fbpx

Rekordszintű forgalom a Pöttingernél

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 15.

A cég 140 éves történelme során a 2011/2012-es gazdasági év volt a legsikeresebb a Pöttinger számára: jelentős, 19%-os növekedéssel 282 millió euróra emelte éves forgalmát, ami rekordszintű fejlődésnek számít. A Pöttinger a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, ellenszélben is képes volt előre haladni.

Szenzációs növekedés

A szálastakarmány betakarító gépek a Pöttinger mezőgép gyártásának 66%-át teszi ki, ezt követi 23%-kal a talajművelő gépek előállítása. Az előző évhez képest a szálastakarmány-betakarító gépekből 17%-kal értékesítettek többet, míg a talajművelő gépek szenzációs 29%-os forgalomemelkedést hoztak a cégnek. A Pöttingernek az eredeti alkatrészekhez kapcsolódó üzletága forgalmát is sikerült 23%-kal növelnie.

A meghatározó piacokon – Ausztria, Németország, Svájc – szintén jelentős növekedés figyelhető meg, így mindhárom ország a legmagasabb eladási számokat produkáló TOP5 tagja lett. A hazai piac meghatározó bővülése tisztán mutatja, hogy az Ausztriában készülő, magas minőségi elvárásoknak megfelelő munkagépek keresettek az osztrák gazdák körében. Ennek megfelelően a Pöttinger 16%-kal tudta növelni forgalmát a belföldi eladásokból.

Nemzetközi eredmények

A hazai piaci siker mellett a nemzetközi színtéren sem vallott szégyent a vállalat, az exportja ugyanis 83%-ot tett ki a teljes árbevételből, amely 235 millió EUR-os forgalmat jelent. A mezőgazdaságigép-kereskedelem bevételének nagyjából 70%-át hat ország adja: Németország, Ausztria, Franciaország, Svájc, Lengyelország és Csehország. A teljes forgalom előző évhez képest kimutatható növekedését tekintve a legfontosabb öt ország Németország, Franciaország, Ausztria, Lengyelország és Svájc. Németországban a forgalom növekedése egészen bámulatos: 25%-os. A francia piac is túlszárnyalta az előzetes várakozásokat a maga 32%-os növekedésével. Szép eredményt könyvelhet el Ausztria (16%), Lengyelország (26%) és Svájc (21%) is. Feltörekvőben volt az utóbbi évben Kelet-Európa (+20%), a Független Államok Közössége (+27%) és Óceánia (+21%). Nyugat-Európában is összességében pozitív a kép: a növekedés 21%-os.

Több siker: Pöttinger

A vállalat ügyvezetői, Heinz és Klaus Pöttinger továbbra is optimistán tekintenek a jövőbe: – „Az elmúlt év során bebizonyítottuk, hogy szlogenünk, Több siker: Pöttinger nem csak a 140 éves vállalat számára jelent kihívást, de biztos eredményeket kínál vásárlóinknak is. A jövőre nézve hatalmas potenciált látunk a mezőgazdasági technológiákban, így a Pöttingerben is. Az élelmiszer és az energia folyamatos biztosítása a társadalmak nagy kihívása, így mindenképpen szükség van a mezőgazdaságra és a mi munkánkra.”

Pöttinger-újdonságok a 2013-as szezonra

Az innovációk megkönnyítik partnereink életét. A Pöttinger ezt tartja észben akkor, amikor termékeit folyamatosan fejleszti, javítja. Költséghatékonyság, a talaj és a növény kímélése, az intelligens technológia és a vonzó külső mind kulcsfontosságú szempont, emellett motorja a munkagépeik fejlesztésének.

Idén a Pöttinger ismét izgalmas kaszaújdonságokkal rukkol elő, ezek: a NOVACAT 352 és NOVACAT 352 ED hátsó függesztett kasza, 3,46 méteres munkaszélességgel. Egy 3 vagy 3,50 méteres első kaszával kombinálva akár a nem lebecsülendő 6,15 vagy 6,55 méteres munkaszélesség is elérhető. Az új modell jellemzői közé tartozik a hidraulikus alsó függesztőkar; ennek köszönhetően a kasza felcsatolása jelentősen könnyebb, és nincs szükség a függesztőkarokon levő feszítők tekergetésére.

Az új ALPINHIT 4.4 révén a Pöttinger bővíti Alpin-terméksorozatát: ez a kompakt négyrotoros rendkezelő kis átmérőjű (1,44 m) rotorokkal és 4,45 méteres munkaszélességgel rendelkezik. A Pöttinger sikeresen ötvözte az optimális talajkövetést és a lejtőn végzett teljesítményt a kiváló minőséggel és produktivitással. A pehelykönnyű konstrukció nagy előnyt jelent a lejtős területeken: a könnyű vezetősínekkel az ALPINHIT 4.4 súlya mindössze 320 kg.

A  rendkezelő fő tulajdonságai: optimalizált talajkövetés; kisebb az esély a takarmány szennyeződésére; tökéletes szétterítés és kényelmes működtetés. A kiváló minőség mellett a HIT 12.14 T egyben igen hatékony: 12 rotorjával és 12,7 méteres munkaszélességével a gép új távlatokat nyit meg. A HIT 12.14 T további jellegzetessége az egyedülálló „Liftmatic plus” rendszer, amely a forgóban kiemeli a rotorokat: egy kettős munkahenger a rotorokat a kiemelés előtt vízszintes helyzetbe hozza. Ez az intelligens hidraulikus rendszer megakadályozza, hogy a fogak hozzáérjenek vagy belevájjanak a talajba. A takarmány így sokkal kisebb mértékben szennyeződik, javul a minőség.

7,60 m munkaszélességével a TOP 812 a takarmány-előállító gépsor tökéletes eleme. A nagy teljesítmény garantált ezzel a géppel. A rendkezelés minőségét a 3,7 méter átmérőjű rotor és a rajta elhelyezett 13 fog biztosítja.

A TERRADISC kompakt tárcsa a sekély talajművelés specialistája. A Pöttinger még sokoldalúbb eszközökben gondolkodik: újdonság a piacon az 1001-es sorozat függesztett merev változata. A fő változás az új Twin-Arm-System, amely két plusz homorú tárcsát tartalmaz: ezek a tárcsa két szélén szorítókapoccsal rögzített bakon kaptak helyet, és a stabilitást növelik. A tárcsaszög ennek köszönhetően mindig állandó, a tárcsa kötött talajban sem tolódik ki oldalra.