fbpx

Pöttinger: 40 évnyi talajművelési szaktudás

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 14.

Az aratás vége egyúttal azt jelenti, hogy indul a felkészülés a következő szezonra. A Pöttinger ezért az új gépek bemutatását mindig erre az időszakra időzíti. A modern talajművelő eszközök fejlesztéséhez elengedhetetlen a fenntartható talajművelés ismerete. Ez a szaktudás a Pöttingernél immár 40 év tapasztalatán alapul.

A Pöttinger gépkínálatának talajművelő gépekkel való kibővítése 1975-re nyúlik vissza, ekkor vásárolta meg a cég a Landsberg am Lech településen található Bajor Ekegyárat. 2001-ben a gépkínálat mechanikus és pneumatikus mulcsvetőgépekkel gazdagodott; ekkor jött létre a Pöttinger Sätechnik GmbH. A csehországi Vodnanyban a Pöttinger felépítette a legmodernebb talajművelő- és vetőgépgyárát, ahol új acéledző és teljesen automata szenítő (szénnel cementáló) központ is helyet kapott.

A Pöttinger szántóföldi alapelve

A Pöttinger gazdag gépkínálata az ekéktől és tárcsáktól, a mechanikus és pneumatikus vetőgépeken át, a mulcsvetőgépekig terjed. A változatosság lényege, hogy a gépek világszerte használhatóak legyenek.

A tarlómaradványok és föld összekeverésére a Pöttinger kompakt tárcsás boronát (TERRADISC) és tarlóhántó kultivátort (SYNKRO) ajánl. A LION forgóboronák mellett új fejlesztés a FOX kompakt gépkombináció. Ezt kifejezetten a laza és középkötött talajokra, kevés tarlómaradványokhoz javasoljuk. A kompakt gépkombináció a forgóborona igazán költséghatékony alternatívája: alacsony vonóerő-igényű és igen hatásos.

Az oxigénben szegény nedves talajok szántás nélkül igen hajlamosak a tömörödésre és vízzel való telítődésre. Itt a SERVO eke lehet a megoldás, amely egyúttal a kártevők és kórokozók ellen is hatékonyan véd. A Pöttinger egész ekecsaládot kínál: függesztett váltvaforgató ekéket 2-6 fejjel, illetve féligfüggesztetteket, 6-9 fejjel.

Ami a vetőgépeket illeti, a Pöttinger minden helyzethez tud megfelelő eszközt, legyen szó mechanikus (VITASEM), pneumatikus (AEROSEM) vagy mulcsvetőgépről (TERRASEM).

Az új MULTILINE igen sokoldalú eszközsorozat, amely egyesíti magában a tarlóhántó kultivátort a vetőgéppel (SYNKRO MULTILINE). Költséghatékonyság, nagy teljesítmény és rendkívül rugalmas működésű vetéstechnológia jellemzi. Akár egymagában, akár kombinációban használják, az új MULTILINE-ban hatalmas potenciál van.

A Pöttinger TEGOSEM zöldtrágyaszóró is teljesen új. A Pöttinger tarlóhántó kultivátorral vagy tárcsával kombinálva egy menetben végezhető el a talajművelés és a talajtakaró- vagy zöldtrágyanövények magjának elszórása.

A Pöttinger talajművelési megoldásai költséghatékonyak, célirányosak és nagy teljesítményűek, így a legmagasabb igényeket is kielégítik. Az osztrák mezőgazdasági gépgyártó a jövőben is folytatja fejlesztéseit a vetés és talajmunka területén.

CÍMKÉK pöttinger