fbpx

Minőség, termelékenység és teljesítmény: Kverneland iXdrive S6 önjáró permetező

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 szeptember 30.

Európai bemutatókörúton a Kverneland újdonsága

A közelmúltban Bábolnára, a Kverneland iXdrive S6 európai bemutató körútjának magyarországi állomására kaptunk meghívást. Az új önjáró permetező Magyarországon itt debütált, és a látottak alapján jó eséllyel jelentkezik kihívóként kategóriája színes és erős mezőnyében. Lássuk a részleteket!

 

Az iXdrive S6 önjáró permetezőgép kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek a kezelői kényelemre, a könnyű kezelhetőségre, a megbízhatóságra és nem utolsósorban környezetünk védelmére. Az iXdrive egy „minden egyben” permetező, amely ergonomikus megjelenést, megbízhatóságot és komfortot kínál. A Kverneland iXdriveS6 széria alapmodellje az iXdrive HP és az iXdrive HP ECODRIVE a topmodell, magában foglalnak olyan funkciókat, mint a JD Power Stage V motor és az iXflow-E® fúvókánkénti szakaszolás. TERMELÉKENYSÉG ÉS TELJESÍTMÉNYAz iXdrive S6 sorozat alapfelszereltségként nagy teljesítményű (HP) hajtáslánccal rendelkezik. A megfelelően párosított hidraulikus komponensek a rendelkezésre álló teljesítmény hatékonyabb felhasználását eredményezik. A HP ECODRIVE topmodell, amely a motor fordulatszámát a lehető legalacsonyabb szinten tartja, maximális kényelmet és teljesítményt biztosít. A standard HP modell 250 LE-s dízel erőforrása és a hidraulikus hajtáslánc a rendelkezésre álló teljesítmény maximális és hatékony felhasználását szolgálja.

A hidraulikus rendszer fokozatmentes sebességváltásra képes, ha lehetséges, csökkenti a motor fordulatszámát, ami optimális hatékonyságot és kényelmet eredményez. A motor egy JD 6 hengeres, 250 LE-s, turbófeltöltővel ellátott, és alapkivitelben az európai Stage V kibocsátással rendelkezik. Opcionálisan a 300 LE Stage V motorok (alapkivitel az ECODRIVE modellekben) is rendelhetőek.

A HP ECODRIVE modell egyesíti magában az erőt és a takarékosságot. A nagy teljesítményű ikerszivattyús hidraulika-rendszer és a 300 LE-s motor kombinációja kényelmes, 1 350 1/mines fordulaton biztosítja a 40 km/h sebességet. Az ECODRIVE modelleknél a motor fordulatszáma automatikusan lecsökken, ha lehetséges és megemelkedik, ha több teljesítményre van szükség. A középen elhelyezett motor teljesen zárt motorteret kapott, melynek nagy nyílásai biztosítják a jó szervizhozzáférést. A gép bal oldala teljesen szabad, a motor és tartály jó hozzáférhetősége érdekében.

Az iXdrive intelligens hidrosztatikus hajtással van ellátva, amely biztosítja az állandó négykerékmeghajtást. A hidrosztatika-rendszert 2 db hidraulikus szivattyú táplálja: egy szivattyú az első tengely számára, a másik pedig a hátsó tengely számára biztosítja a szükséges olajáramot.

A HP kerékmotorokat a permetezőhöz optimalizálták. A legfontosabb változás, hogy a motorok nagy vonóerő kifejtésére alkalmasak, kimondottan alacsony fordulatszámon. A teljesítményigényük ezzel egy időben alacsony maradt, még nagy fordulat esetén is.

A kerekeket fékező elemeket a kerékmotorba integrálták. A HP modellek esetében az első tengely aktív fékekkel van felszerelve. A HP ECODRIVE modell integrált fékekkel rendelkezik mind a 4 keréken.

 

Kverneland iXdrive S6 önjáró permetező
Kverneland iXdrive S6 önjáró permetező

 

STABILITÁS ÉS PRECIZITÁS

Az iXdrive S6 súlypontja alacsonyan van – köszönhetően az integrált permetlétartálynak és a kompakt kialakításnak –, ami nagyon hasznos nagy munkasebességnél és a közúti közlekedésben. A gazdálkodók igényeinek megfelelően az iXdrive 3-féle kormányzási móddal, különböző hasmagasságokkal és nyomtáv-kombinációkkal rendelhető. A nyomtáv a különböző sortávolságú növénykultúrákhoz a fülkéből automatikusan, hidraulikusan állítható.

