fbpx

Kíméletes rendrakó kaszálógép

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 19.

A keresztirányú összehordó csigákkal végzett rendterelés számos előnnyel jár. Fűkaszáláskor közelebbről megvizsgáltuk a Pöttinger Novacat A10 Cross Flow modellt – az új Novacat 301 alpha motion ED PRO szársértővel felszerelt frontkaszával együtt.

A Cross Flow technológiával a Pöttinger két évvel ezelőtt egy kisebb trendet indított el. Rendrakás szársértő nélkül – ez kíméletes takarmánykezelést, kevesebb súlyt és alacsonyabb energiaigényt jelent. A Novacat 352 CF és a 302 CF modellekkel ráadásul az osztrákok kínálják a programjukban az egyetlen önálló hátsó rendrakó fűkaszát. Így még a kisebb gazdaságok számára is lehetőség van a közvetlen rendrakásra teljes munkaszélességben, akkor is, ha kevés lóerő áll rendelkezésükre.

A harmadik kaszálás idején dolgoztunk az A10 CF kaszával – és egyben az új Novacat 301 alfa motion ED PRO szársértővel felszerelt frontkaszáról is megszerezhettük első benyomásainkat.

A Novacat A10 CF és az új Novacat alphamotion PRO kaszákat harmadik kaszálásban használtuk kismértékű vagy közepes fűhozamot adó területeken

RENDRAKÁS SZÁRSÉRTÉS NÉLKÜL

A Pöttinger a Novacat A10 Cross Flow kaszát a Novacat A10 Collector összehordó szalagos kaszával párhuzamosan kínálja, mert mindkét rendrakó rendszernek megvan a maga jogosultsága, ill. az előnyei. Ilyen módon a Cross Flow szársértő nélkül is dolgozhat – emiatt a kaszálás kíméletesebben történik. Ez különösen előnyös érzékenyebb növények, például lucerna vagy lóhere betakarításakor, elsősorban azonban a zöld rozs kaszálásakor. A szársértők a zöld rozs esetében általában értékes szemeket vernek ki a kalászokból, ami rontja a biogázüzem energiahozamát. A keresztirányú összehordó csigáknak önmagukban is van némi szársértő hatásuk – tapasztalatunk szerint azonban ez jóval a gyártók által gyakran említett 10 százalék alatt van.

Egy másik előnye a „rendképző csigák” rendszere széles zárt teknővel (csigaszekrény) dolgozik. A lekaszált termény rendre rakásakor a rendképző lemezek zártak, és alig lép fel töredezésből adódó veszteség. Ez csökkenti a veszteségeket az összehordó szalagos nyitott rendszerekhez képest. A Pöttinger vesztesége körülbelül 10 g/m2 volt tritikálé kaszálásakor a Cross Flow esetében, míg a Collector esetében körülbelül 80 g/m2. 33 t/h hozam mellett ez 2,5%-ot jelent.

Az összehordó szalagos rendszereknek azonban vannak előnyei is. Például a hidraulikus hajtásnak köszönhetően a szalag körbefutásának sebessége változtatható annak érdekében, hogy reagálni lehessen a különböző betakarítási mennyiségekre vagy az eltérő betakarítási körülményekre. A keresztirányú összehordó csigákat viszont ékszíj vagy szöghajtómű hajtja, ezért a TLT fordulatszámától és a tárcsák fordulatszámától függnek. Ez például kis betakarítási mennyiség esetén, a negyedik vagy ötödik kaszálásnál oda vezethet, hogy a rendek valamivel egyenetlenebbek lesznek, és több halom látható, mint az összehordó szalagos kaszákkal végzett munka esetén. Emellett az összehordó szalagos kaszák természetesen ott előnyösek, ahol erős szársértő hatásra van szükség.

