fbpx

Akár 40 cm mélyen is dolgozik (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 december 18.

Különböző talajművelők, nehéz körülmények között, (száraz, poros, kukoricatarlón) végzett munkáját nézhették meg az érdeklődők 33. Bábolnai Gazdanapokon. A 15 gépkapcsolatot bemutató sorozatunkban, most a Väderstad Opus 400 nehézkultivátorát ismertetjük részletesen írásunkban, és nézhetik meg videónkban.

 

 

Az Opus szántóföldi kultivátor az ismert TopDown alapjaira épül. A két gép közötti különbséget a tárcsasor hiánya jelenti mindössze. Az Opus képes 5-40 cm közötti munkamélység tartományban dolgozni. A három sorban és 27 cm osztásban lévő kapák hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők, így a beállított művelési mélység még igen kötött talajtípusok esetében is tartható.

 

Väderstad Opus

 

A kapák mögötti sorban dolgozó rögrendező, egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állíthatók. Tömörítő, egyengető egységként szimpla vagy dupla acélhengert (SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. STS-hengertípust (Double SoilRunner) választhatunk. A lezáró henger nyomása változtatható, sőt szükség esetén a henger akár le is szerelhető.

 

Väderstad Opus

 

A művelő kések hegyből és szárból állnak. Az ún. MixIn késszár sajátossága, hogy a szármaradványt előrefelé dobva keveri be, így a keverőhatás kétszeres. Az Opus kultivátorok 4-7 méter munkaszélességben rendelhetők. A munkagép méterenkénti súlya 1160 és 1390 kg között változik. Opus kultivátorok műtrágya kijuttató egységgel, valamint aprómagvú növények vetésére szolgáló BioDrill 360 opcionális tartozékkal is felszerelhetőek.

 

Väderstad Opus