fbpx

Megbotlott a géppiac lendülete tavasszal

Írta: GÉPmax-2020/V. lapszám cikke - 2020 december 11.

 Míg be nem gyűrűzött a koronavírus-járvány, a tavalyi lendülettel folytatta pályáját a hazai mezőgép-forgalmazás. Aztán jöttek a korlátozások…

Ma már tudjuk, hogy a vírusjárvány alapvetően befolyásolta és fogja is befolyásolni a teljes 2020. évi gépforgalom alakulását is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet, Mezőgazdasági gépek forgalma című, 1270-es nyilvántartási számú statisztikai jelentése szerint, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 93 milliárd Ft. értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020 első hat hónapjában, amely közel 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 30,4 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, amely összeg 12 százalékos növekedés 2019 első félévéhez képest, és már azt megelőzően is folyamatosan növekedő tendenciát láthatunk. A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép és eszközértékesítések 73 százalékát 2020 első félévében 10 cég bonyolította le.

 

A idei első félévben az előző évinél 19 százalékkal kevesebb, 1316 új kerekes traktor frissítette a gépparkot
A idei első félévben az előző évinél 19 százalékkal kevesebb, 1316 új kerekes traktor frissítette a gépparkot

 

A vezető hazai agrárgép-kereskedők az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58%-át adták a vizsgált időszakban. Ezzel a 2019. első féléves időszakhoz képest 4 százalékponttal nagyobb részesedésükkel uralják a piacot. A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 18 százalékos arányt képviseltek. A 2020. január–júniusi időszakban az előző évinél 19 százalékkal kevesebb, 1316 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 31,1 milliárd forint értékben.

 

A kombájnokhoz a tavalyihoz képest 68 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre
A kombájnokhoz a tavalyihoz képest 68 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre

 

Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 38 százalékkal csökkent az eladás, 371 traktorra volt vevő. Ezzel szemben a 320 LE feletti nagyteljesítményű traktorokból 7 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál az értékesített 72 szuper nehéz univerzális erőgép értéke megközelítette az 5,2 milliárd forintot. A gabonakombájn-piac az egy évvel korábbi időszak szintjén alakult 2020 első hat hónapjában. Idén júliusig 176 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Az eladások összes értéke elérte a 16,2 milliárd forintot. A kombájnokhoz a tavalyihoz képest több mint háromszor annyi napraforgó- és 68 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre.

 

A bálázógépekből 19 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 274-et értékesítettek, amelynek 95 százaléka hengeres bálázó volt
A bálázógépekből 19 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 274-et értékesítettek, amelynek 95 százaléka hengeres bálázó volt

 

A bálázógépekből 19 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 274-et értékesítettek, amelynek 95 százaléka hengeres bálázó volt. Ezek mellett 26 százalékkal kevesebb, 104 bálacsomagoló gépet értékesítettek. Járvaszecskázóból viszont 40 százalékkal több talált gazdára. Az önjáró rakodók értékesítése 19 százalékkal csökkent idén júniusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 252 rakodógép eladását jelentette közel 5,1 milliárd forint értékben. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés, az értékesített 191-ből 122 a 7–9 m rakodási magasságú változatokból került ki.

 

191 darab új teleszkópos rakodó került a gazdaságokba, az év első felében
191 darab új teleszkópos rakodó került a gazdaságokba, az év első felében

 

A törzscsuklós homlokrakodókból 45, a csúszókormányos rakodókból 57 százalékkal esett vissza a kereslet. A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban (2004) különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ennek ellenére a 2020. I. félévi összértékesítésük 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. A talajművelő gépeken belül 18–22 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, a tárcsás talajművelők és a magágykészítők értékesítése, a hengerekből 7, a talajmarókból 33 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor a talajlazítókból 34 százalékkal több talált gazdára a vizsgált időszakban, mint 2019 első hat hónapjában. Az ekékből és a szántóföldi kultivátorokból a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés.

 

A mezőgazdasági szállítójárművek eladása is megtorpant: 14%-kal csökkent a kereslet az első félévben
A mezőgazdasági szállítójárművek eladása is megtorpant: 14%-kal csökkent a kereslet az első félévben

 

Tápanyagkijuttató gépekből 18, vetőgépekből 16 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint a bázisidőszakban. A vetőgépekből számottevő mennyiségben a szemenkénti vetőgépeket vásárolták, közel ugyanannyit (270), mint egy évvel korábban. A növényvédő gépek iránti kereslet 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 655 növényvédő gépből 444 függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgép, 47 önjáró, 115 pedig ültetvénypermetező volt. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből több mint kétszer annyi talált vevőre idén júliusig. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 24 százalékkal maradt el a 2019. I. félévitől, a rendkezelők piaca 32 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása megtorpant, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2020 első hat hónapjában. Az öntözőgépek eladása viszont nőtt, 2,1 milliárd forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket.