fbpx

LEMKEN permetezőgépek – Mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt!

Írta: Szerkesztőség - 2012 november 29.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a LEMKEN cég, igazodva az egyes földrajzi adottságokhoz, termelési feltételekhez és hagyományokhoz, minden gazdálkodó számára biztosít olyan vontatott permetezőgépeket, amelyek a tartályméretük, kerettechnikájuk és széles kiegészítőfelszerelés-választékuk segítségével lehetővé teszik a leghatékonyabb növényvédelmi munkák elvégzését.

EuroTrain – kis súlyú alumínium keret, széles opciós felszereltség, PE tartály
Primus – egyszerű kialakítás, robosztus felépítés, tökéletes pontosság
Albatros – üvegszál-erősítésű tartály, profi vezérléstechnika, maximális nyomkövetés.

Albatros

A LEMKEN által Meppenben gyártott két sorozat felépítésében alapvetően eltér egymástól, hiszen a speciális növényállományok vagy a nagy földterületek szükségessé teszik egy olyan sorozat létét, amelynek tartály választéka, kormányzástechnikája, keret- és nyomtávválasztéka lehetővé teszi a gép változatos felépítését. Ez azonban eddig is megvolt; mi változott tehát?
A LEMKEN, szakítva a korábbi hagyományokkal, nemcsak a gép technikai tökéletesítésével foglalkozott, hanem egy a mai kor elvárásainak megfelelő dizájnnal rendelkező gépet alakított ki az Albatrosból.

Tartály
Az üvegszál-erősítésű tartály megmaradt, a sarkok további gömbölyítése és az indirekt töltöttségkijelző azonban még egyszerűbbé teszi a tartály tisztítását, tovább csökkenti a maradék mennyiségét és biztosabb leolvasást eredményez. A tartály külső bevonata – a belső felülethez hasonlóan – tükörsimára változott, ami egyszerűbb tisztán tartást és szebb megjelenést eredményez. A korábbi fehér színvilágot pedig felváltotta a LEMKEN-kék szín.

Felépítés

A gép kialakításakor felhasznált anyagok alkalmazásakor gondoltak azon gazdálkodókra, akik a növényvédelem mellett jelentős feladatott szánnak permetezőgépüknek a tápanyag-utánpótlás terén is. Ennek megfelelően minden fix vezeték – az egyes szelepekhez hasonlóan – saválló acélból készült. Ezt kiegészítve a gép festése is három rétegben történik, a maximális védelem érdekében.

Kezelőszervek

A LEMKEN gépek és berendezések alapvető ismérve, hogy az egyes beállítások jól hozzáférhető helyen és mindenki számára egyértelműen változtathatók. Mindez az Albatros családra is jellemző, hiszen minden egyes funkció a gép menetirány szerinti bal oldalán, közvetlenül a vegyszerbekeverő egység és a fellépőlépcső között található meg, így egy pillantással leellenőrizhető, hogy az adott feladatnak megfelelően állítottuk-e be gépünket. Míg korábban feliratok tudatták velünk az egyes funkciókat, úgy ma már a jól érthető szimbólumok biztosítják ezt, és jelentik az egész világon ugyanazt a funkciót.

Vonószerkezet

A gép „élete” során akár több gazdánál is szolgálhat vagy ugyanazon gazdaságon belül akár több erőgéppel is üzemeltethetik. Éppen ezért, hogy a megfelelő összekapcsolást biztosítani tudjuk, a LEMKEN konstruktőrei lehetővé teszik a vonószerkezet végelemének gyors és egyszerű cseréjét, míg a szivattyú köré épített vonórúd a felcsukott támasztólábbal mintegy bölcsőszerűen védi azt.

Kormányzás

A speciális vonórúd-bekötés és a dupla vonórúd – a vonórúd illesztési pontja a tartály alatt található – lehetővé teszi, hogy a vonórúdkormányzás még dombos körülmények között is biztonságosan használható legyen, mivel a tartály maximálisan kifordított vonórúd mellett is támaszkodik középen. A kormányzás felszerelésére nemcsak a megrendeléskor van lehetőségünk, hanem akár a megváltozott termelési körülmények miatt azt később is megtehetjük.

Kerettechnika

A keskeny keretkialakítás Z-profilú erősítő rudazata lehetővé teszi, hogy a csővezetékeket a maximális védelem érdekében a keret szélességén belül vezessük el, így összecsukott állapotban sem kell a tartály kialakításával foglalkozni, hiszen biztosított a 2,5 méteren belüli szállítási szélesség. A szórókeret tömege, illetve a mechanikus lengéscsillapítás minden felszín esetén biztosítja az egyenlő távolságot a növényállománytól.

A keret munkaszélessége a 15 métertől a 39 méterig, a vevő igényeknek megfelelően választható.

  

  

Vezérlőegység

Az ISOBUS-technológia elterjedése egyre nagyobb körben tapasztalható, így a LEMKEN közreműködésével fejlesztett CCI-200 terminál biztosítja a megfelelő mennyiség kijuttatását, még szélsőséges körülmények között is. Az adatok egyszerű leolvasása, a gép programozása mellett ez a vezérlőegység lehetővé teszi, hogy más – vezérlőegységgel kezelt – gépeket is ugyanezen terminállal kezelhessünk.

Kiegészítő felszerelések

Legyen szó akár légzsákról, akár légrásegítéses rendszerről, akár különböző feltöltési lehetőségekről, akár ultrahangos keretszabályozásról – a széles választékban mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb opciókat.

Szajkó Norbert
Lemken Hungária Kft.