fbpx

Hernádi Bence és az AMAZONE Cenius

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 02.

„Ez a nehézkultivátor ott is megállja „Ez a nehézkultivátor ott is megállja a helyét, ahol nem is gondoltuk”a helyét, ahol nem is gondoltuk”

A Hernádi család már gazdálkodásuk kezdetén is dolgozott egy használt AMAZONE géppel. Később már új, de más márka eszközeit vásárolták, azokban viszont nagyot csalódtak. 10 évvel ezelőtt ismét vásároltak egy AMAZONE vetőgépet (de akkor már újat), amit sorra követett a gyártó többi munkaeszköze.

„NEM MINDEGY, MILYEN GÉPPEL DOLGOZUNK”

A Baranya megyében gazdálkodó Hernádi családnak a domborzat és a talajadottság miatt is jól meg kell gondolnia, hogy milyen gépekkel műveljék területeiket. Több mint egy évtizede az AMAZONE mellett tették le voksukat, amiben nem is csalódtak.

Hernádi Bencét legutóbb vásárolt Cenius 3503 Special szántóföldi nehézkultivátorukkal kapcsolatban kerestük meg, de először arra kértük, mutassa be gazdaságukat:

– Édesapám és keresztapám is az újpetrei termelőszövetkezetben dolgoztak. A rendszerváltás után, 1994-ben 9 hektáron kezdtek szántóföldi növénytermesztésbe. A birtokméretet folyamatosan növelték, így napjainkban mintegy 350 hektár területen termesztünk főként búzát, árpát, szóját, napraforgót, kukoricát és repcét, bár utóbbit idén már kivettük a vetésforgóból.

A növénytermesztés mellett hobbiszinten tartunk négy lovat és 60 juhot, a bárányokat pedig értékesítjük.

Milyen minőségű talajokon gazdálkodnak?

– Talajaink igen heterogének, foltszerűen minimálisan agyagosak. A jellemzően csernozjom és barna erdőtalajaink átlag 20-20 AK értékűek, de található köztük például 6, illetve 35 AK-s is. Középkötött talajainkat inkább a baranyai dombos domborzat miatt nehéz művelni.

Éghajlatunk mediterrán jellegű, ezért is termesztjük a szóját, viszont sajnos öntözni nem tudunk.

NEM VOLT KÉRDÉS A PÁLYAVÁLASZTÁS

– Mikor csatlakozott a családi gazdaság mindennapjaiba?

– Már kiskoromban nagyon szerettem a gépeket, sokat jártam ki édesapámmal a földekre, így a pályaválasztás számomra elég korán egyértelművé vált. A keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán végeztem növénytermesztő, majd növényorvos szakon. Tanulmányaim végeztével 2019-ben csatlakoztam a családi gazdasághoz, aminek a növényorvosa is vagyok.

Alkalmazottunk nincs, hárman látjuk el a szükséges feladatokat, ami emiatt gyakran komoly szervezést igényel.

– A tisztítást, szárítást és tárolást maguk végzik?

– Tisztítóberendezésünk nincs. Rendelkezünk viszont egy 1000 tonna kapacitású síktárolóval, de a terményt nem raktározzuk sokáig: sokéves tapasztalatunk szerint később sincs jobb piaca.

– Precíziósan gazdálkodnak?

– Mit is jelent valójában a precíziós gazdálkodás? Igen, valamilyen szinten precíziósok vagyunk. A mérleges műtrágyaszórónk képes szakaszolni. A permetezőgépünk is GPS-vezérelt, s talajminta alapján differenciáltan végezzük tábláinkon a tápanyag-kijuttatást.

Az idei évben egy ősziárpa-területen kipróbáltuk a táblán belüli differenciált fejtrágyázást is, ami sokkal egyenletesebb termést eredményezett 9,5 tonnás termésátlaggal. Jövőre már nagyobb területen szeretnénk ezt alkalmazni.

Fontos számunkra, hogy modern gépekkel és munkaeszközökkel dolgozzunk, új beruházás esetén pedig a precíziós gazdálkodást is szem előtt tartjuk.


A nagy kopásállóságú és hosszú élettartamú HD kapák hossza a teljes használati idő alatt állandó, így nincs szükség a munkamélység utána állítására

A MÁRKAHŰSÉG ÉS A KIALAKULT BIZALOM EGYSZERŰBBÉ TESZI A DÖNTÉST

– A telephelyre érkezve azonnal feltűntek az egymás mellett sorakozó zöld-sárga munkaeszközök. Mikor vásárolták első AMAZONE gépüket?

