fbpx

Olasz mezőgéppiac: csökkenés az év első három hónapjában

Írta: Fodor Mihály - 2024 május 03.

A FederUnacoma statisztikái alapján az év első negyedévében a mezőgazdasági gépek valamennyi típusa esetében jelentősen visszaestek az eladások.  A traktorok és a kombájnok esetében 25, illetve 56,7%-os csökkenés történt, homlokrakodós traktorok forgalma pedig 18,4%-kal esett vissza. A mutatók szintén negatív előjelűek mind a pótkocsik (-6,1%), mind pedig a teleszkópos rakodógépek (-37,2%) esetében. A szövetség meglátása szerint a visszaesés okozója a gazdasági és geopolitikai tényezők miatti keresletcsökkenés, emellett a mezőgazdaság digitalizálásának befejezéséhez többéves állami ösztönző tervre lenne szükség.

vetőgép

A tavalyi év azonos időszakához képest a traktoroknál az eladott darabszám 3.812 (ez 2023-ban még 5.083 volt), a kombájnok esetében pedig 26 volt 2024-ben (szemben a 2024-ben regisztrált 60 darabbal). Ami a többi géptípust illeti, a homlokrakodós traktoroknál 129 talált vevőre, ez 158 darab volt 2023-ban, míg a mezőgazdasági pótkocsik esetében a negyedév során összesen 1800 járművet vettek nyilvántartásba – ez 2023-ban 1 920 darab volt. A teleszkópos rakodógépek esetében – ez egy olyan gépkategória, amely az elmúlt években erőteljes növekedést tapasztalt – a csökkenés még jelentősebb volt: a január és március közötti időszakban az eladott egységek száma 236 darabon állt meg, azaz 140 darabbal kevesebb volt, mint a 2023-ban (376 darab).

A mezőgazdasági technológiák iránti potenciálisan továbbra is magas kereslet mellett – amit a használt járművek forgalmának növekedése is bizonyít (2023-ban +8,1% volt a növekedés a 2022-es évhez képest) – a stagnáló mezőgazdasági jövedelmek és az emelkedő termelési költségek, valamint a geopolitikai kilátásokkal kapcsolatos folyamatos bizonytalanságok végeredményben visszavetették a mezőgazdasági technológiákba történő beruházásokat.

Az elmúlt hónapokban a piaci trendeket befolyásoló tényezők között jelentős szerepet játszott az Európai Központi Bank által követett restriktív monetáris politika is. Az emelkedő kamatlábak növekvő listaárakkal párosulnak, ami megnehezíti a gazdaságok és a vállalkozók számára az új gépek beszerzését. A jelenlegi gazdasági helyzetben az állami ösztönző intézkedések, különösen a több évre szóló projektek minden eddiginél fontosabbak az új generációs gépek beszerzésének újraindításához, ezzel együtt a nemzeti agrárgazdaság digitalizálásának és modernizálásának folyamatához – hangsúlyozza a FederUnacoma.