A hidropneumatikus felfüggesztés mindkét tengelyen csillapítja a mozgást mindkét irányban, maximális kényelmet biztosítva a gépkezelő számára. Továbbá biztosítja a keret stabilitását a közúton, valamint a szántóföldön, különösen kanyarodáskor vagy a táblavégi fordulókban. A 3D hátsótengely-felfüggesztés lehetővé teszi a hátsó tengely elmozdulását, de kiküszöböli a talajegyenetlenségek negatív hatását a szórókeretre.

A manőverezhetőség garantált a 2/4-kerékkormányzással és az oldalazó kormányzási módokkal. Az ErgoDrive fordulást segítő automatika az alapfelszereltség része. A különböző kormányzási módokat az IsoMatch Tellus PRO terminállal és IsoMatch Grip joystickkal vezérelhetjük. A robusztus és erős alváz ideális súlyeloszlást tesz lehetővé, a tartály töltöttségi állapotától vagy a szórókeret helyzetétől függetlenül.

 

KIALAKÍTÁS, KÉNYELEM

A prémium vezetőfülke tágas és minden olyan kényelmi funkció az alapfelszereltségéhez tartozik, amire a kezelőnek egy hosszú permetezéssel töltött napon szüksége van. Az automata klímaberendezés, a rugózott bőrülés és a 4-es szintű túlnyomásos fülke (szénszűrő betétekkel) mind növeli a kezelő kényelmét. A fülke alacsony helyzete szintén hozzájárul az alacsony súlyponthoz, és a kezelő számára kiváló rálátást biztosít a permetezendő kultúrára. A tükrök elektromosan állíthatók a kezelő számára ideális helyzetbe. A hidraulikusan felcsukható lépcsők könnyű hozzáférést biztosítanak a vezetőfülkéhez. Az éjszakai munkavégzéshez a fülke LED-es munkalámpákkal is felszerelhető.

A kezelői kényelmet szolgálja a gép hátulján elhelyezett tolatókamera, amely automatikusan bekapcsolódik, ha géppel hátrafelé mozdulunk el; ilyenkor a kartámaszon elhelyezett kijelzőn látjuk a kameraképet, amely segítség a közúton, a szántóföldi manőverezéseknél és a gép leparkolásánál is. Opcióként mellső kamera is rendelhető az első kerekekhez.

A permetező kezelése a fülkéből nagyon egyszerű, az IsoMatch Tellus PRO univerzális terminállal és IsoMatch Grip joystick segítségével az irányítás egy kézben összpontosul. Az iM FARMING egyéb funkciói hozzárendelhetők a géphez, hogy az üzemeltetés még könnyebb és hatékonyabb legyen!

 

TELJESEN INTEGRÁLT KONCEPCIÓ

Az iXdrive S6 széria könnyű hozzáférhetőséget biztosít a permetező kezelőfelületéhez, a vegyszerbekeverőhöz, a szűrőkhöz, a tiszta vizes tartályhoz és a szivattyúhoz. A permetezés könnyű és hatékony.

Az EasySet kontrollpanel kialakítása nagyon ergonomikus. Minden funkció egy helyre van összegyűjtve és az oldalsó burkolat mögött, védett helyen található, így a munkaterület mindig tiszta, vegyszer- és pormentes marad. Az iXclean® Pro változatnál a permetező kezelőszelepei elektronikus működtetésűek. Minden funkció a fülkéből vezérelhető. A funkciók közötti váltás – feltöltés, keverés, hígítás, öblítés, kerettisztítás, keretfeltöltés és tartálytisztítás végtelenül egyszerű. Az automata feltöltés lehetőségén kívül (a permetező saját szivattyújával) az iXclean® Pro magában foglal egy többlépcsős tisztítóprogramot, mely háromszoros hígítással öblíti el a teljes permetezőgépet. A vegyszerbekeverő hidraulikus működtetésű. Az egység a szelepek mellett kapott helyet, azért, hogy könnyen hozzáférhető legyen, és a rövidebb tömlőhosszok a lehető legkevesebb maradék lémennyiséget eredményezzék.

 

Pintácsi László és Pavel Dvorák
Pintácsi László és Pavel Dvorák mutatták be részletesen az új gép legfontosabb tulajdonságait

 

A vegyszerbekeverő 3 különböző szeleppel van ellátva, amikkel különböző funkciókat hozhatunk működésbe. Nagy mennyiségű, porállagú és nehezen oldódó szerek bekeverése is probléma- és habképződésmentesen elvégezhető, néhány másodperc alatt.

Az átlátszó szűrőpohár lehetővé teszi, hogy ránézésre megállapítsuk annak állapotát anélkül, hogy szét kellene szerelnünk. A szűrőpohár alján található csap segítségével le tudjuk üríteni annak tartalmát, elkerülve a közvetlen érintkezést. Az öntisztuló nyomóági szűrő megelőzi az eltömődést, mivel az átfolyó permetlé tisztán tartja a szűrő felületét. A fel nem oldott részek visszamennek a tartályba addig, amíg el nem oszlanak a permetlében.

