fbpx

2011-ben bővülő Kuhn-ekekínálat

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 10.

Ismét egy fontos újdonságot jelentett be a világ egyik legnagyobb munkagépgyártója. A chateaubriant-i székhelyű ekéket előállító gyáregység egy a portfoliójából eddig hiányzó gépet, a sorozatgyártásra érett Multi Leader ekéjét mutatta be egy termékismertető tréning keretében az IKR munkagépes csapatának.

A Kuhn eddig nem rendelkezett a magyarországi körülmények közt is ütőképes és hosszú távon hatékonyan használható segédgerendelyes ekével. Az új Multi Leader féligfüggesztett eke fejlesztése és tesztjei az elmúlt két év eredményeit foglalják össze. Az eszközt az IKR bevonásával fejlesztették, és a hazai talajok által támasztott követelményeknek megfelelően, nehéz igénybevételnek ellenálló munkagépnek alkották meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az okszerűen megválasztott minőségű alapanyagok alkalmazása a kritikus zónákban, illetve a 180×180 mm gerendely-keresztmetszet. Ezek kombinációja megengedi, hogy a gyártó az erőgépek célcsoportjából a felső teljesítménykategóriát is bátran megcélozhatja.

Az eke 6-, 7- és 8-fejes kivitelben lesz elérhető, és a bővítmények a gerendely első szekciójából szabadon kiszerelhetők. A Kuhn eddigi eljárásával ellentétben egy hatvasú modell is könnyedén nyolcvasúvá lesz alakítható. A gerendely-kialakítás érdekessége, hogy a kerékzónában egy “S” alakú szakasz biztosítja, hogy a hatalmas méretű támkerék a lehető legközelebb essen a vontatás középvonalához. A támkerék egy robusztus munkahenger segítségével látja el a szállítás közbeni csillapítást és a munka közbeni gyors és egyszerű munkamélység-beállítást. A munkahenger szárára egyszerűen felhelyezhető klipszek segítségével pillanatok alatt állítható be a kívánt munkamélység. A nagyméretű gerendely átfordítását a fordítóműben két darab teleszkópos munkahenger végzi.

A túlterheléssel szembeni védelemről a már jól bevált megoldások gondoskodnak. A kedvezőbb árfekvésű szakítócsavaros megoldás egyedülálló előnye, hogy jelentős használat után is alaktartó alkatrészeknek köszönheti állandó reakcióhatárát. Ez a kialakítás megannyi Kuhn ekében kiválóan vizsgázott, és sokak által keresett kőbiztosítási megoldás. A másik az NSH (Non Stop Hydraulic) állandó hidroakkumulátoros biztosítás. Előnye, hogy ez munka közben egyszerűen, a traktor fülkéjéből igazítható a pillanatnyi talajkörülményekhez. Reakciója után pedig nem kell kiszállni a fülkéből; elegendő az eszköz kiemelése, és a munka már folytatódhat is tovább. A Multi Leader a magyarországi termelők számára 2011-től lesz elérhető, kizárólag az IKR Zrt.munkagépkínálatában.

További újdonságot is bemutattak a talajforgatás terén a meglévő eszközökhöz — most a kormánylemezek tekintetében bővült tovább a kínálat: a hazánkban jól ismert LP csavart, hosszanti kialakítású kormánylemez réselt kivitele lesz elérhető a Multi Master típusokon. Az LP lemez a kiváló leforgatási tulajdonságait a réselt lemezek előnyös jellemzőivel ötvözi.

Az eddigi kormánylemezek 30 cm-es munkamélység alkalmazását tették lehetővé. Egy új, C7 névre keresztelt teli kormánylemez kerül most forgalomba, amellyel 35 cm-es mélységig dolgozhatnak a Master család 150×150 és 180×180 mm-es változatai.

A Kuhn ekéinek széles kínálatával; azok sokféle kiegészítőinek opciós lehetőségével kapcsolatban keresse az IKR Zrt. gépértékesítő hálózatát!

Kató Gergely

IKR Zrt.