fbpx

Optigép napraforgó betakarító adapterek

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 22.

Az elmúlt év növénytermesztési, -betakarítási nehézségei után idén megfelelő minőségű és mennyiségű napraforgó- és kukoricatermésre számíthatunk. A lehető legnagyobb haszon eléréséhez a betakarítást rövid idő alatt, nagy hatékonysággal kell elvégezni.

A napraforgó és kukorica betakarításában például a megbízható, jó munkaminőséggel dolgozó kombájnhoz csatlakoztatott speciális adapterek használata nagyban hozzájárul a sikerhez.
A speciális betakarító adaptereket gyártó békési Optigép Kft. termékei között mindkét növényhez megtalálhatóak a szükséges eszközök, amelyek bármely típusú kombájnhoz adaptálhatóak.
A napraforgó betakarításában nagy tapasztalattal bíró Optigép Kft. fejlesztései során három fő tényezőt tart szem előtt a hatékony adapterek létrehozása érdekében:
–  egyszerű szerkezetű, kis teljesítményigényű, igény szerint egy menetben több munkaműveletet elvégző gép kialakítása az üzemeltetés költségének minimalizálására
–  a lehető legkisebb szemveszteséggel dolgozó gép a megtermelt terményből kihozható maximális bevétel érdekében
–  minimális karbantartási igényű, megbízhatóan működő gép a rövid betakarítási szezon legjobb kihasználtságához.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a géppel elvégzett betakarítás jó eredménnyel zárul.
Az Optigép Kft. által fejlesztett és gyártott NAS, NAS CS, NAS Z, PSM és PSM CS típusú napraforgó-betakarító adapterek teljes körűen kielégítik a fenti követelményeket és ezzel együtt a vevők igényeit is. A táblázat a típusválasztékot mutatja a belföldön megszokott 76,2 cm és a külföldön alkalmazott 70 cm sorosztású gépekre. A táblázatban foglaltakon túl bizonyos helyeken fellelhető napraforgó-termesztési rendszerhez igazodva az 50, 55 és 60 cm sorosztású gépek is palettánk részét képezik. A gépcsaládok bővítése folyamatosan, az újabb felmerülő igények alapján történik. Legújabb és egyben a legnagyobb szélességi mérettel (11,5 m) rendelkező NAS adapterünk 16 soros, 70 cm sorosztással. A gép tömege 3800 kg, területteljesítménye 10 órás műszakban 55 ha. A fejlesztés magában foglalta az adapterhez szükséges speciális szállítókocsi elkészítését is, amely 12 m hosszú rakfelülettel rendelkezik.
Minden napraforgó-adapterünk alapja a szabadalmaztatott rázóasztalos maggyűjtő rendszer, amely a fejekből a csigavályú előtt kihulló magokat is összegyűjti. A rázás hatására a tálcán lévő magok és fejek a talajra hullás esélye nélkül a gyűjtőcsiga vályúja felé vándorolnak. Az így elért 0,5% alatti magveszteség eredményeképpen a kukoricaadapterrel történő betakarításhoz viszonyítva hektáronként plusz 100-150 kg mag gyűjthető be. A soronkénti 1,5 kW teljesítményigény a tüzelőanyag-felhasználás csökkenésében jelentkezik. Ilyen tényezők összességeként egy hatsoros, fix vázú NAS adapter ára kb. 350 ha learatása után megtérül.
A csukható vázú NAS CS adapterek rugalmasan végezhető, gyors áttelepülést biztosítanak az egyes napraforgótáblák között. A szárzúzós adapterek a betakarítással párhuzamosan a szárzúzással szánthatóvá válik. A kisebb időszükséglet és talajtaposási kár mellett a tüzelőanyag-fogyasztás is csökken a külön szárzúzási művelethez viszonyítva. A 6 soros szárzúzós adapter üzemeltetése az alapkivitelű NAS-hoz viszonyítva kb. 2,5 l/ha (925 Ft/ha;
370 Ft/l) többlet gázolajfogyasztással jár, míg külön menetben végzett szárzúzás esetén kb. 4000 Ft/ha költséggel számolhatunk. Így a szárzúzós adapterek használata a többi előny mellett anyagi megtakarítással is jár.

A NAS Z típusú adapterek mechanikus úton hajtott szárzúzója a gép mögött, a ferdefelhordó alatt helyezkedik el, a legújabban kifejlesztett PSM típusú szárzúzós adapterek zúzóegységei pedig a csigavályú alatt kaptak helyet. A két sort zúzó egységek hidromotorjainak hajtására az
adapteren elhelyezett olajtartályok, hidraulikus szivattyúk szolgálnak. Az egységek külön-külön talajkövető tulajdonsággal rendelkeznek.

sor/sortáv (cm)

NAS

NAS CS

NAS Z

PSM

PSM CS

2/70

       
2/76

       
4/70

       
4/76

       
5/70

       
5/76

       
6/70

 

 
6/76

 
8/70

 

8/76

10/70

       
10/76

       
12/70

       
12/76

       
16/70

       

Sági Gábor Optigép Kft.

A fotók és a videók, Horváth Tamás és Kiss Dávid felvételei.

CÍMKÉK