Az 520 literes tiszta vizes tartály szintjelzővel rendelkezik. A feltöltése történhet a tartályon található beöntőnyíláson keresztül vagy az Easy Set szelep panelen található külső csatlakozóval.

A 2”-os visszacsapó szeleppel ellátott hidránscsatlakozó a standard felszereltség része. A 3”-os, a fülke mellett található mellső csatlakozó opcionálisan rendelhető a permetezőhöz. Segítségével a permetező feltöltése gyorsan és biztonságosan, egy külső szivattyú (tartálykocsi) segítségével elvégezhető. A szórókeretet nem szükséges összecsukni, így a permetezés gyorsan folytatható.

A felszívás során első lépésben a felszívótömlő végén található szűrő tisztítja a vizet, majd ezt követően a szívóági szűrőn keresztül halad a víz, mielőtt bejut a tartályba. Ezzel egy időben használható a vegyszerbekeverő és adagolható a növényvédő szer is.

A tisztítókészlet 15 m tömlővel, valamint egy kefével van ellátva, és a szivattyú nyomóoldalára csatlakoztatható. Segítségével a permetezőt a szántóföldön tisztíthatjuk, és a tiszta vizes tartályban lévő tiszta vizet használhatjuk. Az egység a permetező paralelogrammáján kapott helyet.

A turbó keverőrendszer a keveréket működés közben homogén állapotban tartja, habosodás vagy szinte üres tartály esetén könnyen kikapcsolható. Az erős nagy nyomású fúvókák garantálják az intenzív keverést, amelyet közvetlenül a feltöltés vagy hosszabb állás után aktiválhatunk.

A könnyen hozzáférhető, 520 l/min teljesítményű membrándugattyús szivattyú a gép jobb oldalán található, közvetlenül a tartály legalacsonyabb pontjánál. A szivattyú könnyedén kicsúsztatható szervizhelyzetbe vagy teljesen kiszerelhető szerviz- vagy karbantartási munkákhoz.

 

permetező

 

HSS ÉS HSA PERMETEZŐKERETEK

A HSS szórókeret a könnyű szerkezetet kombinálja a maximális teherbírással. A különleges, edzett Domex acél páratlan tartósságot és kivételes minőséget biztosít, a hírnevének megfelelően. Az alumínium elemek speciális kötése nagy teherbírást és hosszú élettartamot eredményez.

A HSS szórókeret a professzionális felhasználók részére lett kifejlesztve. A háromszög alakú térbeli kialakításának köszönhetően a rozsdamentes acélból készült permetlévezetékek, a vezetékcsatlakozások és a fúvókatartók a külső behatásoktól védettek. A munkaszélesség 27–40 m között választható, a gazdaság igényeinek megfelelően. A HSS32 40 méteres szórókeretek beépített biztonsági reteszelése lehetővé teszi, hogy a második keretszakasz hátramozduljon abban az esetben, ha akadályba ütközik, így elkerülhető a teljes szórókeret károsodása. A szórókeret az igények szerint opcionálható olyan kiegészítőkkel, mint a lecsapódásgátló vagy a szórókeretvég-védelem.

A HSA szórókeret alumínium profiljában kerültek elhelyezésre a fúvókatartók, így védve azokat a külső környezeti hatásoktól. A profi l előnye, hogy könnyen tisztán tartható, nincsenek éles sarkok és törések, így a permetlé nem „rakódik ki” rajta. A felületi eloxálás pedig véd a korróziótól és a karcolásoktól. Az alumínium elemek ragasztott kötéssel történő rögzítése súlymegtakarítást és figyelemre méltó szilárdságot biztosít. A repülésből átvett technológia az elmúlt években jól bizonyított.

A HSA és a HSS szórókeretek szállítási helyzetben a tartály oldalához csukódnak. Ennek köszönhetően a 2,55 m-es szélesség és maximális 4 m-es szállítási magasság alacsony súlyponttal a közúton és a szántóföldön egyaránt kiváló stabilitást és komfortot eredményez.

Az iXdrive S6 paralelogramma felfüggesztése egyenletes csillapítást biztosít mind a szántóföldön, mind a közúton.

Az ErgoDrive fordulást segítő rendszer az iXdrive S6 permetezőgépek alapfelszereltsége, amely segíti a kezelőt a fordulóknál. A permetezés funkció a BE vagy KI gomb megnyomásával egyszerűen aktiválható, és az összes szükséges műveletet az ErgoDrive működteti, miközben a kezelő a biztonságos munkavégzésre összpontosíthat.

 

Fodor M.