fbpx

HARDI SARITOR-5000 önjáró permetező újdonság

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 23.

A római mitológiában Saritor a kapálás és a szántóföldi gyomirtás istene volt, de a SARITOR egyúttal a HARDI új gépének a neve is. Azokat a nagygazdaságokat célozza meg, amelyek modern, önjáró permetezőgépet keresnek. Ez a vadonatúj termék elsősorban az ausztrál, észak-amerikai és a FÁK-országok hatalmas farmméretei számára készült.

A SARITOR 5000 nagyon gyorsan tud permetezni, utazási sebessége pedig az 50 km/órát is eléri.
A permetezés olykor a nap 24 órájában zajló munkaművelet, ami azt jelenti, hogy a SARITOR tervezésének legelső lépésétől figyelembe kell venni ezt a keményt, gépet próbáló igénybevételt. A nagy területtel rendelkező gazdák véleményét kikérték, az ötleteiket átgondolták. A gazdák álláspontja röviden ez volt: a legjobb a napi 800-1000 hektáros területteljesítményű gép, amely dombos terepen is gyorsan tud haladni, a felvonulási idő csökkentése érdekében közúton 50 km/órás sebesség elérhető, nyomtávja 3 és 4 méter között változtatható, felépítése robosztus és megbízható, van beépített elektronikus felület és a fülke kényelme a lehető legjobb, hiszen a gépkezelő teljesítményét ez a munkanap végén nagyban befolyásolja.

Masszív alváz, sebességváltó és felfüggesztés
A jól nyújtható acélból szegecselt technológiával készült az alváz, így a gépszerkezet alapja ellenálló, hosszú élettartamű. A gép lelke egy 6.7 literes, 275 lóerős Cummins motor, az új HARDI önjáró permetező a SAUER-Danfoss elektronikus sebességváltót használja. Az erős motor és jó erőátvitel eme kombinációja gyors haladást biztosít közúton és szántóföldön egyaránt. 1,37 méteres hasmagasság, automatikusan beszinteződő pneumatikus felfüggesztés, 3 és 4 méter között hidraulikusan állítható nyomtáv: a SARITOR kifejezetten intenzíven gépesített nagy farmokra való.

Kényelem és tágas fülke
Az új SARITOR fülkéje rendkívül komfortos, a jobb kéznél elhelyezett SprayCentre konzollal pedig a gép minden funkciója irányítható a fülkéből. A széles fülkében két ülés van, automatikus a klímaszabályozás, a kezelő elé panorámakilátás tárul.
A munkaeszköz vezérléséről és az optimális beállításokról az új HC 9500 12.1’ collos érintőképernyős ISOBUS adatkezelő gondoskodik.

Beépített elektronika az egyszerű kezelésért
A gép minden funkcióját beépítették a fülkébe, és az egyes beállítások optimalizálása is a vezetőülésből történhet.
A HARDI forradalmian új elektrinikus felületet, a HC 9500-at használja, amely 100 %-ban ISOBUS-kompatibilis, kezelése egy nagy, 12,1 coll átmérőjű színes érintőképernyővel történik. Minden permetezéssel és hidraulikával összefüggő funkciót, de még az AutoSectionControl és AutoHeight üzemmódokat is ez az új ISOBUS terminál vezérel. A HC 9500 a beépített GPS-alapú automata kormányzás irányítására is képes.

Új TERRA FORCE szórókeret
A SARITOR TERRA FORCE szórókerete rugalmas acélból készült, 36-42 méteres munkaszélességű.

Teljesítmény síkon és dombvidéken
A permetező teljesítménye leginkább a szórókeret központján múlik. A TERRA FORCE két központi elemet kínál, ezek a DynamicCentre vagy az AutoTerrain.
A DynamicCentre segítségével a központi szóróelem beállításait a terepviszonyokhoz és a haladási sebességhez optimalizálhatjuk. A változtatások a fülkéből is egyszerűen elvégezhetők. Opcionálisan választható a Dynamic Centre billenthető felfüggesztésű változata is.

AutoTerrain – segítség a gépkezelőnek
Az AutoTerrain egy teljesen automatikus keretvezérlő rendszer. Ultrahangos érzékelők segítségével az Auto Terrain folyamatosan figyeli a keret pozícióját és elvégzi a szükséges változtatásokat. Az AutoTerrain méri a szórókeretre ható erőket és még azelőtt beavatkozik, hogy a keretet ezek az erőhatások negatívan érintenék. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszer nem korrigálja a nem kívánt mozgásokat, hanem eleve megakadályozza őket.
Az AutoTerraint alapfelszerelésként ellátták egy billentőművel. A központi szóróelemek mindkét változata rendelkezik hirtelen kicsapódástól védő hidropneumatikus rendszerrel, illetve szintén hidropneumatikus ParaLift felfüggesztéssel.

Nagy teljesítményű anyagáramlás
A SARITOR permetezőben 650 l/perc teljesítményű ACE centrifugálszivattyú dolgozik. Az öblítőtartály 500 literes, a feltöltést a hatékonyTurboFiller végzi, ha a gazda úgy dönt, hogy nem a gyors megoldást választja és az előre bekevert anyagot tölti a gépbe a kiszolgáló tartályból.

Önjáró megoldás az egész világon
A SARITOR tervezése egy globális együttműködés eredménye, melyben részt vett a Hardi ausztrálisi és észak-amerikai kutatás+fejlesztés részlege, illetve az Észak-Franciaországban (Beaurainville) székelő, önjáró gépekben specialista HARDI-EVRARD gyár.
Ez az új nemzetközi fejlesztés a HARDI csoport stratégiájának része: a cég szeretne meghatározó szereplővé válni nem csak az európai és FÁK-területen levő intenzív farmokon, hanem az önjáró permetezők ausztrál, észak-amerikai és orosz piacán is.