Bezárás

Kombájnok felkészítése a szezonra

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 02.

Magyarországon a kalászos gabona betakarítás az őszi árpa és a korai fajtájú őszi búza aratásával Péter-Pál -kor kezdődik, amely időszak még talán távolinak tűnik, azonban az arató-cséplőgépek az aratási időszakra történő felkészítése sok munkával jár. Ezt a munkát mindig alapos tisztítással kezdjük, amennyiben ez az előző szezon végén nem történt meg. Az általános ellenőrzés után kezdjük meg a részegységenkénti ellenőrzést a kezelési utasításnak megfelelően.
A ferdefelhordó leszerelése után ellenőrizhető a láncok feszessége és állapota. Az erősen elhasználódott, kinyúlt láncokat és a terménytovábbító léceket szükség szerint cseréljük ki. Vizsgáljuk meg az alsó és felső tengely csapágyazását is.

A dobkosár kiszerelése után vizsgáljuk meg a dobot esetleges kopások és deformációk után kutatva. Szereljük le a dobtakaró lemezeket. A dob többszöri megforgatásával ellenőrizhető a dobcsapágyak szorulása és a dob statikus kiegyensúlyozottsága is. Amennyiben a géptípus kialakítása lehetővé teszi, vegyük ki a rázóasztalt is, és alaposan tisztítsuk meg. Ellenőrizzük a gumitömítéseket a rázóasztal szélein és rostaszekrénynél, szükség esetén cseréljük azokat.

Szereljük ki a rostákat, és ellenőrizzük a rostakeret és a lamellák állapotát. Vizsgáljuk meg a rostaszekrény felfüggesztését és a mozgató mechanizmust is. A kinyúlt, deformálódott szilent blokkokat cseréljük. Alaposan takarítsuk ki a szalmarázó ládákat is. Ezzel megelőzhető a szalma torlódása, és a ládák bedugulása. Ellenőrizzük a ládákat, nincs-e repedés rajtuk, illetve ügyeljünk arra, hogy ne érjenek össze a ládák. Vizsgáljuk meg a szalmarázóládák, tengelyek csapágyazását. A lógó, morgó csapágyak azonnali cserére szorulnak.

A meghajtó ékszíjak megfelelő állapota elengedhetetlen a hibamentes aratáshoz. A téli pihenő idejére visszalazított szíjak állapotát feltétlen ellenőrizni kell. A repedt, kopott ékszíjak már nem sokáig látnák el feladatukat, ezért célszerűbb szezon előtt cserélni őket. A fellazított variátorszíjaknál ellenőrizzük a variátortárcsák megfelelő illeszkedését (billegését), továbbá magasabb üzemóra esetén a tárcsa felületének egyenletességét. Állítsuk be a megfelelő feszességet! ​A túl feszes szíj feleslegesen terheli a csapágyazást és nyújtja szíjat.
A meghajtó láncokat szintén szemrevételezzük. A kinyúlt lánc megnöveli a lánckerekek kopását, tehát gazdaságosabb cserélni, mint a végsőkig használni. A megfelelő feszesség beállítása itt fontos. A szezon folyamán se feledkezzünk meg a lánc kenéséről.

A gyártó előírásainak megfelelően ellenőrizzük a motor, a hidrosztatikus hajtómű és a hidraulika rendszer olajszintjeit, és a szervizelőírásoknak megfelelően cseréljük le az olajat. Kizárólag a szervizellátó által javasolt, jó minőségű kenőanyagot használjunk a későbbi problémák elkerülése érdekében. Fontos még a gumiabroncsok felülvizsgálata is, és az előírt belső levegőnyomás beállítása.

Ellenőrizzük a magtartályt és szállító elevátorokat, valamint csigákat. A réseket szüntessük meg, ezzel jelentős szemveszteséget előzhetünk meg. Mindenképpen indokolt a vezetőfülke rendbetétele is, gondoskodni kell többek között a vezérlőkarok és a visszajelző műszerek működőképességéről. Próbáljuk ki a gép valamennyi elektromos funkcióját.

A téli pihenő alatt a rágcsálók jelentős károkat okozhatnak az elektromos rendszerben. Indítsuk el a légkondicionáló berendezést, hogy az esetleges hiba ne a betakarítás napján okozzon meglepetést, hiba esetén szakszervizünk segítségét érdemes igénybe venni, legyen az elektromos, klíma vagy beüzemelési, beállítási probléma. Tisztítsuk ki és fertőtlenítsük a klímát, mivel a szennyezett rendszer súlyos légúti betegségek okozója lehet.

Ne feledkezzünk meg a gabona- és a repceadapterről sem. Vizsgáljuk meg a kaszapengéket, kaszaujjakat. Törött, deformálódott kaszával „borostás” tarlót fogunk hagyni magunk után. Ellenőrizzük a kaszahajtóműben az olajat, szükség esetén cseréljük. Vizsgáljuk meg a csúszótalpak kopását és könnyű mozgását. A hibákat szüntessük meg.

A kezelési utasítás részletesen foglakozik az egyes termények betakarításához szükséges beállításokkal, amely szerint pontról-pontra haladva végezzük a szükséges átszereléseket.

Az átszerelés elvégzése után ne feledkezzünk meg a kalibrálásokról sem, amelyben szervizes kollégáink segítségét is kérheti. A megfelelően felkészített kombájnnal gond nélkül és jó minőségben végezhetjük az aratást, de bármely felmerülő probléma esetén az IKR szervizcsapata rendelkezésre áll.

www.ikr.hu