fbpx

Minden, ami a traktor körül számít

Írta: Fodor Mihály - 2020 február 19.

Az AgárgépShow szakkiállítás rendszeres résztvevője a Deraland Kft. A cég standján, szlogenjüknek megfelelően, minden megtalálható volt, ami a traktor körül számít. Dér Attila cégvezetőt kértük fel a legfontosabb termékeik bemutatására.


Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője

– Mik a legfontosabb bemutatott újdonságok a standon?

– Az AgrárgépShow-ra elhoztuk mindazokat a friss fejlesztéseket, amit a novemberi Agritechnica szakkiállításon az általunk képviselt gyártók bemutattak. Először a traktoros rakodók és az önjáró rakodók munkaeszközeit gyártó ALÖ Quicke cég termékeire érdemes figyelni: az univerzális, csavarozható felfogatókerettel rendelkező munkaeszközök nagyon könnyen adaptálhatók különböző típusú rakodógépekhez. Egy rakodókanál a különböző felcsavarozható adaptációknak köszönhetően akár 20 különböző rakodógéphez is illeszthető. Ez raktározástechnikailag és adaptációs sebességben is előnyös. A nagy önjáró, illetve teleszkópos rakodóknál M24-es csavarokkal felrögzített felfogatókereteket tudunk ajánlani, ami maximális stabilitást és robusztusságot biztosít az eszközök számára. A kisebb, csuklókormányzású és csúszókormányzású rakodók esetén, valamint traktoros homlokrakodóknál M16-os csavarozású keretekkel érhetünk el hasonló stabilitást.

– Vannak más, mondhatni „súlyos” termékek is?

– Igen, néhány éve felvettük a forgalmazott termékeink közé azokat az eszközöket, amelyek a traktorok súlyozásában nyújtanak segítséget. Fontos, hogy az aktuális munkaműveletekhez megfelelő súlyozása legyen a traktornak, mert nem szabad felesleges túlsúllyal a fogyasztást sem növelni. A termékek különböző kialakítású tömbsúlyok, illetve egy újdonságunk az aktív fartömbsúly, ami a nehézuniverzális traktorok kategóriájában jelenthet előnyt azoknak a gazdáknak, akiknél a traktor hátsókerék-súlyozását ki akarják váltani. Csak akkor kell felvenni ezt a fartömbsúlyt a hátsó hárompontra, és ráakasztani a vontatott vagy függesztett eszközt, amikor ténylegesen azt a nehéz talajmunkát végzik el, így a keréksúlyozással nem kell az év során foglalkozni. Az a gyakorlat, hogy ha valaki pl. egy belső keréksúlyt feltesz, akkor utána már ha kell, ha nem, mindig használja. Ez fölösleges üzemanyag-fogyasztást, fölösleges abroncsterhelést okoz.

– Ha jól körbenézünk, akkor a tisztaság érdekében is megfelelő eszközöket tudnak biztosítani.

– Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk még a német BEMA seprűgépekre és tolólapokra: négy különböző terméket hoztunk el a kiállításra ezek közül. Szerencsére az a tapasztalatunk, hogy a gazdák már nemcsak a nagyteljesítményű gépek megvásárlására, hanem a telephely és környezet rendben, tisztántartására is egyre többet költenek. Sokszor, például betakarítás után a gépek összeszennyezhetik a közutakat is, ami szabálytalan. Ennek kezelésére vannak nagyon jó megoldásaink, akár telepi, akár közúti munkáról van szó. Ehhez tudunk seprőgépeket, tolólapokat biztosítani mindenféle felfogatással, akár traktoros, akár rakodógépes kialakítással.

– Szlogenjük úgy hangzik, hogy minden, ami a traktor körül számít. Mi mindent sűrítettek ebbe a mondatba?

– Az alap termékpalettánk sokszínűségét jól bemutatja ez a szlogen, hisz a vontatástechnikától a rakodástechnikán át, a mellső hárompont-függesztésektől a kapcsolt, egy menetben történő két munkaművelet elvégzéséig kifejezetten széles eszközkínálatot tudunk biztosítani azoknak a gazdálkodóknak, akik a nagyértékű gépeiket még jobban szeretnék kihasználni.

Már nemcsak az a fontos, hogy mekkora a termésátlag, hanem az is, hogy ezt az eredményt milyen módon érjük el

– Korábbi, közös gyárlátogatás során láttam, illetve egyre többet hallani, olvasni arról, hogy a termőtalajt védeni kell. Mi a tapasztalata a gumihevederes járószerkezetek használatának elterjedéséről?

– Alapvetően kedvező elmozdulást látok ezen a téren, a generációváltás kapcsán megjelenő fiatalabb döntéshozók szerintem nyitottabbak erre a megoldásra. Már nemcsak az a fontos, hogy mekkora a termésátlag, hanem az is, hogy ezt az eredményt milyen módon érik el, a talajt a munka során mennyire tudják védeni. Abból a talajból élünk, amin járunk, és ha azt akarjuk, hogy az utódaink is használhassák ezt a termőterületet, akkor oda kell figyelni ennek az állapotára. Dr. Nagy István miniszter is felhívta a figyelmet évindító beszédében a talaj- és klímavédelemre, amely cél eléréséhez az általunk forgalmazott talajkímélő technológiák is hozzájárulnak. A gumihevederes járószerkezetek használata, amelyek közül mi a Zuidberg gyár termékeit forgalmazzuk, egyelőre traktor vonalon még nem érte el azt a szintet, amivel igazán elégedettek lehetnénk, az önjáró betekarítógépek, kombájnok, silózók használata esetén azonban jobban lehet létjogosultsága. Traktoros vonalon a német PTG gyárral dolgozunk együtt, akik a Michelinnel is fuzionáltak. Idén a Michelinnel tervezünk közös szántóföldi bemutatókat is. Fontos, hogy aki igazán ügyesen csinálja, az nemcsak egy traktorra, gépre veszi meg a járószerkezetet, hanem rendszerben gondolkodik, és szinte az összes járművet, amivel a talajon dolgozik, felszereli ezekkel a járószerkezetekkel. Így jelentős üzemanyagot, időt, költséget lehet megtakarítani.

– Zárásképpen nézzünk rá az üzleti eredményekre is! Mit hozott a 2019-es év a Deraland Kft.-nek?

– Jól sikerült a tavalyi esztendő, az előző évhez képest kismértékű emelkedéssel zártuk. A slágertermék a mellső függesztés és kardánhajtómű volt. Örömünkre szolgál, hogy a mellső függesztésekhez egyre több hajtásrendszert is rendelnek a partnerek. Emellett a talajkímélő és géphatékonyságot növelő rendszereink szintén népszerűek voltak.