Az is tisztán látható, hogy egy szársértő nélkül dolgozó kasza kevesebb forgási energiát igényel. Körülbelül 20 százalékkal kisebb energiafelhasználásra lehet számítani, az üzemanyagfogyasztás során tapasztalt előny a keresztirányú összehordó csigákkal dolgozó rendszerek javára 10 és 15 százalék közötti. Magas terméshozamok mellett (különösen zöld rozs betakarításakor) magasabb haladási sebesség is lehetséges, mivel nincsen szársértő, ami egyébként a „szűk keresztmetszet”. Végül pedig a kaszaegységek szársértő és rendképző csigák nélkül rövidebb felépítésűek lesznek, a rendképző rendszer pedig egyszerűbb felépítésűvé válik. Ez az árban is észrevehető – elvégre nem kevesebb mint 7703 euró különbség van az árlista szerint a Novacat A10 CF és a Collector változat között.

Technikai adatok

kaszálás: 2 hátsó kaszaegység hidraulikus oldaleltolással és központi felfüggesztéssel; munkaszélesség 8,80–9,56 m; a hátsó kaszák közötti távolság 1,88–2,64 m, kaszánként 8 kaszatárcsa, mindegyik két pengével; pengegyorscserélő sorozat; túlterhelés elleni védelem csúszó tengelykapcsolón keresztül; hidraulikus tehermentesítés terminálon keresztül; hidraulikus ütközésvédelem

rendképzés: 2 rendképző csiga, 500 mm átmérő; 950 min-1 fordulatszám; a kaszagerendelyhez képest kissé szögben elrendezve, állandó menetek; hajtás 3 ékszíj segítségével, rendképző lemezek belső és állítható tisztítólécekkel, hidraulikus működtetés; széles leterítés, rendrakás vagy fele leterítés/fele rendrakás

méretek és tömegek: szállítási szélesség: 2,75 m; szállítási magasság 3,99 m, üzemtömeg: 3310 kg

teljesítményigény: 165 lóerőtől; 1×kétkörös hidraulikacsatlakozás vagy Load Sensing

németországi listaár (nettó): 65 578 eurótól

A Novacat A10 Cross Flow volt az első függesztett keresztirányú összehordó csigákkal rendelkező kasza

Az egyes csigák nem párhuzamosak a kaszagerendellyel, hanem kissé ferdén helyezkednek el – a terményáramlásnak megfelelően belül távolabb és kívül közelebb

A menetek mérete és távolsága kívülről befelé állandó


A csigák kiegyensúlyozására ráhegesztett pótsúlyokat használnak

A belső, állítható tisztítólécek javítják a terményáramlást

Súly szempontjából a szársértő elhagyása a Novacat A10 esetében 470 kg-mal kisebb tömeget eredményez a Cross Flow változatnál. Ez a tény azonban minden bizonnyal nem döntő jelentőségű a vásárlás szempontjából – de a gyakorlatban további előnyt jelent.

A KÜLÖNBSÉG A RÉSZLETEKBEN REJLIK

A Novacat A10 CF a piacon jelenleg kapható rendképző csigával ellátott két pillangókasza-kombináció egyike. Versenytársától, a Krone modelljétől (lásd: A konkurencia áttekintése részt) a Cross Flow néhány pontban különbözik. A csigák nem párhuzamos elrendezésűek a kaszagerendelyekkel, hanem kissé szögben helyezkednek el: a külső részen közelebb vannak a kaszatárcsákhoz, és belül távolabb. Ennek eredményeként a menetek mérete és szélessége állandó, ugyanakkor párhuzamos elhelyezkedés esetén befelé szélesedniük kell. Ezek a tényezők biztosítják a termény megbízható, eltömődésmentes eljuttatását a rendbe. Egy másik különbség: a rendképző csigákat három szíj hajtja meg (950 min-1 előírt fordulatszám) (egy kiegészítő hajtóművön keresztül a külső kaszatárcsán), és nem szöghajtóművön keresztül. Ez súlyt takarít meg – mivel az A10 CF a csaknem 3,5 tonnájával nem kifejezetten könnyű. A szíjak egyébként túlterhelés elleni védelemként is szolgálnak – ha a csigák „eltömődnek”, akkor a szíjak csúsznak. Az utánfeszítés franciakulccsal történik, egy-egy spirálrugón keresztül. A kaszaegységek hajtótengelyeit önmagában egy-egy csúszó tengelykapcsoló biztosítja.

