fbpx

MI: ez a napelemes robot képes vetni, metszetni, aratni

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 17.

Naponta bizonyítja a mesterséges intelligencia arra, hogy nincs lehetetlen. Egy japán fejlesztésű multifunkcionális robot például vegyes fajú kultúrákban is képes többféle munka elvégzésére rezsicsökkentett üzemmódban.

Eltérő növények egy időben

A szinekokultúra az az új gazdálkodási módszer, ami magában foglalja a vegyes növényfajok nagy sűrűségű, együttes termesztését még akkor is, ha e növények között eltérő tenyészidőszakkal és növekedési sebességgel növő fajtákról van szó. Ez a nagyon bonyolult gazdálkodási módspeciális technológiát és technikát kíván, ezért a japán Waseda Egyetem kifejlesztett egy robotot, ami képes vetni, metszeni és begyűjteni a sűrű növényzetben lévő növényeket. Ehhez „csak” az kell, hogy a robot lássa és felismerje a talajon lévő növényeket.

robot

Fel van szerelve mindenre

A SynRobo egyelőre olyan, vegyes fajtájú növénykultúrákat kezel, amelyeket napelemek árnyékában, egyébként kihasználatlan területen termesztenek. Négy kerekű mechanizmusa lehetővé teszi a mozgást egyenetlen talajon, lejtőn, kamerája révén pedig 360 fokban lát. Különféle mezőgazdasági eszközökkel van felszerelve vetéshez, ültetéshez, illetve metszőollóval és betakarítási beállításokkal.

A kutatók a hatékony vetés technikáját is átdolgozták. Különböző növények magjait termékeny talajjal vonták be, hogy egyforma méretű és alakú golyókat kapjanak, így a robot könnyedén el tudta vetni az eltérő morfológiai jellemzőjű növények magjait.

A hagyományos mezőgazdaságban is megy majd

Az egyetemi fejlesztők szerint a SynRobo széles körben alkalmazható lesz a hagyományos mezőgazdaságban is. Csak az eszközöket kell cserélni, ha különböző növényekkel dolgoznak. Úgy vélik, a robot révén nő az egységnyi területre jutó hozam és a gazdálkodás hatékonysága. Sőt, a mezőgazdasági üzemi adatai segítenek automatizálni a manőverezőrendszert. Ennek eredményeként a robotok sokféle környezetben segíthetnek a mezőgazdaságban – például meddővé vált, lepusztult termőterületek reaktiválásában.

forrás: FutureFarming