fbpx

Erről a félpótkocsiról sem gondolnánk, hogy orosz

Írta: Farkas Imre - 2021 november 27.

A Grünwald nyerges félpótkocsikról és felépítményekről első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy orosz termékek, talán azért mert nem orosz mérnökök álmodták meg.

2007-ben német szakemberek támogatásával alapították a kalinyingrádi Grünwald félpótkocsi és felépítménygyártó céget. A cégalapítás célja az volt, hogy német minőségű, de nagy teherbírású, belföldi utakra alkalmas nyerges vontatós félpótkocsikat gyártsanak, német mérnökök tervei és német technológia alapján. Jelenleg a cég több mint tizenötféle félpótkocsi modellt gyárt.

 

Grünwald félpótkocsi
Német szakemberek tervei alapján készülnek a Grünwald félpótkocsik – fotó: https://dev.grunwald.ru/en

 

A gyártási folyamat során a legmodernebb technológiákat és többféle saját know-how-t alkalmaznak a járművek teljesítményjellemzőinek és élettartamának javítására. Minden Grünwald teherjárművet az orosz szállítási körülményekhez és úthálózathoz optimalizálják.

A YUGAGRO 2021 Oroszország legnagyobb mezőgazdasági eszköz- és eszközkiállításán egy új terményszállító billenőplatós, 4 tengelyes, 49 m3 raktérfogatú félpótkocsit mutattak be. Az új modell ötvözi a nagy raktérkapacitást, a stabil alvázat és a minimális saját tömeget.

 

Grünwald félpótkocsi
A nagy raktérkapacitás, a stabil alváz és a minimális saját tömeg ötvözete – fotó: https://dev.grunwald.ru/en

 

A felépítményt a STAS cég belga szakemberei készítették, és prémium minőségű alumíniumból, robot hegesztővonalon készült. A félpótkocsiváz magas terhelhetőségű, Strenx S700 MC acélból készült, és megbízható alkalmazást garantál különböző útviszonyok és teherbírások között. A tengelyegység 4 SAF tengelyből áll, fokozott teljesítményű Custom Design tárcsafékekkel. A két első tengely emelőmechanizmussal van ellátva. A kész félpótkocsi saját tömege 7 260 kg.