fbpx

150 évnyi siker a Pöttingernél

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 15.

2021 óriási évforduló a Pöttingernek, az osztrák családi tulajdonú mezőgazdasági technológiai cégnek. 150 éves sikertörténetük megünneplésének mottója: „Becsüld a múltat – légy a jövő”. Ami egy kis grieskircheni (Ausztria) műhelyként indult, nemzetközi szinten sikeres mezőgazdaságigép-gyártóvá fejlődött.

 

1871-BEN AZ ÓRÁK SIKERRE VOLTAK ÍTÉLVE

Minden egy fesztiválon kezdődött: Franz Pöttinger, a tehetséges órásmester már a 19. században rendkívül innovatív és jövőbe tekintő volt. Az ő szemszögéből egy óramű precizitását alkalmazni lehetett olyan gépekre, amelyek megkönnyítik a földművesek nehéz munkáját. Ez azt jelentette, hogy eljött a takarmányaprító-gép ideje. Ezért pedig 1871-ben kitüntették a Linzi Fesztivál Ezüstérmével. Ez 150 éve történt, pontosan a cég alapításának évében. A Pöttinger azóta is a mezőgazdasági technológia szolgálatában áll.

 

lovas rendképző
Az 1 lóerővel hajtott rendképző

 

A cég a takarmányaprító-gép mellett gyümölcsdarálókat és -préseket, silózó-, aprító-, betakarító-, ágfaaprító-, illetve burgonyabetakarító-gépeket is gyártott. Az 1950-es években a legnagyobb számban értékesített gépek között széna-, szalma-, fű- és mángoldrakodók voltak. Néhány évvel később a rendsodró forradalmasította a hegyvidéki gazdálkodást. Ez készítette elő az utat a „Zöld termékkínálathoz”. A folyamatos fejlesztés után, a szénarakodó lett hamarosan a rendfelszedőkocsi hírnöke. Ebben a szegmensben azóta is a Pöttinger világpiaci vezető. A németországi Bayor Ekeüzem (Bavarian Plough Factory) 1975-ös felvásárlása megnyitotta az utat a gyepspecialistának a talajművelési piacra lépéshez. A termékkínálat ekkor bővült a boronákkal, a szántóföldi kultivátorokkal és ekékkel. A harmadik fő kompetenciaterület a vetőgépcsalád volt. A cég 2001-ben lépett be sikeresen erre a piacra a németországi bernburgi Rabe-üzem felvásárlásával.

 

jumbo
A JUMBO 7220 COMBILINE, a rendfelszedőkocsi-kínálat zászlóshajója

 

PÖTTINGER-ZÁSZLÓKAT VONNAK FEL VILÁGSZERTE

Az első ausztriai és szomszédos országokban rendezett kereskedelmi vásárokon kiállított árukat követően 1999-ben indult meg a nemzetközi siker az első értékesítői leányvállalat megalapításával Franciaországban. További 14 leányvállalat következett Európában, az USA-ban és Ázsiában, a legfrissebb mérföldkő a lengyelországi leányvállalat 2020-as megnyitása volt.

 

BECSÜLD A MÚLTAT – LÉGY A JÖVŐ!

A Pöttinger mindig is erős kötődést érzett a földművesekhez. Különösen a mostani események jelzik, mennyire fontos, hogy mindenkinek elegendő minőségi étel jusson. „A Pöttingernél ügyfeleink sikeréért dolgozunk több mint 150 éve. A Pöttinger családi tulajdonú cégként nagy felelősséget vállal a jövő generációiért és a környezetért. A mi felelősségünk, hogy a jövőben is fejlesszük a mezőgazdasági technológiát, és ösztönözzük a gazdálkodás valamennyi dimenzióját” – így vázolja fel Gregor Dietachmayr, a vezetőségi csapat szóvivője, a cég jövőre vonatkozó stratégiáját.

 

Forrás és képek: Pöttinger