Precíziós kalkulátort álmodott meg a MATE hallgatója

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervezett hallgatói részére. A verseny az innovatív szemléletű hallgatóikat, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit kívánta feltérképezni, majd azok továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag is támogatni. A versenyre 40 hallgató, ill. csapat jelentkezett, melynek döntőjében hét projektet mutattak be az ötletgazdák.

 

precíziós gazdálkodás

 

A verseny egyik különdíját Pintér Levente Elemér precíziós kalkulátora nyerte, amely a precíziós gépek és eszközök beszerzése előtti döntéshozatalban tud segíteni. A mezőgazdasági termelésben egyre nagyobb szerepet töltenek be a precíziós növénytermesztés nyújtotta eljárások. Ennek ellenére a gazdák egy jelentős része még mindig elutasító a technológiával szemben, mivel nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a technológia megtérüléséről. A nyertes alkalmazás a precíziós növénytermesztésre történő átállás esetében pontosan megmutatná, hogy az újítások milyen ütemű megvalósítása mellett lehetséges a megtérülés. „Az általam megálmodott precíziós kalkulátor működéséhez a gazdálkodónak fel kell vinnie a gazdaságára vonatkozó szükséges adatokat a tervezett rendszerbe. Ezáltal egyértelműen megállapítható lenne, hogy az adott beruházás hány év alatt térülne meg az adott gazdaság esetében. Az alapmodell már rendelkezésre áll, ám a projekt megvalósításának további fázisaihoz külső vállalati partnerek bevonására van szükség” – foglalta össze a döntőben Pintér Levente Elemér.

A hallgató a Szent István Egyetem mezőgazdasági mérnöki alapszakán végzett 2018-ban, jelenleg vezetés és szervezés mesterszakon végzi tanulmányait üzletviteli tanácsadás szakirányon.

 

Innovázió MATE
Az Innovázió 1.0 hallgatói online innovációs ötletversenyre 40 pályázat érkezett

 

A verseny döntőseinek projektjeiről bővebben itt olvashat, az Innovázió 1.0 döntője pedig itt nézhető vissza. Legutóbb pedig itt írtunk bővebben a precíziós gazdálkodás már működő példáiról.

 

Sándor Ildikó

 

agrár egyetem innováció innovázió kalkulátor mate mezőgazdaság preciziós precíziós gazdálkodás