fbpx

LEMKEN – ahol az ekék fejlesztése sem marad el

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 18.

A mai növénytermesztés talajművelési technológiájában a vízmegőrzés és a költségtakarékosság talán a két legfontosabb tényező, ezért a munkaeszközgyártó cégeknél a grubberre és a rövidtárcsákra alapozott talajművelés gépeinek fejlesztése került előtérbe.A LEMKEN – amely céget a kilencvenes évek közepéig „csak” ekegyárnak neveztek – az „új technológia” gépei mellett nagy hangsúlyt fektet a váltvaforgató ekék, illetve az ekefelszerelések fejlesztésére is. A teljesség igénye nélkül nézzük meg, melyek voltak ezek: OptiQuick beállításirendszer; Tansanit hibrid eke; DuraMaxx ekefejcsalád és a legújabb, a JUWEL ekecsalád. Szükség volt ennek a sorozatnak a kifejlesztésére?Nos, ennek a kérdésnek a megválaszolásához tekintsük át a fejlesztés lényegét!

Az ekék éke: a LEMKEN bemutatja a függesztett ekék új generációjátJuwel a neve a függesztett ekék új generációjának, amelyet a LEMKEN, a professzionális növénytermesztés szakértője a 2009-es Agritechnika kiállításra bemutatott. Nagyobb biztonság használat közben és kényelmesebb kezelés, valamint a kiváló minőségű munka jellemzi az új ekét, amelyet a LEMKEN a sikeres Opal sorozata utódaként kifejlesztett.A fordítómű komplett elektrohidraulikus vezérlésének köszönhetően az eke dőlése közvetlenül a traktorról állítható és rögzíthető. Az eke súlyától és a hárompont terhelésétől független szögérzékelő főként lejtőn teszi rendkívül biztonságossá az átfordítást. Ehhez az eke forgatásánál a támkerék és a talaj közti jóval nagyobb szabad terület is hozzájárul. Ez az előny főként a kisebb kiemelési magassággal rendelkező traktoroknál, valamint a nehéz, öt- és hatfejes ekéknél hasznos.Az új LEMKEN Juwel előhántójának is új a konstrukciója: a módosított forma a szár megváltoztatott helyzetével együtt szélsőséges viszonyok esetén is eltömődésmentes szántást biztosít. Az előhántó munkamélysége és dőlésszöge szerszám nélkül és egyszerűen állítható.Minden LEMKEN Juwel eke az új „DuraMaxx” ekefej-generációval is felszerelhető, a kormánylemezekés kormánylemez pálcák furatok nélkül készülnek. Ennek köszönhetően rendkívüli kopásállóságú szerszámacélokat tudnak a gyártás során alkalmazni, amelyek maximális keménységet és ennek következtében hosszú használati időt garantálnak.

Ezen kívül a kormánylemezeket és kormánylemez pálcákat a DuraMaxx ekefejeknél kompletten kopóanyagként használják fel, és az alaptestre egyszerűen felszerelve ezek jóval gyorsabban cserélhetők. Most először minden egyes kormánylemez pálca műanyagból is szállítható, annak érdekében, hogy a különösen ragadós talajon végzett munka feltételeinek jobban megfeleljen, és kedvezőbb költséggel lehessen szántani. A „Hydromatic” automatikus ekefejbiztosítás is nagyobb biztonságot jelent: a karbantartást nem igénylő csapágyazási pontnak köszönhetően a kitérő eketestek szélsőséges körülmények között is pontosan visszaállnak munkavégzési helyzetbe. A felfelé akár 38 cm-es és oldalirányban akár 20 cm-es kitérési út még mélyszántásnál is elegendő a folyamatos, zavartalan munkához. Ebben segítenek a nagy kioldóerők is, amelyek a traktor vezetőüléséből kényelmesen igazíthatók a változó talajviszonyokhoz.

A Juwel ekéken új fejlesztés az integrált csillapítással rendelkező hidraulikus támkerék. Így a munkamélység nagy súlyú ekénél és kötött talajon is egyszerűen csak egy kettős működésű hidraulika munkahengerrel változtatható.A LEMKEN ekéit könnyű konstrukció és precíz megmunkálás jellemzi.

Így az új függesztett eke csavarozott gerendelykonstrukciójának köszönhetően rendkívül stabil és hoszszú életű. „OF-változatban” a Juwel barázdában és tarlón történő szántásra is alkalmas. Annak érdekében, hogy a körülményekhez igazodva és optimális költséggel lehessen dolgozni, emellett egy központi, hidraulikus munkamélység-állítást is kínálnak. A LEMKEN bevált „Optiquick” állítóközpontja segítségével az első ekefej fogásszélessége és az optimális vonópont egymástól függetlenül, egyszerűen és gyorsan beállítható, ugyanis a vonóerőigény és ezzel az üzemanyagfogyasztás és a kopás is csak így csökkenthető minimális szintűre.

A „kitüntetett” DuraMaxx ekefejcsaládA DuraMaxx ekefejjel a Lemken egy olyan újszerű ekefej-koncepciót dolgozott ki, amellyel akár 50%-kal nagyobb élettartam érhető el. Az új rögzítéstechnikának köszönhetően az ekék szempontjából különösen fontos kopásköltség hasonló mértékben csökkenthető, mint az átszerelési idő.Ezt a LEMKEN-innovációt a Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG-Német Mezőgazdasági Társaság) ezüstéremmel tüntette ki. Emellett a DuraMaxx ekefejnek a németországi, holland és belga bérvállalkozók lapja az „Innovation of the year for contractors 2008” kitüntetést adományozta.

Azzal, hogy az egyes eketestelemek most először „épen”, vagyis furatok nélkül készülnek, jóval keményebb acél használható. Emellett a kormánylemez már nem az eke statikus szerkezetének része, úgyhogy a kopó alkatrészek teljes egészében elhasználhatók. Ennek a rögzítéstechnikának a használata a jövőben más talajművelő eszközöknél – mint például a grubberek – is elképzelhető.Szajkó Norbert[m3 id="megjelent-gm" ev="2009" ho="10" honev="októberi"]>