A rendképző lemezek belsejének felső részén állítható tisztítólécek helyezkednek el. Ezek bármilyen munkakörülmények között gondoskodnak arról, hogy a növényáramlás zavartalanul folyjon. Maguk a rendképző lemezek hidraulikusan nyithatók és zárhatók. Így a vezetőülésből (az első Novacat A10 CF sorozatnál még kézzel kellett működtetni a rendképző lemezeket) váltani lehet a széles leterítés, a három különálló rend és a fele leterítés/fele rendrakás között (az egyik oldalon széles leterítés, a másik oldalon rendképzés középen).

A konkurencia áttekintése | pillangókaszák rendképző csigával

Három ékszíj továbbítja az erőt a kiegészítő hajtóműről a csigákra


A rendképző lemezeket 2019 óta hidraulikusan lehet nyitni és zárni. Eddig ezt csak kézzel lehetett megtenni


A fésűs rendképző alapkivitelben be van építve a két terelőlemez között

Ezzel a karral állítható a furatlemezen

Fele/fele: a keresztirányú összehordó szalagokhoz hasonlóan a szárítási folyamat a termény lehelyezésének változtatásával is vezérelhető

Teljes rendterítés: a hidraulikus munkaszélesség-állításnak köszönhetően a rend szélessége is változtatható

A keresztirányú összehordó csigák szársértő hatása alig volt észrevehető

Minden kaszagerendelyen nyolc tárcsa található, a pengegyorscserélő rendszer szériatartozék

A Pöttinger különféle csúszó- és emelőtalpakat készít bóracélból

A központi felfüggesztés biztosítja a jó talajkövetést, a kaszaegységeket külön-külön egy-egy henger stabilizálja kiemeléskor

Az ütközésvédelem hidraulikusan előfeszített. A kaszaegységek tehermentesítése is hidraulikusan történik a vezetőülésből, de szenzorok ellenőrzése alatt állnak

A versenytárstól eltérően a Novacat A10 CF munkaszélessége hidraulikusan változtatható 8,80 és 9,56 m között (egy 3,0 m széles frontkaszával). Ennek akkor is van értelme, ha a csigák fordulatszámán keresztül a rend szélessége nem befolyásolható. Ez lehetővé teszi, hogy a rend szélességét a későbbi betakarításkor használt gépekhez – rakodókocsi, önjáró silózó vagy körbálázó – igazítsuk. A hátsó kaszák távolsága ezért 1,88 és 2,64 m közötti lehet.

A fű növekedésére a kezelő egy fésűs rendképző segítségével is reagálhat, amelyet egy kar segítségével öt fokozatban állíthat egy furatlemezen. Összességében a képzett rend tömörebb, mint a keresztirányú összehordó szalaggal ellátott kaszakombinációk esetében, mivel a csigák a terményt egy kicsit jobban tömörítik. Ezen is múlhat, hogy a Cross Flow által lerakott rendek kissé egyenetlenebbnek tűnnek. A Pöttinger azonban megerősíti, hogy a keresztirányú összehordó szalagok különösen a fű kisebb mértékű növekedése esetén szebb és egyenletesebb rendeket képeznek, mint a keresztirányú összehordó csigák. A Cross Flow esetében általában valamivel több termény található hosszirányban, a Pöttinger ezért a bálázóval vagy rakodókocsival történő betakarításhoz frontkasza használatát javasolja szársértővel.

NÉHÁNY ALAPINFORMÁCIÓ

Végül néhány alapvető információ a Novacat A10 modellről. A CF és a Collector változat alapfelépítése azonos. Mindkettő központi felfüggesztést használ a kaszaegységek rögzítésére a jobb talajkövetés érdekében, különösen nagy munkasebességek esetén. A kaszagerendelyek (mindegyik 8 kaszatárcsával) tehermentesítése hidraulikusan történik a vezetőülésből, ami azt jelenti, hogy a felületi viszonyokra és a haladási sebességre közvetlenül lehet reagálni. Az ütközésvédelem is hidraulikusan működik: akadályokkal való érintkezéskor a kaszaegység nemcsak hátrafelé fordul el, hanem felfelé is mozdul a háromszög lengőkaron és a gömbcsuklón keresztül, az első részen.

