fbpx

Azt hittük, nem lehet durvább, hát lehet

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 01.

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin átlagára, 6 Ft-tal fizetünk többet literéért, de a gázolaj sem marad ki, igaz, ott csak 2 Ft-tal emelkedik az ár. Ez alapján a 95-ös benzin átlagára 419 Ft/liter, a gázolajé 429 Ft/liter körül lesz a hazai kutakon – megállapíthatjuk, lehet durvább, mint gondoltuk korábban.

Érdemes odafigyelni, hogy hol tankolunk, mert jelenleg is meghaladja a 100 Ft-ot a legalacsonyabb és a legmagasabb árral dolgozó kutak közti különbség.

 

Hazai kutak eltérő árakkal
Most már csak elvétve találunk olyan kutat, ahol 400 alatt mérik a benzin literét, ez sem az (fotó: Barna Ferenc)

 

A 95-ös benzin jelenleg az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 348,9 Ft/liter;
  • maximum ár – 468,9 Ft/liter.

A gázolaj az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 353,9 Ft/liter;
  • maximum ár – 475,9 Ft/liter.

 

A tavasz nem kedvezett az üzemanyagáraknak, vagyis a gépjárműveket hajtóknak. Egyre kevesebb olyan kutat találhatunk, ahol 400 Ft alatt maradnak az árak. Januártól summázva az árváltozást: a benzin esetében nagyon közelítjük az 50 Ft-os emelkedést, a gázolaj literenkénti pozitív árváltozása is kitartóan halad a 40 Ft felé.

 

Suhannak a benzin és gázolajárak felfelé
Gyorsan suhannak az üzemanyagárak felfelé (fotó: Barna Ferenc)

 

Kezdődnek a tavaszi munkák a mezőgazdaságban, az agrártermelők is meg fogják érezni a jelentős áremelkedést. Egyre jobban szempont lesz egy-egy pályázati gépbeszerzésnél az üzemanyag fogyasztás, az alacsony üzemeltetési költség.

 

Forrás: holtankoljak.hu

Összeállította: Barna Ferenc