– Édesapámék már a gazdálkodás kezdete idején is vásároltak, s dolgoztak egy használt AMAZONE-nal, amivel elégedettek is voltak. Később úgy alakult, hogy más márka, már új gépeit kezdték vásárolni. Mivel azokban nagyot csalódtak, 10 évvel ezelőtt ismét beruháztak egy új AMAZONE-ra: a D9-es gabonavetőgépünk azóta is hibátlanul dolgozik. Ezt később sorra követte a többi. Persze minden egyes beruházás előtt körbejártuk a piacot, de mindig úgy ítéltük meg, hogy ár-érték arányban számunkra az AMAZONE a legmegfelelőbb. Így jelenleg a D9-es mellett egy UG 3000 permetezőgép, ZA-V SuperProfisTronic műtrágyaszóró, Cayron 5 eke és a legutóbb vásárolt Cenius 3503 Special szántóföldi nehézkultivátor is színesíti a gépparkunkat.

– Bizonyára a Cenius esetében már nem volt kérdés, vagy azért még most is megnézték a konkurens munkaeszközöket?

– Természetesen most sem volt másként, jól körbejártuk a piacot. Árban nem tapasztaltunk lényeges különbséget, az olcsóbb gruberek pedig kevésbé tűntek robusztusnak. Mivel már márkahűség is kialakult bennünk, hamar meghoztuk a döntést, s ismét az AMAZONE mellett tettük le voksunkat. Tökéletesen a technológiánkba illik a 3,5 méter munkaszélességű Cenius 3503 Special nehézkultivátor. Tavaly tavasszal érkezett a gazdaságunkba, azóta 180 hektárt dolgozott.

MINDIG ÁLLANDÓ KAPAHOSSZ, ÍGY NINCS SZÜKSÉG A MÉLYSÉG UTÁNA ÁLLÍTÁSÁRA

– Mit érdemes tudni a gruber kapakialakításáról?

– A gyártó alapfelszereltségként C-Mix Specialv kapákkal kínálja a Cenius grubert. A terelőlemez és a kapacsúcs szétválasztható, ami nagyban csökkenti a kopás által okozott költséget. Talajtól függően 3-5 kapacsúcs után kell csak a terelőlemezt is cserélni. Mi azonban a nagy kopásállóságú HD változatot kértük, amelynél a kapa hossza a teljes használati idő alatt állandó, így nincs szükség a munkamélység utána állítására. A használat és a talajviszonyok függvényében az élettartama a hagyományosétól akár ötször hosszabb.

Mi a szélesebb, 80 mm-es kapacsúccsal rendeltük a munkaeszközt, ami 30 cm-es munkamélységre is képes, s nagyobb a keverőhatása. Aki csak lazításra használja a Cenius nehézkultivátort, annak persze jobb választás a 40 mm-es kapacsúcs.

– Milyen a Cenius túlterhelés elleni biztosítása?

– Ez a nehézkultivátor választható nyírócsavaros és nyomórugós túlterhelés elleni védelemmel. Sokat gondolkoztunk, de végül a nyírócsavaros megoldás mellett döntöttünk, mert a nyomórugós túlterhelés elleni védelem lényegesen nehezebbé tette volna a gépet. Ezt a választást már kissé bánjuk. Gyakran kell a Ceniussal vízmosást behúzni, ahol előfordul, hogy a traktor lekap az árokba, s olyankor a szélső kapa teljesen elmerül, s elszakad a nyírócsavar. Emiatt igencsak fogyóeszköz a nyírócsavar, bár gyorsan cserélhető.


A nyírócsavar rövid idő alatt cserélhető


A sárkaparóknak köszönhetően a DW-henger akkor sem tömődik el, ha pocsolyába húzzuk a nehézkultivátort

MÉG JÓ, HOGY HAGYTUK MAGUNKAT RÁBESZÉLNI”

– Hogyan állítható a Cenius egyengető tárcsasora?

– Az egyengető tárcsasor kézi és hidraulikus állítással is választható. Utóbbinak nem sok értelmét láttuk, mivel a gruber mélységhatárolója a hátul lévő henger, amit hidraulikusan állítva a tárcsasor is beállítódik. Horváth Attila területi képviselő beszélt rá a hidraulikus változatra, ami egyébként nem is jelentett lényeges plusz költséget. Ma már nagyon örülünk ennek az opciónak, mert a hidraulikus állításnak köszönhetően a gruber vízszintes területet hagy maga után, még a vizes foltot is szépen teríti.

