fbpx

Innovatív technológia az új Fendt traktoroknál

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 31.

A Fendt 300 Vario családja is megkapta a vállalat innovatív technológia újításait, melyek a digitalizáció és a kezelhetőség területén segítik a gazdák munkáját.

 

Fendt traktor
A Fendt 314 Vario Profi+ sorozatának legnagyobb teljesítményű és legjobban felszerelt változata

 

Az AGCO Corporation termékkörébe tartozó Fendt traktorok globális értékesítése

Az előző évhez képest emelkedett a Fendt értékesítése, és az idén várhatóan több mint 20 000 db traktort fognak készíteni a marktoberdorfi gyárban. A Fendt növekedése azért lehetséges, mert olyan traktorokat gyártanak, amelyek nemcsak az európai, hanem a világpiacon is keresettek. A vállalat termékfejlesztésének középpontjában az innovatív technológia kompetenciája áll: az elektronika, a szoftver és a digitalizálás fejlesztések.

 

Új Fendt 300 Vario sorozat

Az új, negyedik generációs Fendt 300 Vario sorozat a 110 és 152 LE közötti teljesítményosztályban négy modellt tartalmaz (311, 312, 313, 314), amelyeknél három konfigurációból – Power, Profi és Profi+ – lehet választani. A sorozat fejlesztése során a fő hangsúly a traktor kényelmes és a digitális eszközök nyújtotta modern használatára irányult. 2020 szeptemberétől minden modell megrendelhető a Power, Profi és Profi+ továbbfejlesztett változatokban, amelyek ez év elejétől kerültek forgalomba.

A négykerékhajtású, rugózott első tengelyű, tengelycsonk-kormányzású és kormányfékkel ellátott Vario ML75 fokozatmentes sebességváltóval rendelkező, előre 0,02–40, hátra 0,02–25 km/h sebességgel haladó univerzális traktor a kis- és közepes gazdaságok ideális erőgépe. A továbbiakban a Profi+ változatot ismertetjük.

A traktor AGCO Power 4,4 literes, 4 hengeres, turbós dízelmotorja teljesíti a Stage V emissziós előírásokat, a DOC, a DPF és AdBlue-SCR kipufogógáz-utókezelési berendezéssel. A motornál a legutóbbi fejlesztések során elhagyták a kipufogógáz-visszavezetést, viszont a szelepvezérlésnél hidraulikus szelephézag-szabályozót építettek be. A dízelmotor Dynamic Performance teljesítménynövelő megoldással 112 kW (152 LE) teljesítményt szolgáltat.

Az új, formatervezett, tágas, klimatizált vezetőfülke több rugózási rendszerrel (4 szilentblock; 2-2 szilentblock ill. rugóelem; 2 szilentblock + 2légrugó+ Panhard-rudazat) szerelhető, a vevő igénye szerint. A kényelmes ülés légrugózású, és új vezérlőkartámasszal rendelkezik, amelyen helyet kap többek között az új többfunkciós joystick stb. (2. kép).

 

Fendt traktor
A Fendt 314 Vario Profi+ új, formatervezett vezetőfülkéje

 

A FendtONE kezelési filozófia része lett a sorozatnak

A kormányoszlopon egy 10 ̋ digitális műszerfal jelzi többek között a menetsebességet, a motor fordulatszámát, a hajtóanyag-fogyasztást és a folyadékszinteket. A kartámaszon lévő navigációs joystickkal a vezető ki tudja választani a különböző vezérlőmenüket, beleértve a „nagy” joystick és a „kis” 3L joystick kiosztását, a hidraulikus szelepek, emelőberendezések, TLT beállításait stb. A Fendt 314 Vario Profi+ felhasználói most először rendelkeznek 12”-os terminállal, amely tartalmazza az összes segédrendszer testreszabási lehetőségét, például a kontúrasszisztens, a SectionControl, a VariableRateControl és egyebek esetében. Lehetőség van opcionálisan egy második, 12” érintőképernyős, a tetőbe betolható terminál elhelyezésére, amelynek segítségével például az ISOBUS-os munkagépek funkciói is megjeleníthetők. Párhuzamosan, mindkét terminálon azonos tartalommal tekinthetők meg az információk, plusz funkciót nem tartalmaz.

Forrás: Fendt

 

VARGA VILMOS
NY. EGYETEMI DOCENS