okozhat – a szerk.)

A kaszálón meglapuló őzgidák különösen tavasszal veszélyeztetik az első növedék biztonságos kaszálását. Mint az ismert, a gidák vészhelyzetben sem menekülnek, hanem mozdulatlanná dermednek, így könnyen a pengék közé kerülnek. A Pöttinger világelső volt a probléma felismerésében és megoldásában a SENSOSAFE rendszer révén. Az optikai szenzorok verőfényben is tökéletesen működnek. Ez a 2017-ben az Agritechnica-n ezüstéremmel díjazott fejlesztés a kaszagerendelyen, a pengék előtt helyezkedik el.

ÍGY VÉDI AZ ÁLLATOKAT

A szenzorok által több hullámhoszszon kibocsátott fény elektromos jellé alakul át, amelyik akadályba ütközve azonnal utasítást ad a hidraulikának a kasza kiemelésére. Ugyanekkor egy fi gyelmeztető hangjelzést kap a gépkezelő a lassításra. Hátsó függesztésű kaszákhoz az elülső kaszagerendelyről nyúlik ki oldalirányban egy ki-be csukható, szenzorhordozó tengely. Az oldalérzékelők elegendő teret hagynak arra, hogy hangjelzés esetén a gépkezelő megállítsa a traktort, és leszállva kimenekíthesse az őzgidát a pengék útjából. Megteheti persze azt is, hogy kiemeli a hátsó kaszát, és egy kisebb kaszálatlan terület hagy maga mögött.

 


A szenzorok által több hullámhosszon kibocsátott fény elektromos jellé alakul át, amelyik akadályba ütközve azonnal utasítást ad a hidraulikának a kasza kiemelésére

 

A RENDSZER ELŐNYE

Más rendszereknél külön munkaerőre és gépre van szükség ahhoz, hogy kaszálás előtt felriasszák, illetve felfedezzék a vadat. A gidáknak a legtöbb menekülési esélyt az adja, ha egy láncos vadrisztóval szerelt gép halad a kaszáló traktor előtt, de ez munkahatékonysági oldalról nézve sokkal rosszabb, mint amikor a frontkasza helyét foglalja el egy sűrű láncos riasztó és hátul dolgozik a vágószerkezet. Ám ez a megoldás is messze elmarad munka- és vadriasztási hatékonyságban az elöl-hátul vágni képes, szenzoros megoldástól. A SENSOSAFE-fel feleslegesség válik a láncos traktoros felvezetés. A szálastakarmányok specialistája, a PÖTTINGER gondoskodott róla, hogy a tehenek jóízű, energiadús és toxinmentes szénát fogyasszanak, miközben a vadállományt is védjük. A SENSOSAFE még mindig a tesztelési fázisban jár, a cég a közösségi média felületein és a honlapján keresztül informálja az érdeklődőket a kutatás jelenlegi állásáról.