EBBŐL A VÁLASZTÉKBÓL BIZTOSAN MEGTALÁLJA A LEGMEGFELELŐBB TÖMÖRÍTŐHENGERT

– Milyen tömörítőhengerrel választották a nehézkultivátort?

– Az AMAZONE széles kínálatából biztosan minden gazdálkodó megtalálja a számára legmegfelelőbb tömörítőhengert. A mi egyik fő célunk volt, hogy kukorica után egy vagy két menetben vethessünk gabonát. Emiatt az igen nehéz, 600 mm átmérőjű DW tárcsás hengerre esett a választásunk. Jól döntöttünk, mert a grubert egyszer meghúzzuk a kukoricatarlóban, majd a rövidtárcsázás után már vethetünk is. A DW-henger tömörítő- és aprítóképessége is kiváló. A sárkaparóknak köszönhetően pedig akkor sem tömődik el, ha pocsolyába húzzuk.

„MÉG BENNÜNKET IS MEGLEPETT, MI MINDENRE HASZNÁLHATJUK”

– Összességében mennyire elégedettek a gép munkájával?

– A Cenius munkája rendkívül meggyőző, mélyművelésre (például őszi alapművelés) és tarlóhántásra egyaránt használhatjuk. A szántást nem teljesen váltottuk ki vele: próbálunk a forgatásnélküli talajművelésre átállni, de időnként akad olyan körülmény, amikor muszáj ekét használni. A dombos területeink ősszel gyakran olyan sárosak, hogy azokon nem tudnánk felhúzni sem a lazítót, sem ezt a nehézkultivátort.

A Cenius olyan műveletre is alkalmas, amit nem is gondoltunk. A tarlóhántást például rövidtárcsázással terveztük, de kipróbáltuk a Ceniussal, és kiderült, hogy erre is kiváló. A talaj felső rétegét olyan jól visszatömöríti, hogy nem száradt ki. Ilyen munkához a szárnyakat is a kapákra szereljük.

Térdig érő újra kelt repcét is forgattunk már be az AMAZONE nehézkultivátorunkkal, amit gond nélkül megoldott: nem kupacolta, és nem húzta össze, amin mi magunk is meglepődtünk.

– A különböző műveletekben milyen munkamélységet alkalmaznak?

– A tarlóhántást 10-15 cm munkamélységgel végezzük, mert tapasztalatunk alapján nagy szármaradványos területen így végzi a legtökéletesebb munkát. A mélyművelés 20-25 cm-en, s 8-9 km/h sebességgel történik, ami óránként 2-3 hektár területteljesítményt jelent.

Habár a gyártó ajánlása szerint a Cenius 3503 Special teljesítményigénye 145 lóerőtől indul, talajaink és a domborzati viszony miatt az ajánlott maximális, 230 lóerős CLAAS AXION 830-as erőgépünkkel húzzuk. Korábban egy 200 lóerős CLAAS-sal működtettük, de az nálunk mélyművelésben nem tudta a 8-9 km/h munkasebességet.

CSEKÉLY KARBANTARTÁSI IGÉNY

– Karbantartási igény tekintetében hogyan értékelik a Cenius Special nehézkultivátort?

– A 180 hektár munkavégzés után semmiféle kopás nem látható az erősített HD kapákon. Nem választottuk a gyorscserélős művelőelemet, csak a hagyományos két csavaros megoldást. 5-6 évente inkább rászánjuk azt a néhány percet, amit a csere igényel.

A Cenius eddig nem hibásodott meg, a karbantartási igénye pedig minimális. Csupán a mélységhatárolás csuklópontjainál található egy-egy zsírzópont, ahol körülbelül 100 óránként szükséges zsírozni.

A hengereket és a tárcsasort is karbantartásmentes csapágyazással látta el a gyártó, így ezzel sincs gondunk.

– Mennyire elégedettek a gyártó magyarországi forgalmazójával?

– AMAZONE munkaeszközeinket közvetlenül a gyár magyarországi forgalmazójától vásároljuk. Rendkívül rugalmasok, mindent igyekeznek mielőbb megoldani, nagyon segítőkészek és felkészültek. Mivel sok gépünk van, gyakran rendelünk kopóalkatrészeket, amit debreceni telephelyükről a rendelést követő napon futár szállítja hozzánk, s átutalással fizethetünk.

Az AMAZONE márkában nem csalódtunk. Nemcsak a Cenius, de a többi munkaeszközünk is alacsony karbantartási igényűek, kiváló munkát végeznek, mindig számíthatunk a munkájukra.


A 600 mm átmérőjű tárcsát gondozásmentes csapágyazással látta el az AMAZONE

Csomor Zsolt