fbpx

Bemutatkozott a hegyvidéki eszközhordozó új generációja

Írta: Farkas Imre - 2021 december 07.

Az Agro Alpin osztrák (Innsbruck) mezőgazdasági és erdészeti technológiai vásáron mutatkozott be a F.X.S. Sauerburger GmbH hegyvidéki eszközhordozójának új generációja, a Grip 4-70.

Baden-Württembergi Wasenweiler család cége saját hazájában tavaly mutatta be először a Grip 4-70 hegyvidéki eszközhordozót, most pedig sorozatgyártásba megkezdődött. A nyomatékot szolgáltató, kompakt, gazdaságos 2,5 literes, 4 hengeres, 75 lóerős, Kohler dízelmotor (Stage V) közös nyomócsöves, nagynyomású befecskendező rendszerrel rendelkezik, amely teljesen elektronikus vezérlésű.

 

Sauerburger Grip 4
Az összkerékmeghajtású eszközhordozót 75 lóerős dízelmotor hajtja meg – fotó: https://sauerburger.de/

 

Ennek eredményeként a Sauerburger Grip 4 gazdaságos üzemű. A járószerkezethajtás axiáldugattyús, változó lökettérfogatú szivattyúval megvalósított teljesen hidrosztatikus rendszerű, két tartományban (0-20, illetve 0-40 km/h) fokozatmentesen változtatható sebességgel.

Az összkerékhajtású erőgép mindkét kormányzott futóműve hidraulikusan működtetett differenciálzárral van szerelve. Négyféle kormányzási üzemmód közül lehet választani.  Az összkerék kormányzás, csak mellsőkerék kormányzás, illetve az oldalazó haladás mellett lehetőség van a mellső és hátsó tengely külön-külön kormányzására is. Ebben az esetben a mellső kerekek a kormánnyal, míg a hátsók a joystickkal irányítható, egymástól függetlenül.

 

 

A mellső és hátsó, Walterscheid CAT II szabványú gyorscsatlakozókkal szerelt hárompont függesztésre a munkaeszközök könnyen kapcsolhatók. A nagy, 1500 daN (elöl) és 1200 daN (hátul) emelőerő lehetővé teszi nehéz munkaeszközök csatlakoztatását is. A frontfüggesztés oldalirányban 400 mm távon mozgatható. Ha még nagyobb emelőerőre van szükség, opcionálisan professzionális emelőszerkezet konfigurálható a hátsó részhez 1700 daN emelőerővel. Elöl-hátul TLT meghajtás is rendelkezésre áll.

 

 

Ennek a gépnek kiemelkedő tulajdonsága a középen elhelyezett fülke, amely optimális rálátást biztosít a kezelőnek a munkagépekre és a területre. A rezgéscsillapított vezetőfülke kielégíti a magas ergonómiai igényeket is, klimatizált, az üvegajtókba forgó nyitható ablakok vannak kialakítva. Az eszközhordozó kompakt méreteinek és 2,35 méteres kis tengelytávnak köszönhetően.