fbpx

Műholdas flottakezelés a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 09.

A mezőgazdasági kampánymunkák szervezése mindig komoly kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Különösen igaz ez az olyan években, mint az idei, amikor a változékony időjárás és a sok csapadék miatt még fontosabb volt a gépi munkák megfelelő szervezése.

Jó példa erre az őszi betakarítási munkák ideje. A betakarítógépek és a szállítójárművek kapacitásának összehangolása, az optimális vonulási és szállítási útvonalak kiválasztása jelentősen befolyásolja a betakarítás menetét, időigényét. Számos gazdaságban vízállások miatt nem lehetett rámenni a táblákra, vagy csak azok egy részét lehetett betakarítani. Az ilyen helyzetekben nehéz eldönteni, hogy mikor mely táblákat, táblarészeket milyen sorrendben takarítsuk be, és hogyan ütemezzük az utána következő talajmunkákat, tápanyag-visszapótlást. Egy rosszul meghozott döntés számos további munkamenet csúszását okozhatja. Mindez mérhető költségvonzattal is jár.

A flottamozgás optimalizálásához rengeteg időre, munkára, a terület, a gépek és gépkezelők ismeretére és folyamatos kontrollra van szükség. Ez a hagyományos módon sok futott kilométert és elhasznált üzemanyagot, folyamatos telefonálást és jelentős időt igényel. Pont akkor, amikor az idő számít igazán.

Az IKR-i-cell műholdas flottakövető rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó az irodában ülve néhány gombnyomással képet kaphasson a gépek pillanatnyi helyzetéről, a munka állásáról. A gépekre felszerelt fedélzeti egység folyamatos figyeli a gép helyzetét, a beépített GPS-vevő segítségével. A rögzített adatokat GPRS-hálózaton keresztül a központi szerverre küldi. A felhasználó az interneten keresztül, a számára kialakított profil segítségével fér hozzá az i-fleet flottakövető felülethez. Az internetes hozzáférés lehetővé teszi, hogy bárhonnan, bármilyen gépről, speciális szoftver telepítése nélkül végezhessünk lekérdezéseket — természetesen a felhasználó azonosításaután.

A rendszert az i-Cell Kft. az IKR Zrt.-vel közösen alakította ki. Az i-Cell Kft. 1998 óta meghatározó piaci szereplője a hazai telematikai piacnak, ahol a logisztikai célú rendszerek fejlesztésén túl, a közösségi közlekedésben és az utóbbi években a mezőgazdasági szektorban is jelentős eredményeket ért el. A vállalat partnerei között találjuk a Coca Cola Hungary-t, a Hödlmayr International-t és számos sikeres hazai vállalkozást, közüzemi szolgáltatót. Az IKR Zrt. több mint 35 éves tapasztalattal bír a mezőgazdasági termelés terén, és rengeteg partnerrel rendelkezik. Az ő tapasztalataiknak köszönhetően vált az IKR-i-Cell rendszere olyan flottakövető rendszerré, amely képes maradéktalanul figyelembe venni a mezőgazdaság sajátosságait.

Az i-fleet szoftveres felületen vagy a Google Earth alkalmazásban a táblahatárok manuálisan felvehetőek, vagy meglévő GPS-es mérésből átvihetőek. Innentől kezdve az egyes táblák nyilvántartása, illetve azokra vonatkozó lekérdezések biztosítottak. A területeken túl a gépkezelők, illetve az erőgépek és munkagépek is felvihetőek a nyilvántartásba, azokból gépkapcsolások alakíthatóak ki.

Lehetőség van a gépkezelők egyedi, automatikus azonosítására is egy-egy kódolt azonosító kulcs segítségével. Az opcionális munkaművelet-választó kapcsoló alkalmazásával az elvégzett munkaművelet is automatikusan rögzítésre kerül.

A lekérdezések során az adatok visszamenőleg is előhívhatóak, elemezhetőek, és mind grafikon, mind táblázat formájában megjeleníthetőek. Így pl. adott gép vagy gépek által bejárt útvonal, az érintett táblák, a végzett munkaműveletek, stb. is megjeleníthető, illetve listázható.

A pozíció figyelése mellett lehetőség van egyéb paraméterek mérésére és térképezésére is. Ezek közül talán a legfontosabb az üzemanyag-felhasználás figyelése. A rendszer nagy előnye, hogy képes az erőgépek saját üzemanyagszint-mérő szenzorjához kapcsolódni. Amennyiben az erőgép saját szintmérője kellő pontosságú, ez a megoldás igen költséghatékony fogyasztásmérést tesz lehetővé. Ha arra van szükség, kapacitív üzemanyagszint-mérővel egészíthető ki a rendszer. Az üzemanyagszint megjeleníthető grafikon vagy táblázat formájában, de tankolási napló is készíthető. Ezek alapján pontosan nyomon követhető az üzemanyagszint változása, az időre, területegységre vagy megtett útra vetített üzemanyag-felhasználás. A rendszer képes riasztást küldeni, ha valamely erőgép üzemanyagszintje az általunk beállított küszöbértéket meghaladó mértékben hirtelencsökken.

Hasonló riasztás kérhető akkor is, ha erőgép elhagyja a kijelölt táblát, ha túllépi a megadott sebességkorlátot (pl. vetésnél, betakarításnál, ha sok az állásidő, stb. Ezen funkció segítségével akkor is kézben tartható a géppark, ha csak 1-2 percet tudunk rászánni a fottakövetésre.

Hosszabb távú elemzésekkel egyes gépek teljesítménye, üzemanyag-felhasználása összehasonlítható, és mindez táblára, munkaműveletre, illetve gépkezelőre vetítve is elemezhető. Az IKR-i-cell rendszer használatával jelentős megtakarítás érhető el, optimalizálható a munkaszervezés, csökkenthetőek a holtidők. A sok megállást okozó, problémás erő- vagy munkagépek kiszűrhetőek, akárcsak az alulteljesítő gépkezelők Az üzemanyagszint folyamatos kontrolljával kizárhatóak az esetleges üzemanyaglopások. Nem utolsósorban jelentősen csökkenthető a növénytermesztő gépkocsi futása és annak időigénye. A digitálisan rögzített adatok alapját képezhetik a gazdálkodási naplónak, illetve különböző könyvelési, illetve vállalatirányítási rendszerekbe isátvihetőek.

Dr. Mesterházi Péter Ákos

Ikr Zrt.