Négy különböző terminál közül lehet választani a vezérléshez – akár a nagy érintőképernyős CCI 1200 is rendelkezésre áll. ISOBUS segítségével azonban közvetlenül a traktor terminálján keresztül is végezhető a munka.

AMIT MÉG ÉSZREVETTÜNK:

  • A hajtómű hűtéséhez egy-egy ventilátorkerék van felszerelve mindkét oldalon a csúszó tengelykapcsoló és a sebességváltó között.
  • A szállításkor használt mechanikus zár hidraulikusan nyitható a vezetőülésből.
  • A pengék gyorscserélő rendszere az alapfelszereltséghez tartozik, a tartalék pengék számára található egy doboz a tartókeret hátoldalán.

Összegzés

A Novacat A10 Cross Flow a használat során sok átgondolt részlettel meggyőzött bennünket. Ilyenek például a ferdén elhelyezett csigák vagy a hidraulikusan állítható munka- és rendszélesség. A Collector kaszakombinációval ellentétben a teljesítményigény és a takarmányveszteségek csökkennek, és a szársértő hiánya miatt kíméletesebb terménykezelés mellett nagyobb áteresztőképesség érhető el. A rendképző lemezek hidraulikusan működtethetők a vezetőülésből. A rakodókocsikkal vagy körbálázókkal történő későbbi betakarításhoz érdemes szársértővel ellátott frontkaszát használni.

sok átgondolt részlet

hidraulikusan állítható munkaszélesség

állítható fésűs rendképző•+ standard pengegyorscserélő rendszer

4 kezelőterminál közül lehet választani

viszonylag nehéz


A ventilátor kerekei a csúszó tengelykapcsoló és a sebességváltó között helyezkednek el

Az elektronika és a szelepblokkok védett helyen, a tartókereten kaptak helyet


A késtartóban van hely a tartalék pengék számára

A szállítási szélesség 2,75 m (3,0 m széles frontfüggesztésű kasza esetén)

Amit jónak találtunk: a Pöttinger négy különféle terminált kínál a vezérléshez

Új Novacat alfa motion ED PRO

A KEZELÉS JAVULT

Tesztünk során lehetőségünk volt, hogy még az Agritechnica előtt benyomásokat gyűjtsünk az átalakított Novacat alpha motion frontkaszáról. Továbbra is húzott kaszagerendelyt használnak, keskeny, mechanikus tehermentesítéssel a kasza közepén – a Pöttinger még mindig nem rendelkezik hidraulikus tehermentesítéssel a frontkaszaprogramjában, mivel ennek az érzékenységét túl lassúnak ítélik meg. Az alpha motion kezelése azonban javult, mivel a függesztés közvetlenül a frontfüggesztésen keresztül lehetséges – azaz függesztő háromszög nélkül. Ezenkívül az elülső védőponyvát most meszsze be lehet tolni, ami javítja a hozzáférést a kaszatárcsákhoz. Új a gyárilag kapható kenőléc is, amellyel a napi karbantartás gyorsabban és biztonságosan elvégezhető.

A Novacat új alpha motion PRO sorozatába a 261, 301 és 351 modellek tartoznak, 2,60, 3,0 és 3,50 m munkaszélességgel. A húzott kaszagerendellyel alkalmazott Eurocat dobkaszákat szintén átalakították


A függesztés most már közvetlenül az elülső hárompontfüggesztésen keresztül is lehetséges, méghozzá különböző traktorméretek mellett. Ezenkívül a munkavégzési magasság beállítása a vezetőülésből is ellenőrizhető

A szélesen nyitható elülső védőponyváknak köszönhetően a kaszatárcsák könnyen elérhetők

A húzott kaszagerendely továbbra is mechanikusan tehermentesített

A kenőléc egyszerűsíti a mindennapi karbantartást és egyben biztonságosabbá is teszi


Az állítható tehermentesítő rugók a könnyen eltávolítható burkolat alatt találhatók

A Novacat alpha motion PRO továbbra is kapható szársértő nélkül, ujjas szársértővel (ED) vagy hengeres szársértővel (RCD)

Matthias Mumme