fbpx

A STEYR traktorgyártásának 75 éves évfordulóját ünnepli

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 19.

2022-ben a STEYR háromnegyed évszázadot ünnepel az első traktor, a 180-as típusú modell 1947-es gyártása óta. A márka, amely ma a CNH Industrial mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágának kulcsfontosságú eleme, a „75 év minőség made in Austria” jelszót viseli, ezzel is hangsúlyozva a STEYR magas szintű gyártási színvonalával szerzett hírnevét.

Steyr
Az új STEYR Terrus CVT

A HÍRES PIROS-FEHÉR SZÍNŰ FESTÉS

Az első STEYR traktort, egy zöld 180-as modellt 1947-ben gyártották. A STEYR traktorok 1966-ban vették fel a jellegzetes piros-fehér színt, amely a mai napig a traktorok védjegye. Nyolc évvel később a traktorok összeszerelése és értékesítése Steyr városából St. Valentinba költözött, ahol ma is megtalálható. 1996-ban a Case Corporation, a Case IH akkori anyavállalata megvásárolta a Steyr mezőgazdasági részlegét. A STEYR első fokozatmentes sebességváltóval ellátott traktorai 1999-ben debütáltak, és a STEYR később hozzájárult ennek a hajtáslánc-szegmensnek a kialakításához. 2005 februárjában gyártották le az 500 ezredik STEYR traktort. A St. Valentin-i telephely ma a Case IH és a STEYR európai központja, és több mint 600 alkalmazottjával a régió egyik legnagyobb munkaadója. A német nyelvű „hazai piacon” való erős jelenlét mellett a STEYR traktorokat ma már Európa 20 országában értékesítik, miután az elmúlt években fokozatosan bővült a piac.

TECHNOLÓGIAI VEZETŐ SZEREP

A márka az Agritechnica 2019 kiállításon a STEYR Konzept bemutatásával hangsúlyozta előremutató technológiai innovátorként betöltött pozícióját. Ez a futurisztikus traktor egyedülálló módon ötvözi az innovatív technológiákat, hogy egy környezetbarát, ugyanakkor hatékony és funkcionális traktorkoncepciót hozzon létre, amely megmutatja, hogyan nézhet ki a traktorfejlesztés jövője. Lényege egy moduláris hibrid elektromos hajtás, amely kombinálja a belsőégésű motort, a generátort és több, egyedileg szabályozható elektromos motort, hogy ott szolgáltasson energiát, ahol arra szükség van.

Ezt követte 2022-ben a Hybrid Drivetrain Konzept. A 2019-es STEYR Konzept által kiváltott gondolatokból és vitákból levezetve a Hybrid Drivetrain Konzept a hajtáslánc szempontjait viszi tovább a fejlesztés útján. A munka az elektromos meghajtási rendszerekben rejlő lehetőségekre összpontosított, amelyek egy könnyű, nagy teljesítményű, átlagosan 8%-os üzemanyag-fogyasztási előnyt biztosító traktort hajtanak meg. A szuperkondenzátor-technológia lehetővé teszi a teljesítmény növelését, amikor az igény megnő, akár 25%-kal nagyobb gyorsulást biztosítva. A szántóföldi munkagépekkel való munkavégzés során ez segít a csúcsterhelés elérésében a nagy vonóerőigényű alkalmazásokban. Ezenkívül lehetőség van az elektromos áram munkagépre történő átvitelére, elöl és hátul nagyfeszültségű aljzatokon keresztül.

Steyr
A STEYR traktor a kezdetekben és ma

A TEGNAPI ÉS A MAI TRAKTOROK ÖSSZEKAPCSOLÁSA

„Az első 180-as típus és a mai STEYR Terrus CVT zászlóshajó traktorok technológiai szempontból nyilvánvalóan távol állnak egymástól, de az egyik közös vonásuk a minőség” – véli Hannes Wogerbauer, a STEYR St. Valentin-i traktorgyárának üzemvezetője.

„A gyári csapatból sokan a mezőgazdasági környezetből származnak, és megértik, hogy ügyfeleink mit várnak el a STEYR traktortól. Ez az oka annak, hogy büszkén állíthatjuk, hogy ‚Quality made in Austria’, és hogy a STEYR márkának magas az ügyfélmegtartó ereje.”

Az innováció is régóta az egyik oka annak, hogy a STEYR traktorokat választják azok, akik a jobb gazdálkodást segítő funkciókat keresnek – javasolja Christian Huber, a CNH Industrial globális traktor-termékmenedzsment alelnöke.

„A 180-as könnyű, fordulékony és nagy teljesítményű, egy olyan kombináció, amely korábban nem mindig volt lehetséges egy traktorban. Ma is megtartjuk ezeket a tulajdonságokat, de természetesen számos más újítást is beépítünk, mint például a szabadalmaztatott S-Brake pótkocsifékrendszerünket. Ezért mondjuk, hogy mi vagyunk az a partner, akire lehet számítani, hiszen olyan termékeket kínálunk, amelyek mögött ügyféltámogatás, átgondolt megoldások és képzett munkatársak állnak. A STEYR traktorok nehezen kiérdemelt hírnevüket a minőségnek köszönhetik, ami nagyrészt ezeknek az alkalmazottaknak az elkötelezettségének és kézügyességének köszönhető, és a szenvedély, amellyel a STEYR traktorokat építik, ma is ugyanolyan erős, mint a kezdetekkor. 75 évnyi történelem áll mögöttünk, és még sok-sok év áll előttünk, hogy a mezőgazdasági, kommunális és erdészeti ágazatot a legmagasabb minőségű traktorokkal lássuk el.”